Pozyskanie informacji :)

Witam :) mam pytanie nigdy nie grałem jeszcze w Archeage oglądałem pare gameplayów i gra na prawdę fajna :) Poczytałem trochę na forum informacji o tej grze i nie którzy piszą , że w grze dużo jest botów , że gra jest p2w (przez jakiegoś patrona) chciałbym wiedzieć jak jest na prawdę i jeśli zacznę grać czy znajdę jakąś polską duszę w tej grze :) pozdrawiam

Patron to coś w stylu konta premium. Jeśli chcesz na poważnie grac to jest on niezbędny. Plus tego jest taki, że możesz go kupić za golda w grze. Sama gra jest świetna i polaków też znajdziesz.

Gra jest zniszczona.. mocno nastawiona na p2w.

Powiem tak : obecnie botów prawie ze nie uswiadczysz, bo hypetrain sie przeniosl do Black Desert chwilowo gdzie botów jest chyba wiecej niz za czasow AA kiedykolwiek bylo :P.

P2W? Oczywiscie, tak jak kazde inne mmo - "gra zniszczona, p2w", "gra slaba bo p2w", "crap z p2w"... szkoda ze nikt ze gdy sie spytasz czemu to nikt nie umie podac zadnego KONKRETNEGO argumentu. I to nie tylko przy tej grze ale kazdej :P.

Ja ci powiem prawde którą potwierdzi kazdy kto gra w AA : byle do pierwszego patrona. Na poczatku expisz postac wiec i tak sie nie przydaje (nie, te 15% wiecej expa nie jest konieczne, bez niego tez exp ladnie leci :) ). Pozniej zaczynasz sie juz rozglądać za jakąś gildią - tak gdzies od 30-40 lvla. Łapiesz sie na guild trade run'y tzn przewozenie paczek calą flotą (gildia). Spytasz sie co zrobisz tam nie majac statku? Wolnych miejsc na statkach najczesciej ci dostatek bo kazdy woli na swoim plynac xd. A paczki tworzysz sam, najczesciej na gildii pisze w ogloszeniach ze trade run z "blablabla" do "albalbalb", paczke tworzysz z surowców zebranych/kupionych, najlepiej te co będą podane w gildii - mają najkorzystniejszy kurs, a jak nie dasz rady zebrac skladnikow to mozesz zobaczyc co mozesz stworzyc a oni ci doradza co sie najbardziej oplaca :). Potem te paczki ładuje sie na statki handlowe z pojedynczymi osobami (najczesciej liderami gildii) jako sternikami, reszta osob przyzywa swoje galeony/katamarany/inne okrety bojowe i teoretycznie sie te statki obsadza w dwie osoby - jedna sternik, a druga biega po burcie zwróconej w przeciwnika i odpala działa po kolei, a w praktyce zobaczysz i takie z 5 osobami i takie z 1 :D. Po co to? W celu zarobku. A po np 5 razach juz bedziesz sam wiedzial co i jak robic by zwiekszyc zyski z tego :).

Tylko ostrzegam - samemu nie probuj bo sie zwyczajnie nie oplaca. Za duze ryzyko napadu piratow-graczy ktorzy czyhają na takich samotników i kradną im paczke... lub paczki (sam trafilem na geniusza przeciwnej frakcji ktory musial paczki z miesiac chyba tworzyc, zaladowal do oporu statek handlowy... pech taki ze w dwa galeony dorwalismy go i ukradlismy wszystkie paczki xD).

Jedyne co sie przydaje z IS to Patron - reszta jest śmieciowa bo lepsze rzeczy z gry dorwiesz albo sie nie przydaja np zmieniony wyglad glidera na jakies skrzydla z ognia - ta sama predkosc, te same cechy, tylko wyglad inny :P. Zarobic na patrona nie jest trudno sposobem opisanym wyzej :). Pozniej, jak dojdziesz do wprawy, wbijesz lvl cap itd to dasz rade w niecaly tydzien zarobic na niego i to wydając kasę na lewo i prawo (coz... nigdy w mmo nie umialem zbierac kasy na cos konkretnego bo na tyle rzeczy mozna tego golda wydac... :P).

Choc na poczatku zdecydowanie dluzej ci to zajmie. Tak wiec nie zniechęcaj się i trzymaj sie gildii, a sam zobaczysz gre w jej najlepszych barwach... probuj grac sam a gwarantuje ci ze nawet miesiaca nie wytrzymasz i bedziesz pisal jak oszolomy przy prawie kazdej grze w ktora nie graja - "crap", "p2w shit", a gdy mowa o argumentach to dziwnym trafem takie osoby nie widza tego postu :P.

A, no i jeszcze radzilbym nie skakac po drzewkach skilli. To jest czesty blad nowicjuszy ktorzy mysla ze tu nie masz klas. Otoz błąd - klasy są. I jak sie decydujesz np na sorcery/shadow/witch (oczywiscie testowac mozna ale w miare wczesnie, im pozniej tym gorzej) to sie tego trzymaj. Pozniej dużo drożej kosztuje zmiana skilli dla nowego gracza - jak niektorzy nowi zmieniaja skille co wioske na zasadzie "zeby mi sie nie znudzila gra", to pozniej wbijaja lvl cap i maja pare miedziaków w kieszeni, na nic ich nie stac i co? I "omg, p2w crap". Podczas gdy ci "normalni" maja kilkaset sztuk golda za samo expienie. Z wsparciem gildii (przy trade runach - wyzej wytlumaczylem czemu) mozesz kupic patrona jeszcze przed lvl capem bo trade runy daja duzo golda/starów (specjalnej waluty), duzo zabawy, duzo nerwow, ale niestety źle wplywają na exp (w porownaniu do tego samego czasu spedzonego na robieniu questow xd). A nerwy są, uwierz, nawet plynac w 10 statkow widok malutkiego statku na horyzoncie z piracka bandera (piraci z mojego serwera sa bardzo przebiegli - ktos skopiowal flage piratów do gry w formie buteleczki, rozdal swoim znajomym by mieli ten wyglad zagli, oni skopiowali i swoim itd itp przez co obecnie 97% piratow plywa z piracka bandera i myślą że są fajni :D) nie wrozy dobrze - bo najczesciej cala flota rozproszona (wieksza "siec" = wieksza szansa na połów) plywa po okolicy i czeka na "frajerow", a gdy ktos zobaczy jakis statek to wszyscy sie zlatuja jak sępy (ktorymi zreszta sa) :D. I najwiekszy problem lezy nie w pokonaniu ich, a w... zlokalizowaniu. Nigdy nie wiesz czy walczysz z samotnym wilkiem czy z cala watahą (5-6), czy z całym klanem pirackim (tu moze byc i 15-20 statkow - tak, wiecej niz w normalnych klanach... bo piractwo jest tu pociągające :P).

No i warto dodać, że ta gra jest dosyć trudna. Jest masa rzeczy do robienia i ogarnięcie wszystkiego trochę trwa. Dodatkowo zdobycie najlepszego możliwego ekwipunku to bardzo ciężka rzecz. Ludzie grają po 2 lata i biegają w max epickich setach, a są jeszcze legendarne i mityczne.

Sam wróciłem niedawno i gram jako f2p. Jest wolniej to fakt ale niemal równie przyjemnie co z patronem. Trzeba tylko cierpliwości w zdobywaniu pierwszego patrona a później już z górki :)

Powiem tak : obecnie botów prawie ze nie uswiadczysz, bo hypetrain sie przeniosl do Black Desert chwilowo gdzie botów jest chyba wiecej niz za czasow AA kiedykolwiek bylo .

P2W? Oczywiscie, tak jak kazde inne mmo - "gra zniszczona, p2w", "gra slaba bo p2w", "crap z p2w"... szkoda ze nikt ze gdy sie spytasz czemu to nikt nie umie podac zadnego KONKRETNEGO argumentu. I to nie tylko przy tej grze ale kazdej .

Ja ci powiem prawde którą potwierdzi kazdy kto gra w AA : byle do pierwszego patrona. Na poczatku expisz postac wiec i tak sie nie przydaje (nie, te 15% wiecej expa nie jest konieczne, bez niego tez exp ladnie leci  ). Pozniej zaczynasz sie juz rozglądać za jakąś gildią - tak gdzies od 30-40 lvla. Łapiesz sie na guild trade run'y tzn przewozenie paczek calą flotą (gildia). Spytasz sie co zrobisz tam nie majac statku? Wolnych miejsc na statkach najczesciej ci dostatek bo kazdy woli na swoim plynac xd. A paczki tworzysz sam, najczesciej na gildii pisze w ogloszeniach ze trade run z "blablabla" do "albalbalb", paczke tworzysz z surowców zebranych/kupionych, najlepiej te co będą podane w gildii - mają najkorzystniejszy kurs, a jak nie dasz rady zebrac skladnikow to mozesz zobaczyc co mozesz stworzyc a oni ci doradza co sie najbardziej oplaca . Potem te paczki ładuje sie na statki handlowe z pojedynczymi osobami (najczesciej liderami gildii) jako sternikami, reszta osob przyzywa swoje galeony/katamarany/inne okrety bojowe i teoretycznie sie te statki obsadza w dwie osoby - jedna sternik, a druga biega po burcie zwróconej w przeciwnika i odpala działa po kolei, a w praktyce zobaczysz i takie z 5 osobami i takie z 1 . Po co to? W celu zarobku. A po np 5 razach juz bedziesz sam wiedzial co i jak robic by zwiekszyc zyski z tego .

Tylko ostrzegam - samemu nie probuj bo sie zwyczajnie nie oplaca. Za duze ryzyko napadu piratow-graczy ktorzy czyhają na takich samotników i kradną im paczke... lub paczki (sam trafilem na geniusza przeciwnej frakcji ktory musial paczki z miesiac chyba tworzyc, zaladowal do oporu statek handlowy... pech taki ze w dwa galeony dorwalismy go i ukradlismy wszystkie paczki xD).

Jedyne co sie przydaje z IS to Patron - reszta jest śmieciowa bo lepsze rzeczy z gry dorwiesz albo sie nie przydaja  np zmieniony wyglad glidera na jakies skrzydla z ognia - ta sama predkosc, te same cechy, tylko wyglad inny . Zarobic na patrona nie jest trudno sposobem opisanym wyzej . Pozniej, jak dojdziesz do wprawy, wbijesz lvl cap itd to dasz rade w niecaly tydzien zarobic na niego i to wydając kasę na lewo i prawo (coz... nigdy w mmo nie umialem zbierac kasy na cos konkretnego bo na tyle rzeczy mozna tego golda wydac... ).

Choc na poczatku zdecydowanie dluzej ci to zajmie. Tak wiec nie zniechęcaj się i trzymaj sie gildii, a sam zobaczysz gre w jej najlepszych barwach... probuj grac sam a gwarantuje ci ze nawet miesiaca nie wytrzymasz i bedziesz pisal jak oszolomy przy prawie kazdej grze w ktora nie graja - "crap", "p2w shit", a gdy mowa o argumentach to dziwnym trafem takie osoby nie widza tego postu .

A, no i jeszcze radzilbym nie skakac po drzewkach skilli. To jest czesty blad nowicjuszy ktorzy mysla ze tu nie masz klas. Otoz błąd - klasy są. I jak sie decydujesz np na sorcery/shadow/witch (oczywiscie testowac mozna ale w miare wczesnie, im pozniej tym gorzej) to sie tego trzymaj. Pozniej dużo drożej kosztuje zmiana skilli dla nowego gracza - jak niektorzy nowi zmieniaja skille co wioske na zasadzie "zeby mi sie nie znudzila gra", to pozniej wbijaja lvl cap i maja pare miedziaków w kieszeni, na nic ich nie stac i co? I "omg, p2w crap". Podczas gdy ci "normalni" maja kilkaset sztuk golda za samo expienie. Z wsparciem gildii (przy trade runach - wyzej wytlumaczylem czemu) mozesz kupic patrona jeszcze przed lvl capem bo trade runy daja duzo golda/starów (specjalnej waluty), duzo zabawy, duzo nerwow, ale niestety źle wplywają na exp (w porownaniu do tego samego czasu spedzonego na robieniu questow xd). A nerwy są, uwierz, nawet plynac w 10 statkow widok malutkiego statku na horyzoncie z piracka bandera (piraci z mojego serwera sa bardzo przebiegli - ktos skopiowal flage piratów do gry w formie buteleczki, rozdal swoim znajomym by mieli ten wyglad zagli, oni skopiowali i swoim itd itp przez co obecnie 97% piratow plywa z piracka bandera i myślą że są fajni ) nie wrozy dobrze - bo najczesciej cala flota rozproszona (wieksza "siec" = wieksza szansa na połów) plywa po okolicy i czeka na "frajerow", a gdy ktos zobaczy jakis statek to wszyscy sie zlatuja jak sępy (ktorymi zreszta sa) . I najwiekszy problem lezy nie w pokonaniu ich, a w... zlokalizowaniu. Nigdy nie wiesz czy walczysz z samotnym wilkiem czy z cala watahą (5-6), czy z całym klanem pirackim (tu moze byc i 15-20 statkow - tak, wiecej niz w normalnych klanach... bo piractwo jest tu pociągające ).

Bardzo szczegółowo opisałem dziękuje Ci bardzo :) tak są ludzie , którzy ciągle tak piszą a uzyskali co najwyżej 15lvl w grze grając przez tydzień po 15minut :) więc nie warto bede wracal do tego co napisales bo na razie rozumiem to ale w mojej wyobrazni :) a jak bedzie to zobaczymy :) a tam są jakieś chyba podział typu alliance i horda wzorujac sie na wowie lub na jakieś rasy co ze sobą walczą ? :)

Są 2 strony które walczą ze sobą. Podobnie jak w wowie z tą różnicą że bić sie można na terenach na których trwa wojna/konfllikt no ale tych jest sporo i są to istotne tereny.

Wymagania gry na internecie widziałem czy są one nadal takie same i niskie ? :)

U mnie śmigało na celeronie 2-rdzeniowym z radeonem 7700 bez większych problemów

Wymagania,,, Taki jest sens mmo - jak najnizsze zeby jak najwiecej osob moglo zagrac :). No, przynajmniej wiekszosci mmo :P. Na niskich pojdzie nawet na starociu, zas na ultra juz trzeba miec co nie co w sprzęcie :)

@Loor wszystko ładnie i pięknie opisujesz ale widzę, ze nie grałeś na wysokim poziomie w AA. Gdybyś grał open PvP wiedziałbyś jaka przewagę daje eq zrobione za $$ :)

Prosilem Cie juz w kilku tematach o AA abys podal swoj gear score bo to jest wyznacznik gracza w tej grze, Niestety nie raczyles mi odpowiedziec.

a tutaj wkleje moj post z innego topicu.

Loor w tamtym temacie stwierdzil, ze loguje sie na godzine dziennie i nie ma patrona. A zarabia kokosy. ^^ Odpowiedzialem mu sensownie z wyliczeniami, niestety nie raczyl mi odpowiedziec bo zabraklo mu argumentow , o ktore tak prosi w tym temacie :)

Cena jednego APEXA to obecnie 720 golda. Do zakupu patrona potrzeba 2sztuk

Tak wiec 1440 gold trzeba aby zakupić patrona.

Podczas lvlowania może uzbierasz nie wydajać na nic pieniędzy na pierwszego patrona.

Free users will regenerate Labor at a rate of 5 points every 5 minutes while online and 0 points when offline.

Craft jednej paczki jeśli nie masz commerce kosztuje 70 laboru oddanie paczki tez 70. Tak wiec musisz wydać 140 laboru aby przewieźć paczkę.

Ktos kto gra na f2p zaczyna grę i gra po 2h dziennie zdobędzie 120 laboru. Offline labor nie leci. Tak wiec bez pozostawiania włączonego kompa 24/7 nie masz szans na sensowny regen laboru.

Z doświadczenia wiem, ze na jednym koncie jeśli wozisz paczki cartem jesteś w stanie dziennie zarobić od 150 - 350 golda na czysto w zależności od tego jakie kursy robisz i jakie paczki wieziesz.

Dziennie na full comerce jesteś tez w stanie wyprodukować i oddać około 24 paczek.

Grajac godzinę dziennie jesteś w stanie codziennie co najwyzej przewiezc te paczki cartem jesli jezdzisz safe zone :)

Tak wiec miesięcznie zarabiasz około 5k do 10k golda.

Nowa osoba nie jest w stanie zblizyc sie do tych granic w zaden sposob.

Jeśli nowa osoba majaca patrona w pierwszych miesiachach zblizy sie do 3k golda/miesiac to bedzie sukces. Odejmij teraz polowe i masz teraz, ze zarobi taki ktoś około 1,5k golda miesięcznie na czysto.

Grajac w AA mialem 6 kont z Patronem aby utrzymać działki na Halcyonie z miodem i serem oraz aby oddawac je.

przykladowe ceny dobrych broni na AH:

Delphinad flame bow grade EPIC masz za około 30k golda

Ayanad Wawe Short Spear na Legendary jest na auckji za 200k golda. < chinczyk placi 6 dolarow za 1k golda> bron kosztuje wobec tego 1200 dolarow.

Cursed Obsidian Sword Epic okolo 20k golda

A gdzie reszta gearu skoro bronie sa w takiej cenie?

Ktos z takim Ayanadem na Legendary ściąga 2giego gracza na skilla. Mozna powiedziec, ze ustawia serwer :)

@Loor jeśli możesz podaj swój aktualny gear score.

Tak wiec Loor można grac za darmo ale nie przy 1h dziennie online :)

Albo płacisz real money albo siedzisz przy grze po 5-8h dziennie.

Witam :) mam pytanie nigdy nie grałem jeszcze w Archeage oglądałem pare gameplayów i gra na prawdę fajna :) Poczytałem trochę na forum informacji o tej grze i nie którzy piszą , że w grze dużo jest botów , że gra jest p2w (przez jakiegoś patrona) chciałbym wiedzieć jak jest na prawdę i jeśli zacznę grać czy znajdę jakąś polską duszę w tej grze :) pozdrawiam