Prawo jazdy

Witam, czytałem o nowych przepisach, które wchodzą od nowego roku, szczegóły: http://pomorskie.naszemiasto.pl/artykul/nowe-egzaminy-na-prawo-jazdy-od-1-stycznia-2016-nowe-zasady,3291461,art,t,id,tm.html

Pytanie jest następujące, jeżeli jestem z grudnia to mam możliwość zaczęcia wcześniej kursu i zdawania go na starych zasadach? Wiem, że niektórzy tak robili przed poprzednimi, może ktoś wie lub się z tym spotkał? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam!

Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę ale jak zdawałem to było tak, że egzamin mógł być nie wcześniej jak w dniu urodzin petenta. Czyli sam kurs można było zacząć wcześniej.

@Edit: "Polskie prawo dopuszcza bowiem możliwość rozpoczęcia szkolenia dla kierowców na trzy miesiące przed osiągnięciem wymaganego wieku minimalnego. Zasada ta dotyczy wszystkich kategorii prawa jazdy, włącznie z tymi, które można uzyskać przed ukończeniem 18 lat. W takim przypadku konieczne jest wyrażenie pisemnej zgody przez rodzica lub opiekuna prawnego. Dotyczy to również kategorii B, ponieważ osoba, która chce skorzystać z „furtki w prawie” nie jest jeszcze pełnoletnia.

Po ukończeniu szkolenia, kandydat na kierowcę może przystąpić do egzaminu. Jest jednak pewien warunek – może to uczynić najwcześniej na jeden miesiąc przed osiągnięciem wieku minimalnego. Tutaj również wymagana jest zgoda rodzica lub opiekuna prawnego, by niepełnoletnia osoba mogła przystąpić do egzaminu. W razie braku takiej zgody, egzamin będzie mógł się odbyć dopiero po 18 urodzinach. Osoby pełnoletnie naturalnie nie potrzebują zgody rodziców, by przystąpić do egzaminu.

Szkolenie nowego kierowcy zazwyczaj trwa tyle, że ze zmieszczeniem się w ramach czasowych, wyznaczonych przez ustawę o kierujących pojazdami, raczej nie ma problemu. W przypadku kategorii B zdarza się, że młody człowiek ma czas nie tylko na jeden egzamin, ale również na ewentualną poprawkę. Po zaliczeniu egzaminu do Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych trafia wniosek o wyprodukowanie nowego dokumentu. Odbiór może jednak nastąpić dopiero po osiągnięciu wieku minimalnego, czyli najwcześniej w dniu urodzin. Nawet jeżeli na stronie www.info-car.pl widnieć będzie informacja, że dokument czeka na odbiór w urzędzie, to dostać go do ręki może jedynie osoba, która jest w wymaganym wieku."

Nic poważnie trudnego się nie pojawi. Ten kurs dokształcający przejdziesz bez problemów skoro zdasz i tak już trudne egzaminy praktyczne więc nie ma co się zamartwiać. Gorsze już było przejście z tych całkiem starych egz. na obecne. Obecnie znajomy zdał egz. teoretyczny (a jest totalnym tukiem jeśli chodzi o jazde autem) za drugim razem a sam kiedyś uznałem że te nowe testy na kompie będą nie do zdania a jak widać da się.

Kurs możesz rozpocząć 1-2 miesiące przed 18-tką, tak by zakańczając go mieć już 18 lat, gdyż o zapisu na egzamin musimy mieć już dowód osobisty. Jego wyrobienie w zależności od urzędu to jeden lub dwa tygodnie czekania. Gdy okaże się że musisz robić to na już, to wtedy można ten czas skrócić.

Zacznij kurs wcześniej a egzamin możesz mieć najwcześniej w dniu urodzin.

W okresie próbnym (8 miesięcy po egzaminie) będzie mógł kierować wyłącznie pojazdem samochodowym oznakowanym z tyłu i z przodu nalepką z symbolem liścia klonowego. Na obszarze zabudowanym nie będzie mógł przekraczać prędkości 50 km/h

Czyli jak będę chciał pożyczyć na chwile samochód od np kumpla muszę liścia mieć przy sobie i nakleić go na auto... Heh to to po okresie próbnym będę mógł jechać w terenie zabudowanym szybciej niż 50km/h :D Ciekawe kto pisał ten artykuł...

Witam, czytałem o nowych przepisach, które wchodzą od nowego roku, szczegóły: http://pomorskie.naszemiasto.pl/artykul/nowe-egzaminy-na-prawo-jazdy-od-1-stycznia-2016-nowe-zasady,3291461,art,t,id,tm.html

Pytanie jest następujące, jeżeli jestem z grudnia to mam możliwość zaczęcia wcześniej kursu i zdawania go na starych zasadach? Wiem, że niektórzy tak robili przed poprzednimi, może ktoś wie lub się z tym spotkał? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam!