Premiera nowych kart graficznych od Nvidii i AMD

Czy ktoś się orientuje kiedy nastąpi premiera nowych układów graficznych do komputerów stacjonarnych wyżej wymienionych producentów? W wakacje chciałem kupić nowy komputer, ale z tego co się dowiedziałem to mimo wcześniejszych przesłanek premiera nowych kart nie będzie miała miejsca najpóźniej do połowy roku tylko później (mówi się nawet o 4 kwartale). Czy ktoś się orientuje kiedy będzie możliwość kupienia Geforce GTX 760 Ti lub Radeona HD8950? Bo wolałbym złożyć komputer na nowej serii układów niż na tej wychodzącej z rynku.

Teraz z kupnem i tak warto poczekać, niedługo wyjdzie nowa generacja ona wiele zmieni

nie ma co czekać, według plotek przed rokiem 2014 do desktopów nowych serii nie będzie, najwyżej do przenośnych urządzeń

ddr4 w 2014 ma wyjść

Te nowe gry mają być nowej generacji więc możliwe, że będą - czort ich wie

Były pogłoski o Q2 2013, jak widać wypuścili 7790 więc do serii 8k jeszcze daleko :(

Krócej niż rok i będzie seria 8k i ddr4 warto czekać

Z tego co słyszałem to DDR4 ma być tylko dla serwerów, bo tegoroczne procesory Intela jak i przyszłoroczne (te 14 nm) nie mają mieć wbudowanego kontrolera DDR4. Więc najwcześniej dla stacjonarek będą w 2015 roku. Nvidia też miała pokazać do maja wszystkie karty z serii 700, ale jak się okazało dotyczy to jedynie wersji mobilnych.

Muszą wyjść bo jak porty gier z wyższej generacji np. PS4 odpalisz na pctku który działa na starszej technologii

http://www.frazpc.pl/aktualnosci/923930,nowego-xboksa-durango-zobaczymy-juz-w-maju.html

Ale mówisz o DDR4 czy nowych generacjach kart graficznych?

Czekaj czekaj a przypadkiem w 2011 nie było nowej generacji czy też w 2012 i 2013 nie było nowej generacji :P

Producenci uwielbiają nadużywać takich haseł. A każdy kto siedzi temacie wie, że jak na razie to wielkie g**no z tej nowej generacji (jedyne co osiągnęli i ma znaczenie, to zmniejszony pobór prądu )

DDR3 - porażka

Sata 3- porażka

PCIE Expres 2.0 - porażka

Więc na nową generacje wydajności to jeszcze naprawdę poczekamy :)

Fakt powinienem użyć słowa nowa seria a nie generacja. Chociaż te nowe serie mają już wspierać Directa 11.1 oraz być wydajniejsze niż z serii starszej. Fakt faktem, że wydajność nie będzie diametralnie lepsza ale dobre i te 20%. Co do procesorów Intela to każda seria jest powiedzmy o 10% wydajniejsza od poprzedniej przy mniejszym poborze prądu. Dla stacjonarek to może i żadna różnica ale dla laptopów każda oszczędność energii jest na wagę złota. Co do DDR3 to w porównaniu do DDR2 użytkownik zwykłego blaszaka nie odczułby pewnie większej różnicy (pewnie jedynie przy OC).

W przypadku GPU to moze wymysla nowy socket na procesory graficzne. Albo intel dowali jakis i13. Na bank powstanie ddr4. Moze nawet w tym roku ;).

Czy ktoś się orientuje kiedy nastąpi premiera nowych układów graficznych do komputerów stacjonarnych wyżej wymienionych producentów? W wakacje chciałem kupić nowy komputer, ale z tego co się dowiedziałem to mimo wcześniejszych przesłanek premiera nowych kart nie będzie miała miejsca najpóźniej do połowy roku tylko później (mówi się nawet o 4 kwartale). Czy ktoś się orientuje kiedy będzie możliwość kupienia Geforce GTX 760 Ti lub Radeona HD8950? Bo wolałbym złożyć komputer na nowej serii układów niż na tej wychodzącej z rynku.