Witam , od paru miesięcy mam problemy z moim już 6-letnim laptopem firmy Toshiba .
Otóż mam problemy z samym włączaniem go . 5 miesięcy temu miałem pojedyńcze "zwiechy" podczas uruchamiania komputera ( po załadowaniu windowsa lub podczas pojawiały się białe lub kolorowe paski z góry na dół i trzeba było zresetować kompa ) które zdażały się bardzo rzadko ( raz na 15 włączeń ) . Więc go tylko przeskanowałem i przywróciłem do stanu przed i pominąłem tą dolegliwość ,która potem przez jakiś tydzień nie występowała .
Następnie problem się coraz częściej pojawiał a do normalnego włączania komputera doszły dos'owe zapytania czy włączyć tryb awaryjny lub czy właczyć tryb naprawy a także po pomyślnym załadowaniu systemu ( nadal nie zalogowany do mojego profilu ) pojawiał się komunikat o programie Check disk któremu nigdy się nie udało przeanalizować mój dysk do końca ( było raz max 93 % a potem "tekst nałożył się sam na siebie i znowu freeze komputera i hard reset ) .
Próbowałem wszystkich sposobów znanych przezemnie ( test HD tune , nowe sterowniki , przywracanie systemu itp ) oprócz formatu ponieważ mam na komputerze pliki do których muszę mieć co jakiś czas dostęp . Aktualnie te "paski" które przybrały różne kolory , grubość i odstęp pomiędzy sobą występują w praktycznie każdym uruchomieniu przez co nie mogę korzystać z komputera .
Jak już mi jakimś cudem się udało uruchomić komputer i zobaczyć pulpit bez denerwujących pasków to żeby w trakcie korzystania z laptopa nie wystąpiły znowu problemy byłem zmuszony do UWAGA włączenia byle jakiej GRY znajdującej się na moim komputerze , nawet takiej flashówki .
Nie mam dostępu do niektórych programów w tym Antyvirusa przez co bardzo ubolewam ale teraz to chyba nie ma znaczenia kiedy nawet już go nie włączę ( wyświetlał się błąd ) .
Laptop to model A300 firmy toshiba
Specyfikacje :
To są dane ze strony Benchmark.pl ponieważ nie mam dostępu do danych z mojego własnego komputera ze względu na problem .( niektóre zmieniłem ze względu na to ,że mam ciut inne )
Podejżewam ,że to jest problem z dyskiem pomimo że program HD Tune wskazuje na to ,że mój dysk jest w stanie idealnym poza ciut za wysokimi temperaturami przy przetwarzaniu większych plików . Czyściłem laptop sprężonym powietrzem i sprawdzałem czy wszystko styka poprawnie . Bardzo proszę o pomoc ponieważ sam już go powoli spisuję na straty ;c Jeżeli mam coś jeszcze wypisać na temat komputera to mówcie , bo może pomimo braku dostępu sobie coś przypomnę
Ps. Powoli pracuję nad czytelnością tekstu więc nie krępujcie się wytykać też takich rzeczy