Poszukuję dobrej książki

Witam, skończyłem ostatnio czytać Trylogię Husycką A. Sapkowskiego i nie mam co czytać. Podam książki jakie ostatnio czytałem i mi się spodobały:

- Krzyżacki Poker Dariusz Spychalski

- Trylogia Husycka Andrzej Sapkowski

- Saga o Wiedźminie Andrzej Sapkowski

- Żmija Andrzej Sapkowski

- Oczy Smoka Stephan King

- Mroczna Wieża Stephan King (obecnie skończyłem na 3 tomie bo wszystkie egzemplarze 4 tomu są wypożyczone w mojej lokalnej bibliotece)

Szukałbym właśnie czegoś w stylu tych książek. Szczególnie coś w stylu Krzyżackiego Pokera. Proszę o propozycje.

Spróbuj Eragona - może polubisz smoki - 4 tomy(5 książek po +500 stron) super fabuła - wciąga

Gra o Tron - George R.R - Bardzo dobra książka jak i serial.

:)

Ogólnie to polecam całą serię powieści od tego autora jaką jest "Pieśń Lodu i Ognia"

Seria jest zaplanowana na 7 tomów, z czego na chwilę obecnych ukazało się 5.

"Gra o Tron" jest zaledwie pierwszym tomem z tej serii

:).

Moze cos od J. Komudy?

Gildie magów :)

To książka BARDZO młodzieżowa, czyli lekka, ogólnie łatwa do strawienia: Rob Stevens "Hugo i mapa z wyspy potworów". Traktuje o młodym chłopcu chcącym zostać kartografem i jego wujku o tymże zawodzie. Epoka odkryć Kolumba. Mi się czytało bardzo przyjemnie, można także samemu pogłówkować w trakcie czytania odnośnie pewnych zagadek. Jednak tak jak mówię napisane dla młodego czytelnika.

I rzecz jasna Eragon którego chciałem wymienić, lecz pojawił się na samym początku. Jeśli lubisz kompletować to, co już przeczytałeś, to warto kupić. W Empiku za cały cykl wychodzi nieco ponad 200 zł. To nie jakieś drobne, ale powtarzam, warto. Jeśli znowu odwiedzasz często bibliotekę to nie muszę chyba mówić, co ;]

Trylogia Kroniki królobójcy , Seria Anioł Nocy , Gildia Magów ( dokładnie w tej kolejności )

Pan Lodowego ogrodu ( 4 książki po ok. 700str)

zwiadowcy (11książek po ok. 400str)

seria "królestwo Zmierzchu" ( 4 książki po ok. 500str)

1. Siewca Wiatru (2004, reedycja 2007)
  2. Zbieracz Burz – tom 1 (2010)
  3. Zbieracz Burz – tom 2 (2010)

Piękna seria.

Anioły i Upadli żyją obok siebie.Bóg odszedł pozostawiając swoją złą cząstkę oraz Anioła zagłady.

Narkotyki w niebie,burdele,obcinanie skrzydeł.

• Malowany człowiek, Księga 1[2] (The Painted Man, wyd. amerykańskie The Warded Man) – 2008
  • Malowany człowiek, Księga 2 (The Painted Man, wyd. amerykańskie The Warded Man) – 2009
  • Pustynna Włócznia, Księga 1[3] (The Desert Spear) – 2010
  • Pustynna Włócznia, Księga 2 (The Desert Spear) – 2010

Za dnia ludzie żyją normalnie ale gdy nadejdzie noc.Przed demonami bronią ich tylko runy obronne.

Kiedyś były także runy wojenne do niszczenia demonów,lecz w otchłani dziejów zaginęły.

Pewien chłopiec załamany bezradnością ludzi ucieka z domu aby odmienić swój los.

Podczas pierwszej nocy poza domem atakuje go skalny demon,manipulując kręgiem run

odcina demonowi ramię.

Od tego momentu demon cały czas na niego poluje.

Siewca Wojny-bardzo fajna książka,wiele zwrotów akcji.Bez Litości-Brutalna,krwista i męska.Ani słowa prawdy-Bardzo ciekawa książka,bywa śmieszna.Trylogia Czarnego Maga(Gildia magów)-juz wymieniana.Książki Tolkiena i Eragon

Wybrańcy Kristin Cashore. Czyta się bardzo przyjemnie, historia może być miejscami liniowa, ale nadal jest to dobra książka. Guild Wars: Duchy Askalonu, książkę ma aktualnie kolega więc nie podam autorów. Z tego co się orientuje akcja toczy się między wydarzeniami z 1 i 2(gry), ale nawet jeżeli nie grałeś to książka jest napisana w taki sposób, że powinieneś ogarnąć. Strasznie mnie wciągnęła, przeczytałem prawie połowę przy jednym posiedzeniu, a to się rzadko zdarza

koniecznie przeczytaj "cryptonomicon" autor: neal stephenson

Widzę że nikt nie wspomniał o bardzo dobrej trylogii Ziemiańskiego "Achaja" osobiście polecam :) Podobnie jak Sapkowski autor nazywa rzeczy po imieniu, i nie boi używać ostrego języka :) Jednak jednoczesnie wyśmiewa opisywany w "wiedźminie" styl walki ( ahh te piruety) Naprawde świetnie napisane książki które nie tyle się czyta co pochłania w całości.

Czytając zauważysz że masz kilka głównych wątków, nie wiem jak Ci opisać by nie zaspoilerować zadużo bo osobiście nie lubie wiedzieć czegoś zbyt wcześnie;p

Recenzji w necie na pewno uświadczysz, w każdym razie moim zdaniem warto poświęcić Achaji trochę czasu:) Polecam.

@Karthas

Malowanego człowieka i pustynną włócznie miałem zamiar przeczytać.

@TOPIC

Dzięki za propozycje, przyjrzę się tym książką bliżej. Znacie może też coś bardziej jak "Krzyżacki Poker"?

Ja niestety nie znam "Krzyzackiego Pokera", ale moge polecic "zwiadowcow" i jesli lubisz spiski, intrygi i akcje to cykle "wojna pajeczej krolowej" i "piesni i miecze" sa swietne, tylko trzeba lubic spiski (i nie gubic sie w nich :P)

1. Pan Lodowego Ogrodu (3 tomy, polskie fantasy)

2. Gra Endera Orsona Scotta Carda (świetna saga w klimatach sciencie-fiction)

3. Eragon (choć dla mnie trochę zbyt dziecinne)

4. Siewca Wiatru

5. Popiół i Kurz (ciekawa wizja postapokaliptycznego świata)

@Loor

Krzyżacki poker to coś w stylu zmagań polityczno-militarno-wywiadowczych, ponadto niektórzy członkowie danych stron konfliktu próbują realizować własne cele a przy tym mieszają się w to wszystko osoby postronne. Jest to fikcja historyczna a akcja osadzona jest w XX wieku. Gdybyś znał coś takiego to podaj, będę wdzięczny.

Polecam skierowac swe oczeta w strone klasykow gatunkow fantastycznych. Mowie tutaj o takich autorach: Tolkien, Zelazny, Herbert, Silverberg, Wells, LeGuin. Martin, Dick, Gibson, Tenn, Strugacki (bracia) i wielu innych. Ich ksiazki znajdziesz w antykwariatach, zaplacisz 5-10 zl, a zapewnisz sobie lektury na dlugie godziny i to, przynajmniej moim zdaniem, znacznie lepsze od tego calego zalewu fantastycznego, ktory teraz zalega w ksiegarniach. Kiedys, kiedy mialem odlozone fundusze, swe kroki zawsze kierowalem wlasnie do jakiejs ksiegarni czy tez do Empiku. Jednak, gdy pewnego slonecznego dnia, calkiem przypadkowo, wpadlem na jedyny w moim miescie antykwariat, zostalem oczarowany bogactwem w nim sie mieszczacym. Sami wielcy, wielokrotnie nagradzani najwazniejszymi nagrodami dla piszacych fantastyke. Warto. Te ksiazki zjadaja na sniadanie wszystkie te Eragony i inne twory.

Hmm, ta fikcja histryczna nie pasuje mi :D Jakby nie to to moglbym podac duzo tytulow z wojnami, polityka, szpiegami, i ukrytymi celami. Jak juz wspomniana "wojna pajeczej krolowej" (mroczne elfy traca kontakt z boginia, wybuchaja powastania niewolnikow, sa najazdy innych ras, a nawet szpiedzy, ktorzy wiecej ukrywaja niz sie wydaje (ci ktorzy czytali wiedza o czym mowie :P), jest tez frakcja polityczna, ktora chce przeprowadzic rewolucje na cala rase drowow (i przy okazji sa niezlymi zabojcami xD). A to wszytko w klimacie mrocznych elfow, czyli w nieustannych wojnach domow (rodow), przy nieustannym strachu ze ktos moze wbic ci noz w plecy, przy nieufnosci do innych (odwzajemnionej). Na dodatek pewna druzyna zostaje wyslana na samobojcza misje (druzyna, w ktorej kazdy jest z jakiegos tylko sobie znanego powodu i walcza ze soba nawzajem (nie tylko silowo, ale tez slownie (co jest swietne i nie raz mnie rozbawilo)). Dobra, juz i tak sie troche rozpisalem, podaj jakie klimaty bys wolal to ci cos znajde (oprocz historycznych, bo na tych sie nie znam :P) No i sorka jak przez przypadek cos zaspoilerowalem :P

Polecam całą trylogię "Dary Anioła" jeżeli ciekawią cię klimaty typu magia, vampiry, i tym podobne. Tak z innej beczki, też gorąco polecam fantasy starszych autorów jak Tolken, stare ale jare. :)