Potęga geniuszu - szukam anime

Szukam anime, w którym dużą role odgrywa strategia tudzież taktyka.

Chodzi mi o coś w stylu:

- Ginga Eiyuu Densetsu

- One Outs

- Death Note

- Kingdom

- Fate/Zero (Fate/stay night pewnie tez, ale trochę minęło odkąd to oglądałem)

- Danganronpa: Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei - The Animation

- Code Geass

- Basilisk (w tym przypadku taktyka była ważna, bo za dużo geniuszu ciężko było uświadczyć)

Nie mam na myśli anime typu Naruto, Bleach, DBZ, Fairy Tail, SAO itp gdzie czasem co najwyżej są przebłyski myślenia, a w których liczy się tylko i wyłącznie poziom mocy :).

Oda Nobuna no Yabou

Full metal alchemist Brotherhood

C: The Money of Soul and Possibility Control

Jormungand

Btooom!

Zetsuen no Tempest

Psycho-Pass

Steins;Gate

Moim zdaniem jedne z lepszych anime z bardzo dobrze rozwiniętymi umysłowo postaciami conajmniej 1 lub 2 sie takie trafia,

które potrafią pomyśleć nad problemem logicznie i obrać nowy kurs albo uczyć się na błędach. Polecam ;).

Mirai Nikki,Log Horizon(chociaz co do tego raczej watpie)

Ale mu tytuly dajecie -.-

Phi Brain 1, 2 ,3

Detective Conan

Log Horizon

Kami nomi zo Shiru Sekai 1, 2 ,3

Angel Beats!

Ghost in the shell

Another

Kuroshitsuji

pierwsze 4 masz taktyke i myślenie. rezsta tez je ma ale w mniejszym stopniu jednak tez troche znaczace ;]

Serio, Kuroshit...? o_O Lubię tę serię, ale nie oszukujmy się, nie postawiłabym jej na półce obok Death Note. Kuroshitsuji jest fajne, ale nie wymaga za dużo myślenia ani kombinowania. Mało anime ostatnio oglądam, więc na myśl przyszło mi tylko Code Geass, ale widzę, że autor już oglądał.

A mogłaby być manga...? Ostatnio bardzo wciągnął mnie tytuł "Prophecy", jest obecnie wydawany u nas dzięki StudioJG. Wciągająca fabuła, klimat niezwykle podobny do DN, dużo kombinowania ze strony ścigających i ściganych. Do tego niełatwa tematyka (samosądy, co tak naprawdę jest sprawiedliwe a co nie, gdzie są granice, których nie powinno się przekraczać) no i fenomenalne tłumaczenie!!! Pomimo ciężkiego tematu nieraz uśmiechałam się do siebie czytając zamieszczone w mandze komentarze internautów (fabuła jest mocno związana ze społecznościami internetowymi). Kreska jest średnia, ale jeśli podobało Ci się DN, to to Prophecy też Ci się spodoba. Mam u siebie póki co 2 tomy i z niecierpliwością czekam na następne.

a może shingeki no kyojin?

Podejrzewam, że większość związana z detektywami:

Spiral: Suiri no Kizuna

Matantei Loki Ragnarok

Agatha Christie no Meitantei Poirot to Marple

Gosick

Meitantei Conan - tego akurat nie oglądałem

Może coś związane z grami:

Shion no Ou - shogi

Hikaru no Go - go

Saki - mahjong

Gundam?

Girls und Panzer - może troche badziewne ale jakaś taktyka tam jest

Baka to Test to Shoukanjuu - jest taktyka i myslenie a poza tym jest śmieszne

Black Lagoon- także jest myślenie i taktyka

i to chyba tyle odemnie

Teraz przypomniało mi się jeszcze jedno genialne anime z dobrą strategią

Valkyria Chronicles

Szukam anime, w którym dużą role odgrywa strategia tudzież taktyka.

Chodzi mi o coś w stylu:

- Ginga Eiyuu Densetsu

- One Outs

- Death Note

- Kingdom

- Fate/Zero (Fate/stay night pewnie tez, ale trochę minęło odkąd to oglądałem)

- Danganronpa: Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei - The Animation

- Code Geass

- Basilisk (w tym przypadku taktyka była ważna, bo za dużo geniuszu ciężko było uświadczyć)

Nie mam na myśli anime typu Naruto, Bleach, DBZ, Fairy Tail, SAO itp gdzie czasem co najwyżej są przebłyski myślenia, a w których liczy się tylko i wyłącznie poziom mocy :).