Powolne zżeranie pamięci na dysku

Witam! Mam taki problem, od pewnego czasu (a raczej od początku...) zżeram mi pamięć na dysku C (systemowy). System operacyjny to Vista. Wiem, że ten system lami, ale jak się nie ma co się lubi - to się lubi, co się ma. Tylko problem pojawia się taki, że miałem 36-40GB (piszę z pamięci) wolnego miejsca na dysku C, kiedy zainstalowałem wszystkie ważne rzeczy, a od tego czasu zlazło mi już do 23GB. Nie instaluje nic na C, żadnych sterowników etc. Nie ma wirusów na 100%, wszystko przebadane. Jakieś rady? Wiem, że to Vista i że ma pewnie jakieś "odpały", ale żeby od razu mi zeżreć 20GB za nic?

PS: Defragmentacja nie pomaga.

Formatu nie mam zamiaru robić, ileż można?

a więc tak, na partycji/dysku C powinien byc zainstalowany tylko system no i tam jakieś programy jak gg daemon i inne małe pierdoły których używasz do tego oczywiście sterowniki, gry powinieneś instalować na innych partycjach, tak jak i przechowywać filmy, muzykę, Vista to system którego aktualizacje zabierają strasznie dużo miejsca na dysku, więc na pewno aktualizacje systemu to część problemu, 2 sprawa to że nowe gry też się często aktualizują przez net i ściągają dodatkowe pliki więc to że masz gry na C może być następnym problemem, są też wirusy które zawalają miejsce na dysku, wtedy pokazuje tobie że masz np wolne 2 gb a na prawdę masz wolnego 20gb

zrób format, zainstaluj windowsa 7 na C, a reszte rzeczy jak gry, film, itd. trzymaj na innych partycjach

Przepraszam z tymi grami. Pomyłka. Miałem na myśli, że gry instaluje na innych dyskach (a z tego co wiem, gry korzystają też z C, ale bez przesady...).

Wirusów nie mam żadnych na 100%...

I nie kupuję teraz żadnego systemu.

Piracić też nie mam zamiaru, bo nie chce mieć się ciągle na baczności "nie dawaj aktualizuj", zresztą patche które naprawiają błędy bardzo się przydają.

no to chyba wina aktualizacji Vista

daruj sobie ten system bo to największe ścierwo ze stajni m$oft po windows milenium i zainstaluj sobie xp albo win7

http://www.dobreprog…dows,12056.html Spróbuj tego. Jak nie pomoże to wyłącz przywracanie systemu.

Przywracanie systemu zżera Ci to miejsce, ustaw np. na 1% dysku i problem zniknie.

Vista po instalacji wszystkich updatet'ów jest całkiem, całkiem. Mam wersję Ultimate i jak na niej działałem (na razie testuje 8), nie narzekałem na jakieś ogromne niedogodności po za tym, że czasami folder Pobierane "wywalał" błąd gdy było w nim dużo plików. Co prawda Windows Update w Viście jest koszmarny i do tego najbardziej mogę się przyczepić. Radził bym Ci poprzeglądać właściwości systemu i zobaczyć jaki folder zajmuje najwięcej miejsca i jakie są w nim pliki.

Kliknij prawym na dysku > oczyszczanie > all pliki uzytkownikow > wiecej opcji > przywracanie systemu kopie w tle > oczysc> usunie wszystki pkt przywracania oprocz ostatniego ( tu jest glowny problem visty, robi taki pkt kazdemu instalowanemu programowi , aktualizacji , grze ) .

Witam! Mam taki problem, od pewnego czasu (a raczej od początku...) zżeram mi pamięć na dysku C (systemowy). System operacyjny to Vista. Wiem, że ten system lami, ale jak się nie ma co się lubi - to się lubi, co się ma. Tylko problem pojawia się taki, że miałem 36-40GB (piszę z pamięci) wolnego miejsca na dysku C, kiedy zainstalowałem wszystkie ważne rzeczy, a od tego czasu zlazło mi już do 23GB. Nie instaluje nic na C, żadnych sterowników etc. Nie ma wirusów na 100%, wszystko przebadane. Jakieś rady? Wiem, że to Vista i że ma pewnie jakieś "odpały", ale żeby od razu mi zeżreć 20GB za nic?

PS: Defragmentacja nie pomaga.

Formatu nie mam zamiaru robić, ileż można?