Pro Evolution Soccer 2016

Witam was! Co sądzicie o nadchodzącej części produkcji Konami? Osobiście zdecydowałem się na zakup po bardzo długiej przerwie od gier piłkarskich z Japonii. (ostatni zakupiony PES to pamiętna część z komentarzem Borka i Kołtonia). Malkontentów na forach nie brakuje, ale wydaje mi się, że poza mniejszą liczbą licencji to właśnie PES bije na głowę drewnianą FIFĘ.

Ciężko powiedzieć, ja kupiłem 2015 i przegranych mam chyba 30h jakoś mnie nie porwała ta gra tak jak pes6. Szkoda, że PC'towcy dostają wersję "hybrydową", a nie taką samą jak nextgeny. Zaczekam na Demo i wtedy zdecyduje, ale pewnie kupie PES'a z sentymentu :D

Ja już zakupiłem preorder na Steam. Całe szczescie mam 4h na sprawdzenie gry i możliwość jej zwrócenia w razie czego. ;)

Ja tam wole zaczekać na demo i dopiero zdecyduje, a w pre-ordery się nie bawie bo wychodzi zawsze za drogo ;)

Jak dla mnie pes 2013 był ostatnią dobrą częścią. Te nowsze pesy czy fifa to plastelina. Te nierealistyczne, sztuczne ruchy zawodników czasem to wygląda jak kabaret, jakby byli ulepieni dosłownie z plasteliny. Wywracają się jak jakieś kołki, sprint to u niektórych wygląda jakby na nartach zjeżdżali albo łyżwami po lodzie. Sterowanie to tragedia, nie da się już wyczuć tak jak w dawnych częściach odpowiedniego momentu czy przewidzieć kiedy możemy stracić piłkę. Twarze.. u niektórych to na prawdę nie wiem kto je tworzył bo czasami nawet minimalnie nie podobne. Brakuje mi w tych grach realizmu i większego jakby wrażenia, że jest to prawdziwy mecz. Więcej dźwięków, szczegółów, cut scenek, jakichś wydarzeń na boisku np. po faulu itd. aby to wszystko o wiele bardziej przypominało rzeczywisty mecz i zachowania piłkarzy. Kolejna sprawa w tych grach tempo meczu jest przesadzone. Zawodnicy biegają przez 90 min, milion na godzinę przez całą szerokość boiska i wykonują tysiąc podań na sekundę. O wiele bardziej wolałbym tu wolniejszą grę taktyczną, utrzymanie się przy piłce, pressing itd. a nie jazda na chama do przodu byle jak najszybciej.

Do minusów już poza gameplayem, brak możliwości gry bramkarzem, dużo brakujących rzeczy i opcji w trybach legendy czy menadżera. Mało rozbudowane tryby, brak podstawowych funkcji typu zakończenie meczu gdy nas ściągną na ławkę po zmianie a nie, że musimy oglądać do końca jak bot gra.. Albo poziom trudności i balans między drużynami. Grając cały sezon na prawdę gra zaczyna nudzić jak z każdym wygrywamy 10:0 a jakieś najlepsze drużyny zaś mają akcje z kosmosu bo statystyki są za wysoko. Ale dajmy na to tryb menadżera zaczynam drużynę i przegrywam z każdym, muszę zmniejszyć poziom trudności. Po 2 sezonach jak już sobie wykonam kilka transferów to wygrywam na najwyższym z każdą drużyną i gra jest nudna. Brak możliwości wyłączenia stat boosterów typu buty itd.

Mogło się to zmienić w nowszych pesach, nie wiem nie sprawdzałem nawet bo i tak plastelina odrzuca najbardziej.

Masz rację Deadric. Musimy się niestety z tym pogodzić, że to gry dla ''mas'', a nie dla wąskiego grona fanatyków symulacji. :) Pewne uproszczenia muszą być, by rozgrywka była dynamiczna. Całe szczęście istnieją grupy moderskie, które ciężko tyrają nie mając z tego profitów chociażby od samych twórców w postaci grantów.

A jak dla mnie ostatnim dobrym PES'em była 6, grałem w niego od dnia premiery do 2011r. Czasem do niego wracam, grywalnością przebija wszystkie gry piłkarskie które wyszły.

Gralem w wersje 2015 i byla lepsza od fify z tegoz roku. Czy tak samo bedzie w 2016? Nie wiem, ale patrzac na kierunek obrany przez EA, wydaje mi sie, ze to wlasnie Pro evo wygra ten wyscig. Nawet jesli nie, to osoby zmeczone fifa znajda w pesie pewna swiezosc, ktorej serii EA brakuje od kilku odslon.

A jak dla mnie ostatnim dobrym PES'em była 6, grałem w niego od dnia premiery do 2011r. Czasem do niego wracam, grywalnością przebija wszystkie gry piłkarskie które wyszły.

Polecam zagrać w PES 6.5 v7, całkiem miłe wspomnienia z tego moda :). Dawno już nie grałem w piłkę na kompie (lub konsoli), ale zgaduję, że lepszej gry od pes6 nie zrobią :)

Witam was! Co sądzicie o nadchodzącej części produkcji Konami? Osobiście zdecydowałem się na zakup po bardzo długiej przerwie od gier piłkarskich z Japonii. (ostatni zakupiony PES to pamiętna część z komentarzem Borka i Kołtonia). Malkontentów na forach nie brakuje, ale wydaje mi się, że poza mniejszą liczbą licencji to właśnie PES bije na głowę drewnianą FIFĘ.