Problem przy instalacji Linuksa

Witam, wczoraj trochę źle ten problem opisałem. Otóż problem ten polega na tym, że chciałem zastąpić win xp, linuxem Ubuntu. Tu zaczynają się schody gdyż win xp mam na partycji C ( win na partycji E), a podczas instalacji linuxa to nie dość, że nie mam opcji by zainstalować go obok istniejącego systemu, to podczas wybierania partycji ( dałem wybierz inne rozwiązanie czy jakoś tak) to pisze mi /dev/sda ( numerki to 1,5,6). Wykminiłem, że /dev/sda 1 to dysk C. Tylko, że obok niego pisze Windows 7 ( loader) i no właśnie nie wiem co z tym fantem zrobić bo nie chce sobie usunąć win 7 ani formatować innych partycji ;-; Pomożecie? :(

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Pamiętaj o tym że instalując nowy system na starszy, nadpisujesz boot loader. "Dlatemu" przy SDA1 wyskakuje Ci Win7, ponieważ tam znajduje się aktualny boot.ini (czyli plik z preferencjami ładowania systemu przez POST). Może być tak, a będzie na 100%, że przy instalacji Ubunciaka wrzuci Ci na komputer Grub lub Lilo (jeśli dobrze pamiętam to kernele debiana używają gruba), ale z tym nie ma problemu, bo obydwa loadery obsługują Windowsa. Przypatrz sie dokładnie na wielkości partycji i weź na logikę, która jest przeznaczona dla staruszka XP.

Przypatrzyłem się i z tego doszedłem, że /dev/sda 1 była dla xp :) Dlaczego tak? Poprostu partycja C miała najmniejszą pojemność z wszystkich, a w instalatorze to idealnie widać :)

Wracając, czyli jeśli zainstaluję na /dev/sda 1 linuxa to win 7 nadal będzie działał? Bo poprostu nie chce go stracić xD

Przypatrzyłem się i z tego doszedłem, że /dev/sda 1 była dla xp Dlaczego tak? Poprostu partycja C miała najmniejszą pojemność z wszystkich, a w instalatorze to idealnie widać Wracając, czyli jeśli zainstaluję na /dev/sda 1 linuxa to win 7 nadal będzie działał? Bo poprostu nie chce go stracić xDWysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Piszesz strasznie chaotycznie, ale tak - jak zainstalujesz na innej partycji niż tej od Windowsa 7 to będzie działać. GRUB z Ubuntu i jego pochodnych pozwala odpalić także Windowsa (GRUB to taki ekran startowy z wyborem systemu).

Ok, bo właśnie tego się obawiałem, że jak zainstaluje go na /dev/sda 1 ( gdzie powinien być win xp) to sobie win 7 zepsuje ( powinien być na /dev/sda 5, przynajmniej patrząc po pojemności tych partycji) :)

Witam, wczoraj trochę źle ten problem opisałem. Otóż problem ten polega na tym, że chciałem zastąpić win xp, linuxem Ubuntu. Tu zaczynają się schody gdyż win xp mam na partycji C ( win na partycji E), a podczas instalacji linuxa to nie dość, że nie mam opcji by zainstalować go obok istniejącego systemu, to podczas wybierania partycji ( dałem wybierz inne rozwiązanie czy jakoś tak) to pisze mi /dev/sda ( numerki to 1,5,6). Wykminiłem, że /dev/sda 1 to dysk C. Tylko, że obok niego pisze Windows 7 ( loader) i no właśnie nie wiem co z tym fantem zrobić bo nie chce sobie usunąć win 7 ani formatować innych partycji ;-; Pomożecie? :(