Powrót po roku przerwy - kilka pytań

Witam.

Miałem "trochę" małą roczną przerwe w GW2, ale postanowiłem wrócić bo obecnie nie ma nic sensownego. Wczoraj wbiłem 80 nowym mesmerem i teraz należało by mieć ten set exotic ale pytanie czy mam go kupić na AH czy trzeba go wycrafcić (chodzi mi tylko o początkowy bo pewnie można zdobyć lepsze exotic). Drugie pytanie to jaki teraz jest najepszy buildy dla mesmera PVE oraz PvP

Exotic na 80 lvl ma jedne staty. Nie ma tak, że z crafta jest lepszy/gorszy od dungowego. Ascended ma dopiero wyższe staty, jakoś o 7/10%.

Set Berek, GS/Sword + Pistol albo Sword + Sword. Na PvE. Jako Elite Time Warp, reszta zależna od dunga.

Berek to jest Power + jakie staty ? A sword + focus ? bo akurat focus'a mam exo

Gear zwykle dobiera się do buildu postaci więc poszukaj na takich stronach jak http://intothemists.com/ .

A, i nie ma czegoś takiego jak jedyny i najlepszy build dla tej konkretnej klasy.

Witam.

Miałem "trochę" małą roczną przerwe w GW2, ale postanowiłem wrócić bo obecnie nie ma nic sensownego. Wczoraj wbiłem 80 nowym mesmerem i teraz należało by mieć ten set exotic ale pytanie czy mam go kupić na AH czy trzeba go wycrafcić (chodzi mi tylko o początkowy bo pewnie można zdobyć lepsze exotic). Drugie pytanie to jaki teraz jest najepszy buildy dla mesmera PVE oraz PvP