Hd Tune, wrzuć screenshota z zakładki Health ( w prawym górnym rogu masz opcję "save screenshot")
http://www.hdtune.com/files/hdtune_255.exe
Gdyby ci grafika siadała, to na pewno widziałbyś kolorowe cuda na ekranie. Gdyby procek to po prostu przestałby działać i nie odpaliłbyś kompa.
Jak duże masz te spadki fps i jak to się dokładnie objawia? Bo spadek fps, no do 5, a skakanie obrazu to nie to samo.
Pytanie jest dlaczego stary dysk się popsuł ? Kopałeś w niego ? Upadł Ci ? I jak sie popsuł to co się stało ? Przestał pracować z dnia na dzień, czy system chodził, ale wolno i po chwili sie zawieszał ?
Pewno spalił go lipny zasilacz, który jest felerny i podaje lipne napięcia na pozostałe podzespoły. To mogłoby być przyczyną spadku wydajności poszczególnych podzespołów.
Podaj markę zasialacza. I spawdź czy wiatrak w nim jest czysty i się kręci jak należy.
Jakbym miał dostęp do Twojego kompa to bym Ci powiedział co jest nie tak, ale przez Internet musisz podać jak najwięcej szczegółów jeśli chcesz żeby ktoś Ci pomógł.
@Natural,
Gra, z tego co wiem, wczytuje dane z RAM (bezpośredno z dysku to chyba tylko muzyka leci w starych grach;)), jeśli dysk nie nadążyłby z wysyłaniem danych do RAMu, to po 1. Windows uruchamiałby mu się długo, a po 2. byłoby słychać głośną pracę dysku. Igła by pewno trzaskała, a dysk mielił jak młynek do kawy. Kopiowanie czegokolwiek, np. filmu z miejsca na miejsce też trwało by znacznie dłużej.
W grze objawami, tak jak w przypadku małej ilości pamięci RAM, były by zatrzymania obrazu tzw, freezy czy zrywy, bo gra czekałaby na dane z dysku. Jeśli natomiast występują tylko spadki fps, a gra działa jako tako płynnie, to nie jest to wina dysku. Sama gra też pewno wczytywała by się znacznie dłużej.
Także o ile autor tematu nie ma freezów, tylko spadki fps, a system i gry nie wczytują się znacznie wolniej, to nie jest to wina dysku. Moim zdaniem, a kwalifikowanym specjalistą to ja niestety nie jestem ![;)]()