Witam,
Posiadam 4 letni komputer z dyskiem HDD 1TB.
Nie starcza mi to i potrzebuję więcej miejsca głównie pod duże ilości gier.
Planuję jednak kupno nowego komputera za rok lub 2 lata.
Chciałbym mieć dwa systemy Win7 i Win10 i gry na oddzielnym. Dokupić drugi HDD czy może dysk zewnętrzny? Myślę też nad dyskiem SSD i wtedy podzielić go na 2 partycje pod systemy i ewentualnie jakieś zdjęcia, muzyka, filmy, programy itp. tak aby wypchać te 128GB czymś
Do tego dokupić HDD 3TB i tam byłyby raczej same gry albo jak wyżej filmy, programy itp.
A jeśli bez SSD to ten mój HDD 1TB zrobić na systemy i pierdoły i dokupić HDD 3TB.
I za rok/dwa wrzucić wszystko do nowego komputera.
Ma to jakiś sens? Czy może jeszcze inaczej to wykombinować?
Potrzeba więcej miejsca, 2 dyski, 2 systemy?
SSD przyspieszy dzialanie systemu. Jak chcesz miec 2 systemy(nie wiem po co sie bawic w win 7.... Win 10 jest dobrym systemem a ustawienie go pod swoje potrzeby to jakieś 5 min roboty pelno filmow o tyn na YT) to wielkość SSD tak z 240GB by tam jeszcze byly programy. A drugi wlasnie pod różne śmieci jak gry filmy muza itp. W ogóle jak mozna miec taką ilość gier... masakra
też sądzę że 2 systemy są nie potrzebne no ale jak już się upeirasz to wygląda to tak lepiej mieć 2 dyski (1 partycja z każdego dysu pod jeden system )
ssd jak najbardziej polecam czyli 2 ssd pod systemy + hdd na śmieci gry,muze itd.
o ile teraz nie masz a później będą to rozważyłbym dyski pod system na wejście m2
Z drugim systemem chodzi o to, że sporo gier nie chce już odpalać na Win10. I to nie tylko te bardzo stare, ale nawet z 2000s.
SSD 240GB to za duży wydatek, ja nie używam wielu programów więc w sumie tylko pod system bym to brał.
Z GOGa mozesz ściągnąć patche community do gier by odpalily pod win10.
Jakie gry nie działają na Windows 10? Chyba nie ma gry, która nie posiada nieoficjalnej łatki, która pozwala na granie na Win10, serio.
Witam,
Posiadam 4 letni komputer z dyskiem HDD 1TB.
Nie starcza mi to i potrzebuję więcej miejsca głównie pod duże ilości gier.
Planuję jednak kupno nowego komputera za rok lub 2 lata.
Chciałbym mieć dwa systemy Win7 i Win10 i gry na oddzielnym. Dokupić drugi HDD czy może dysk zewnętrzny? Myślę też nad dyskiem SSD i wtedy podzielić go na 2 partycje pod systemy i ewentualnie jakieś zdjęcia, muzyka, filmy, programy itp. tak aby wypchać te 128GB czymś
Do tego dokupić HDD 3TB i tam byłyby raczej same gry albo jak wyżej filmy, programy itp.
A jeśli bez SSD to ten mój HDD 1TB zrobić na systemy i pierdoły i dokupić HDD 3TB.
I za rok/dwa wrzucić wszystko do nowego komputera.
Ma to jakiś sens? Czy może jeszcze inaczej to wykombinować?