Priest Czy Mystic

Witam.Mam zamiar grać w tere i nie mogę się zdecydować pomiędzy Priestem a Mysticiem.Zawsze grałem jako summoner bądź właśnie Priest. Obie klasy pełnią rolę supportu.Słyszałem ze Mystic wcale nie jest gorszy w uleczaniu w party poza tym ma summony. Jednak boje się że na wyższych poziomach mystic nie podoła zadaniu uleczenia całego party i będę żałował że wybrałem mystica.A z drugiej że jako Priest Będę musiał być tylko zależny od party i oczywiście nie będzie summonów które tak mi się w Mysticu podobają.

W obu przypadkach nie będziesz zależny od party, każda klasa radzi sobie dobrze solo. Grając priestem nie zauważyłem ze zabijam mobki wolniej niż jakaś inna klasa, patrząc na statystyki podane przy tworzeniu postaci priest bije mocniej od mystica. Nie wiem czy w leczeniu mystic bedzie gorszy, slyszalem ze nie. Ogólnie priest to healer z buffami a mystic to healer z debuffami ;)

Ja na nieograniczonym trialu grałem Priestem ponieważ korzysta z laski, ale w sumie np Mistyk ma summona więc w miare też fajnie jednak te małe wandy mi się nie podobają. :P

Po obejrzeniu jak obydwie klasy radzą sobie w PVE,PVP i jakie są ich zdolności .Priest ma Praktycznie same ataki AOE jest to typowy support. .Wzmacnia i ,leczy i odtruwa drużynę.W Terze wyjątkowo Priest musi być w centrum walki przez duża ilość ataków które nie skupiają się na jednym celu lecz raczej skierowane są do większej grupy przeciwników. Mystic również potrafi uleczyć czy wskrzesić. Sprawia on że to przeciwnicy stają się wręcz bezbronni i trzyma się raczej na tyłach party atakując każdego z przeciwników po kolei.Poza tym ma on summony więc nawet gdy nie znajdziemy party nie będziemy samotni.Jako fan bycia supportem ,summonów jak i ataków AOE bo owszem krótkim graniu obiema klasami i obejrzeniu z 20 filmików wybieram Mystica.Mniejsza ilość AOE co jest dla mnie trudne wynagrodzą summony a obydwie klasy doskonale leczą i wzmacniają drużynę.A żadne party nie odmówi mu wstąpieniu do swoich szeregów.Od Qpczyka wiem że Priest doskonale poradzi sobie solo i teraz tylko ciekawi mnie zdanie kogoś kto już trochę pograł Mysticiem

Po obejrzeniu jak obydwie klasy radzą sobie w PVE,PVP i jakie są ich zdolności .Priest ma Praktycznie same ataki AOE jest to typowy support. .Wzmacnia i ,leczy i odtruwa drużynę.W Terze wyjątkowo Priest musi być w centrum walki przez duża ilość ataków które nie skupiają się na jednym celu lecz raczej skierowane są do większej grupy przeciwników. Mystic również potrafi uleczyć czy wskrzesić. Sprawia on że to przeciwnicy stają się wręcz bezbronni i trzyma się raczej na tyłach party atakując każdego z przeciwników po kolei.Poza tym ma on summony więc nawet gdy nie znajdziemy party nie będziemy samotni.Jako fan bycia supportem ,summonów jak i ataków AOE bo owszem krótkim graniu obiema klasami i obejrzeniu z 20 filmików wybieram Mystica.Mniejsza ilość AOE co jest dla mnie trudne wynagrodzą summony a obydwie klasy doskonale leczą i wzmacniają drużynę.A żadne party nie odmówi mu wstąpieniu do swoich szeregów.Od Qpczyka wiem że Priest doskonale poradzi sobie solo i teraz tylko ciekawi mnie zdanie kogoś kto już trochę pograł Mysticiem

W praktyce wygląda to tak że i tak obaj stoją z tyłu i healają, summony mogą się przydać jedynie na słabsze BAM'y, bo na instancji to ludzie Cię wyśmieją. Kolega wbił 60lvl Mysticiem i nie narzeka, sporą cześć questów zrobił solo, nigdy nie płakał że moby są za trudne.

Ja bym na twoim miejscu robił Priesta, summony w tej grze są beznadziejne. Jedyne co ma Mystic lepsze, to to że może mane "regenerować" innym poprzez stawianie kulek.

Osobiście wolę mieć w Party Priesta, a nie jakąś śmieszną hybrydę.

Poczytaj o tych 2 klasach tutaj może ich staty coś Ci podpiwedzą ;)

http://tera-online.info/gra/klasy/

Priest nie stoi z tyłu, ma np mocnego heala który leczy tylko postać przed tobą. Ogolnie wszystkie heale maja maly range.

Mam Mystica 45 lvl i powiem że Sprawdza się świetnie solo i w pt , healuje dobrze , jeśli Glyphy odpowiednio dobierzesz to healuje jeszcze lepiej lub expi szybciej :P

Posiada on de-buffy ale także aury np 30% Crit resist lub 100% Crit chance na cale party , plus na bieganie i inne , na 60 lvl dostaje skill leczący a mianowicie Totem który summonuje , leczy on na naprawde sporym obszarze i można co chwila mieć totem odpalony więc ta klasa naprawde nie jest zła , wy nie dostrzegacie w Mystic-u nic ciekawego , a w Korei jest to najczęściej wybierana Klasa :) ( Bardzo Przydatna w Mass pvp )

Podstawowa różnica, na którą powinieneś patrzeć grając tymi klasami jaki support:

Priest - Więcej heali, są one mocniejsze i w większości obszarowe, nie ma problemów z maną (Może i leczyć i wspomagać walcząc)

Mystic - Słabsze heale, ma ich mniej, w zamian posiada summony i liczne debuffy bardzo wspomagające graczy zarówno w PvP jak i PvE, częste problemy z maną (Albo walczy, albo leczy, na oba nie starcza many)

I to w sumie największe różnice, pod względem solowej gry zaś (Questów, grindu itp.), Mystic jest zdecydowanie lepszy :P

@Up, tylko że Mystic sobie może w ciągu kilku sek tą mane zregenerować, więc to problem nie jest.

moim zdaniem mystic jest lepszy, może dlatego że sam mam mystica na 60lvl, słabiej heala, ale ma przydatne buffy np instant ressurect na siebie i druga osobe w pt, podwojony crit czy 30% crit ressistance, heal ma chory, w tym momencie healam po 20k praktycznie bez cooldownu 3 cele w pt wiec kazdy lata z full hp, do tego mysitc jest lepszy w pvp od priesta jesli chodzi o duele czy pk, ale priest bedzie sie bardziej sprawdzał w mass pvp także wybierz coś dla siebie.

@DrMagister,

Po 50 lvlu jednak jest to problemem ;)

Witam.Mam zamiar grać w tere i nie mogę się zdecydować pomiędzy Priestem a Mysticiem.Zawsze grałem jako summoner bądź właśnie Priest. Obie klasy pełnią rolę supportu.Słyszałem ze Mystic wcale nie jest gorszy w uleczaniu w party poza tym ma summony. Jednak boje się że na wyższych poziomach mystic nie podoła zadaniu uleczenia całego party i będę żałował że wybrałem mystica.A z drugiej że jako Priest Będę musiał być tylko zależny od party i oczywiście nie będzie summonów które tak mi się w Mysticu podobają.