Powrót po latach - sitrep (BL i ogólnie), SoR

Z przyczyn różnych dałem sobie spokój z WoWem tydzień-dwa przed wejściem Dragon Soul. Teraz w końcu mogę wrócić. A że trochę czasu mnie nie było, jestem przeciętnie na bieżąco. Na dobry początek, pytania sztuk dwa.

Po pierwsze primo, IMO najważniejsze primo, z tego co wyczytałem Scroll of Resurrection odszedł na zasłużoną emeryturę (trochę szkoda, liczyłem na darmowy tydzień gry/reroll serwera i boost postaci). Czy jest jakiś inny sposób na wysępienie darmowego czasu gry - kupno pand, powrót po latach, ofiara dla mrocznych bóstw, whatever?

Po drugie primo, mniej istotne primo - jak wygląda sytuacja na BL po jedynej słusznej stronie (Hordy, oczywiście. LOK'TAR OGAR!)? Pamiętam że serwer był zalany... przedstawicielami narodu polskiego o różnym stopniu ogarnięcia i

. Jest lepiej? Gorzej? I jakby co, na który serwer warto się ewakuować?

Jak kupisz preorder nowego dodatku dostajesz możliwość zboostowania dowolnej postaci do 90 lvl ;3

1)tak, sor odszedł - zaloguj na swoje konto i powinieneś mieć opcję aktywacji 7dni triala pandarii (możesz expić w 1 lokacji ale wbijesz max 85lvl i 99.99%

co do boostów skoro wracasz to kup pandy a potem zamów preorder WoD'a dostaniesz free boost postaci do 90lvl albo jeśli użyjesz boosta na postaci z 60+lvl dodatkowo profesje na 600/600

2)na BL nadal prawie sami polacy, jeśli miałbym obstawiać to jest nas ~70% reszta to turcy/anglicy - stosunek Hordy do Ally; 1 : 0,44

inne serwery, tu masz spis:

http://www.wowprogress.com/realms/rank/eu/lang.en

wybierz tylko te z populacją 5k+, i jak wejdziesz w jakiś pojawią ci się gildie to możesz je przefiltrować pod język polski - od siebie dodam że pomijając BL to na defiasie jest trochę polaków

Nie byłem przekonany do boostu z WoD, ale jak dokładniej się temu przyjrzeć... Wygląda całkiem całkiem. Z drugiej strony, to byłaby dla mnie raczej kosztowna zabawa. Pandy, abonament i preorder to konkretny koszt jak na jeden rzut. A - przynajmniej w tej chwili, a niecierpliwym po latach rozłąki - na WoWa takiej kwoty nie przeznaczę.

Albo zwyczajnie pisane jest mi pozostać przy mojej starej postaci, co może idealne nie jest, ale też jakoś szczególnie mi nie przeszkadza. Albo levelować od zera. Przemyślę sprawę.

Czyli na BL bez zmian (przynajmniej nie na lepsze).

Defias wydaje się względnie zbalansowany pod względem stosunku hordy do ally, ale nie wiem czy można ufać stronie, wg. której na serwerze jest 20 sztuk aluchów i 23000 (słownie - dwadzieścia trzy tysiące) hordemanów. Chociaż i tak większym problemem będzie dla mnie znalezienie gildii progressującej w nocy, ale tym będę martwił się za miesiąc-dwa.

no to możesz się ew. zainteresować rafem 3x exp do 80 albo 85 (nie pamiętam już) jeśli jesteś w party z polecanym, możesz nawet na tym forum w odpowiednim dziale zrobić takie ogłoszenie - ty zapraszasz, on kupuje battlechesta, gracie razem macie 3xexp i jeśli on kupi potem prepa/zasubskrybuje ty masz 1miesiąc gry za free oraz mounta/peta do wyboru;

boosta dostajesz też ze zwykłymi draenorkami po premierze, więc jak na już nie potrzebujesz nowej postaci to możesz grać starą, przy okazji zobaczysz jak radzą sobie inne klasy a z instant 90 skorzystasz jak wyjdzie wod i go kupisz, póki co najważniejsze to kupić prepa i pandy // jak masz konto na UK to zamiast prepa za 9 funtów 30dni czasu gry w blizz store (prawie na to samo wychodzi prep ~88zł/60dni)

co do serwerów z taką populacją to nie są rzadkością i nie jest to błąd www, choć raczej nie polecam, zawsze jest co robić jak jest trochę ludzi w przeciwnej frakcji np. na world bossach ;)

możesz jeszcze grać na US (nie będzie problemu z gildią raidującą w nocy, choć raz na BL'u widziałem ogłoszenie jakiejś gildii z godz raidowymi 1.00-3.00 ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć nazwy)

Jeżeli interesuje Cię jedynie PvE to BL będzie dobrym rozwiązaniem, ale z tego co widziałem ostatnio to horda, bo ally powoli wymiera tam :) Kiedyś horda była pvp i pve, ally pve głownie - teraz horda pve (nie znaleźliśmy z bratem żadnej grupy rbg), a na ally ciężko nawet PvE znaleźć :D

Przenieśliśmy się na Outland i nie żałujemy :)

Czyli BL opuszcza listę potencjalnych kandydatów, a razem z nim opcja p.t. "ciągnięcie dalej starej postaci". Na placu boju pozostaje zbalansowany Defias Brotherhood i kultowy wręcz Outland (o kolejkach w godzinach szczytu krążyły legendy). No, ewentualnie Draenor, chociaż realm PvE średnio do mnie przemawia.

Dlaczego BL odpada? Jest nadal jednym z najbardziej zaludnionych serwerów, wcale pvp tam nie umarło, pve tym bardziej.

Dwa słowa - przesyt Hordy. Wolałbym mniej lub bardziej zbalansowany serwer, ew. z przewagą ally (przewagą, nie jak z BL - dominacją).

Dwa słowa - przesyt Hordy. Wolałbym mniej lub bardziej zbalansowany serwer, ew. z przewagą ally (przewagą, nie jak z BL - dominacją).

To nie ma żadnego znaczenia od kiedy wprowadzili "cross realmy". World PvP praktycznie nie istnieje, a na BG i RBG szuka ci ludzi z obrębu wszystkich serwerów EU. Generalnie naprawili group findera, dzięki czemu łatwo się szuka grupy na cokolwiek chcesz. Jeżeli interesują Cię RBG i BG to na BL'u nie będziesz mieć problemu ze znalezieniem sobie grupy, tylko musisz wbić wyższy rat na arenach i się dobrze ubrać. PvE też jest w dobrej kondycji, jest masa gildii hardkorowych, casualowych, bez problemu idzie się gdzieś wkręcić.

Jeśli mogę ci doradzić nie wybieraj BL zagraj lepiej na Silvermoon(tutaj jest dominacja Ally) lub Outland(jeśli mnie pamięci nie myli tutaj jest w miarę po równo no i jest to najlepszy serwer pod względem PvP )

Dlaczego nie BL grałem tam bardzo długo od TBC do Cata jednak gdy wyszedł Cata poważni gracze opuszczali WoW lub przenosili się na inne serwery PvP aktualnie sytuacja wygląda tak że oczywiście istnieją bardzo dobre jak i poważne Gildie PvP/PvE ale na Czacie ciągle wypisuja jakieś Polaczki tworzą Gildie spamują absurdalnymi wymogami na achivy gdzie raptem 2/5 osób w Gildii go ma. Dlatego ja przeniosłem się na Argent Dawn oraz Silvermoon jak dla mnie BL jest zalany Polskimi Gimbami niestety i tym samym stracił dla mnie miejsce na grę właśnie tam. Być może kiedyś się to zmieni i wrócę jednak na chwile obecną wybór padł na serwer gdzie tych Polaków jest mała ilość i zazwyczaj są to zrównoważone osoby emocjonalnie. Oczywiście zdarzają się wyjątki jednak jest tego naprawdę mniej gdyż cała ta "masa" tkwi na BL.

Pozdrawiam i życzę słusznego wyboru oraz wbicia 90 :)

Z przyczyn różnych dałem sobie spokój z WoWem tydzień-dwa przed wejściem Dragon Soul. Teraz w końcu mogę wrócić. A że trochę czasu mnie nie było, jestem przeciętnie na bieżąco. Na dobry początek, pytania sztuk dwa.

Po pierwsze primo, IMO najważniejsze primo, z tego co wyczytałem Scroll of Resurrection odszedł na zasłużoną emeryturę (trochę szkoda, liczyłem na darmowy tydzień gry/reroll serwera i boost postaci). Czy jest jakiś inny sposób na wysępienie darmowego czasu gry - kupno pand, powrót po latach, ofiara dla mrocznych bóstw, whatever?

Po drugie primo, mniej istotne primo - jak wygląda sytuacja na BL po jedynej słusznej stronie (Hordy, oczywiście. LOK'TAR OGAR!)? Pamiętam że serwer był zalany... przedstawicielami narodu polskiego o różnym stopniu ogarnięcia i

. Jest lepiej? Gorzej? I jakby co, na który serwer warto się ewakuować?