Powrót do Aiona

Witam! Kiedyś pogrywałem trochę w Aiona, miałem (bo już nie mam) nawet konto veteran. Chciałbym wrócić do tej produkcji, chodzi mi o wersje od gameforge, ale mam kilka wątpliwości.

a) Serwer Balarus jest aktualnie najbardziej przyjaźnie nastawiony dla nowych graczy?

b ) Czy opłaca się zaczynać grać, bez veterana?

c) Jak z balansem po wprowadzeniu nowych klas?

d) Jaka klasa jest najlepsza dla średnio-zaawansowanego gracza? (szybki exp, łatwe zbieranie golda itd.)

e) Jaką, polską, gildie polecacie na serwerze Balarus? Czy jest gildia, która pomaga z pierwszym gp, bo kiedyś tak się robiło na nexusie, że ci co mieli gp na 10 lat w przód pomagali, nowym, członkom swojej gildii w zdobyciu pierwszego gp na poziomie ok. 40?

f) Coś się zmieniło na lepsze/gorsze w Aionie od czasu wprowadzenia nowych klas?

g) Jak z botami, biegają jeszcze?

h) Czy rzeczywiście po wprowadzeniu patcha z nowymi klasami szybciej zdobywa się doświadczenie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Nie odpowiem na wszystkie pytania ale gram jakis czas wiec co nieco slyszalem.

1) Barus wyglada na bardzo ladnie zaludniony na poczatku jak i pozniej
2) Ja kupilem gp z allegro ale nie widze zadnych korzysci z niego bez niego gralo by sie tak samo.
3) Gunner chyba najardziej op wsyscy go hejtuja.
4) Ja gram rangerem dopiero po 45lv pokazal ze ma jakas moc ale jesli moglbym zamienic go na inna postac wzialbym clera/chantera/barda kazda postac co ma self heala leci jak brza na pve a lv wpadaja jak szlone.
5) Tutaj sie nie wypowiem bo nie znam takiej
6)Zmiejszyli potrzebny exp na lv ale poki co gunner niszczy gre (bynajmniej z tego co slysze na ts)
7) Ja nie widze botow
8) tak

A masz jakieś dokładne info co do tego zmniejszonego expa na lvl albo jakieś źródło ?

Właśnie mnie też doszły słuchy, że gunner op do pvp jak i pve, może właśnie go wybiorę :D Bajdełej, dzięki za odpowiedź, jeśli ktoś jeszcze miałby coś do dodania to czekam! :)

a) brak danych

B) Tak czy siak dobrze mieć gold packa, pewnie tak.

c) Nie zmieniło się jedno - kwestia to wielce kontrowersyjna. Nie ma jednej klasy która by była OP względem wszystkich, ale 1v1 nigdy nie było i nie jest idealne.

d) Jeśli nie jesteś kompletnym świeżakiem, to po porostu możesz grać czym chcesz.

e) Brak danych.

f) Same nowe klasy wielce gry nie zmieniły poza tym że są. Jednak pewne sprawy zmieniły się na gorsze. Zamiast dredgionu 3x dziennie jest instancja PvP chyba tylko 2 razy w tygodniu. Miłośnikom prania innych graczy pozostaje tylko okazjonalny gank w otwartym świecie. Wiele osób narzeka na nudę. Nowe instancje: albo tak trudne, że na palcach jednej ręki policzyłbyś graczy danej klasy co ukończyli (i zwykle to są ciągle ci sami ludzie je farmiący), albo są do zrobienia, ale za to strasznie długie i z marnym dropem.

g) Tak

h) Trochę szybciej <60, ale potem idzie powoli.

Gunner w PvP jest mocny. W PvE też, ale to jedna z trudniejszych klas jest by wydusić sensowny dps. Parszywa rotacja połączona z częstym zmienianiem broni (revolver/cannon) w trakcie walki.

Co do frakcji na barusie to jest 3 elyos na 1 asmo.
Tutaj male porownanie http://aion.mmosite.com/content/2013-04-19/aion_graph_xp_required_from_version_19_to_40.shtml

Niezbyt kolorowo to wszystko wygląda.

Barda się wyjątkowo przyjemnie leveluje. Leczyć się potrafi i do tego manę sobie regenerować, więc bez żądnej przerwy na odpoczynek można zasuwać i tłuc ile wlezie.

Dodam ze sa 2 wersje aiona jak pewnie wiesz nie chce tu dyskutowac na ten temat wiec jedna rzecz porusze. Tam na lfg (szukanie grupy) masz mase ofert na wersji od GF praktycznie 0 ciezko znalezc pt na instancje tyle zauwazylem wsio pewnie przez ograniczenia GP

Zacznij sobie grać tam gdzie Ci się podoba i po pewnym czasie sam będziesz wysnuwał wnioski gdzie/kim chcesz sobie zagrać. Sam wbiłem 4x 45 lvl i 65 gunner'em, a potem i tak stwierdziłem, że jednak rangerem gra mi się przyjemnie i wbiłem 65lv. Teraz expienie i zdobycie stuffu za BMy to pikuś, więc zaczynaj czym chcesz :)

Co do botów, po stronie ely jest ich troszkę więcej, ale na Barusie i tak jest ich b. mało.

Legion - tutaj ciężko doradzić, nikt nie wie jakie klimaty lubisz. Jeżeli chcesz się na poważnie bawić w społeczność itp. to IX Kohorta może być dobrym wyjściem. Dużo graczy posiada TheExiled, Slackers - tutaj także śmiało możesz uderzyć. (strona Asmo)

Co do frakcji na barusie to jest 3 elyos na 1 asmo. Tutaj male porownanie http://aion.mmosite.com/content/2013-04-19/aion_graph_xp_required_from_version_19_to_40.shtml

3:1 ? ostatnim razem jak grałem, to miałem wrażenie, że jest na odwrót

Jest wiecej elyosow niz asmo moze niektorych to irytowac a dla innych to lepiej :)

Jest wiecej elyosow niz asmo moze niektorych to irytowac a dla innych to lepiej

a abyss jak wygląda, bardziej zielony czy niebieski :P

Obecnie Katalam jest obszarem zainteresowania. Abyss bez znaczenia i pies z kulawą nogą o to nie walczy.

Witam! Kiedyś pogrywałem trochę w Aiona, miałem (bo już nie mam) nawet konto veteran. Chciałbym wrócić do tej produkcji, chodzi mi o wersje od gameforge, ale mam kilka wątpliwości.

a) Serwer Balarus jest aktualnie najbardziej przyjaźnie nastawiony dla nowych graczy?

b ) Czy opłaca się zaczynać grać, bez veterana?

c) Jak z balansem po wprowadzeniu nowych klas?

d) Jaka klasa jest najlepsza dla średnio-zaawansowanego gracza? (szybki exp, łatwe zbieranie golda itd.)

e) Jaką, polską, gildie polecacie na serwerze Balarus? Czy jest gildia, która pomaga z pierwszym gp, bo kiedyś tak się robiło na nexusie, że ci co mieli gp na 10 lat w przód pomagali, nowym, członkom swojej gildii w zdobyciu pierwszego gp na poziomie ok. 40?

f) Coś się zmieniło na lepsze/gorsze w Aionie od czasu wprowadzenia nowych klas?

g) Jak z botami, biegają jeszcze?

h) Czy rzeczywiście po wprowadzeniu patcha z nowymi klasami szybciej zdobywa się doświadczenie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)