Mam 19 lat, zamierzam skoczyć do pracy za granicę tak na 2 msc i potrzebuję waszej opinii na temat biur pośrednich.
Jakie polecacie? Które mnie nie wyr**chają
Preferowany kraj: Niemcy
Mam 19 lat, zamierzam skoczyć do pracy za granicę tak na 2 msc i potrzebuję waszej opinii na temat biur pośrednich.
Zapewne UK?
Wszędzie znajdziesz Manpower i tym podobne
Generalnie zasada jest taka, żeby trzymać się jak najdalej od polskich pośredników i lepiej łamanym anglikiem się dogadać z lokalnym biurem. Konto bankowe załóż sobie swoje koniecznie, znajdź jakiś pokój i żyw się sam - szukaj jedynie pośrednictwa przy pracy. Szkoła życia dla Ciebie a szansa na wydymanie na kasę zminimalizowana dzięki temu.
Jeśli jedziesz na 2 miesiące, to generalnie nie musisz mieć NINu (national insurance number), ani bodaj work permitta (byłem dawno temu, musisz dopytać), ale licz się z tym że będziesz na Emergency Tax Code, czyli na wyższym opodatkowaniu pracy, przez co dostaniesz mniej niż inni (chyba +10% podatku dochodzi).
dziękkuję za wyczerpującą odpowiedź ale właśnie mi raczej o pracę w Niemczech chodzi
Niemcy? W tym roku? Odradzam. Na 90% na wiosnę zaczną się zamieszki na granicy + będą rozruchy w kraju, więc niemcy i francje to bym omijał szerokim łukiem...
Jesli sie jednak uprzesz, to wykresl z mojej pierwszej wypowiedzi jedynie kwestie podatkow i pozwolenia na prace, a reszta zostaje.