Witam, chciałby zadać pytanie, trochę nie grałem w gw2 będzie z 4-5 lat już, mam tam bodajże paladyna na 80 lvlu i złodzieja obaj sety dungeonowe. Czy podczas powrotu do gry należy kupić oba dodatki razem czy 1 po 2 , ma to wpływ na coś ? Mounty są tylko w nowym dodatku czy już od tego 2giego ? Jak kupie tylko ten najnowszy to content z wcześniejszego jest zablokowany czy trzeba oba ? Jak ze zdobywaniem gearu dalej dungi i raidy + craft czy coś jeszcze są może już sety dla pvp czy dalej kosmetyczne ? Doczytałem się że są jakieś sub klasy ze można grać healerem( nie wiem czy to prawda). Czy jest dalej mozliwosc kupowania bzdurek z item shopu za golda w grze ?
Powrót do GW2
Ad1. Pierwszy dodatek to HoT i jeśli już zdecydujesz się kupować dodatki osobno to polecam Ci go zakupić jako pierwszego ze względu na dość obszerny kontent jaki zawiera i na ubogacenia jakie wprowadza. (dodał też 1 nową klasę) Dobrze jest najpierw go sobie ogarnąć.
Drugim dodatkiem jaki wyszedł ostatnio jest PoF który wprowadził mounty kolejne specjalizacje mapy itd. Bez tego dodatku nie masz dostępu do mount'ów.
Ad2. Jeśli zdecydujesz się kupić tylko jeden dodatek to kontent z tego drugiego jest dla Ciebie zablokowany. Np. jeśli kupisz tylko HoT to nie masz dostępu do specjalizacji z PoF'a jak i do samych mountów. (do map też, to już jest oczywiste). Wiem, że mounty kuszą zwłaszcza, że są świetnie zrobione ale kupując najpierw PoF będziesz miał dosyć okrojony endgame ponieważ mimo wszystko HoT wniósł ważniejsze specjalizacje, udogodnienia (masterki), raidy i same mapy na których możesz farmic golda. Kupując najpierw PoF dostęp do tych rzeczy masz zablokowany.
Ad3. Jeśli chodzi o gear ascended to dalej masz możliwość craftu, dropu z fractali (najwięcej dropi za robienie daily T4 - najwyższy tier fractali, preferowane posiadanie 150AR), kupienie go za walutę z WvW, PvP, Raidów jak i sam drop z raidów. Dodatkowo jeśli chodzi o trinkety to możesz je kupić z tzw map farmerskich za dodatkową walutę z tych map. Np na Bitterfrost Frontier taką walutą są Fresh Winterberry. Dzięki nim oraz Unbound Magic możesz kupić jakąś cześć trinketów. Muszę dodać, że każda mapa oferuje tylko niektóre trinkety. Tzn że na Bitterfrost kupisz jedynie backpack, accessory i ring zaś na Lake Doric możesz kupić amulet i backpack itd. Waluta która funkcjonuje na każdej z takich map to Unbound Magic - jest dosyć prosta w wyfarmieniu, nie ma presji. Możesz ją też zdobyć zjadając np Winterberrys.
Podsumowując, sposobów na zdobycie ascended armoru jest... sporo i jest to uproszczone.
Ad4. Sup kasy - czyli specjalizacje. Oba dodatki wniosły po 1 specjalizacji dla każdej klasy który zmienia ich rozgrywkę np. Ranger ze specjalizacją z HoT może zostać druidem (specjalizacja nastawiona na heal i buffy) zaś ze specjalizacją z PoF Soulbeastem (specjalizacja nastawiona na condi damage). Rozgrywka taką klasą całkowicie się zmienia. Na raidach ważne jest aby mieć druida tak samo na FoTM T4 ludzie preferują posiadanie 1 druida w party. Każda specjalizacja różni się swoim zastosowaniem i rozgrywką no i odświeża grę.
Ad5. Tak , dalej możesz wymieniać golda na gemy i kupować różne rzeczy z itemshopu.
Dzięki za odpowiedz
Witam, chciałby zadać pytanie, trochę nie grałem w gw2 będzie z 4-5 lat już, mam tam bodajże paladyna na 80 lvlu i złodzieja obaj sety dungeonowe. Czy podczas powrotu do gry należy kupić oba dodatki razem czy 1 po 2 , ma to wpływ na coś ? Mounty są tylko w nowym dodatku czy już od tego 2giego ? Jak kupie tylko ten najnowszy to content z wcześniejszego jest zablokowany czy trzeba oba ? Jak ze zdobywaniem gearu dalej dungi i raidy + craft czy coś jeszcze są może już sety dla pvp czy dalej kosmetyczne ? Doczytałem się że są jakieś sub klasy ze można grać healerem( nie wiem czy to prawda). Czy jest dalej mozliwosc kupowania bzdurek z item shopu za golda w grze ?