Problem w excelu

Witajcie

Cholera, czuję się jak prawdziwy spammer/hater bo to aż 2 temat który dzisiaj stworzyłem, no ale cóż tak zwane Lab reports nie mogą poczekać.

Otóż stworzyłem w excelu tabelkę, która porównuje 30 próbek pewnego doświadczenia. Są 4 kolumny ( pomiar masy przed doświadczeniem, pomiar po doświadczeniu no i procentowa zmiana.

I ta ostatnia sprawia mi problem, podam wam przykład, a wy stwierdźcie co może być nie tak.

Mój pierwszy pomiar to komórka B3, finałowy pomiar to komórka C3, a w D3 ma być Procentage change.

Więc na moje to wzór powinien wyglądać następująco: =(C3-B3)/B3*100, natomiast mój kochany excel reaguję na to pięknym ARG.

Wiecie może jak rozwiązać ten problem? Z góry dzięki wielkie za pomoc.

A nie prościej byłoby wkleić tu plik z Excela?

moze B3*100 daj w nawias, czasem excel lubi sie pierdoly przyczepic :D

To wtedy będzie mu dzielił przez wartość B3*100, a my chcemy, żeby pomnożony razy 100 został licznik. Wklej tu plik, jeśli możesz. Sądzę, że wolelibyśmy to wszystko zobaczyć "bezpośrednio" :P

Gdy mnie czasem Excel szwankuje decyduje się na rozbicie równania na części pierwsze. Czyli w osobnej kolumnie C3-B3, potem dzielenie i na końcu mnożenie. Trochę łopatologiczne, ale nieraz można to zrobić szybciej niż główkować, na co Excel się obraził ;)

@Edit, down

A, to zwracam honor.

miałem na myśli, że pomiędzy, źle się wyraziłem :D

=((C3-B3)/B3)*100

Wiem, że jesli masz same hashe ######### w komorce, to trzeba ja poszerzyc :)

trochę dziwne bo u mnie to działa :)

jeśli b3 jest rowne 0, to wtedy na 100% wyskoczy ARG

Tutaj akurat wklepałem formułkę podaną przez Frosty'ego

http://tinypic.com/r/smx6kx/5

Mam nadzieję że coś widać :P

najlepiej wrzuc na dropboxa, google drive, czy cos ten plik, i udostepnij nam tu linka

Edit - Obrazek tez jest ok :)

wklepalem to sobie w kalkulator, i wyszlo mi -37,62820513. Wiec formulka raczej dziala, sprawdz moze, jaki masz typ komorki

//i jakby cos Percentage change(per cent, czyli na sto) :)

Dzięki za pomoc, w formatowaniu komórki mam wpisane "ogólne" zmienić to na coś, żeby zadziałało? Bo ogólnie potrzebuję koło 30 takich wyników :/

sprawdz liczbowe, albo procentowe(tylko przy procentowych bedziesz musial chyba *100 usunac, bo to sobie samo przelicza)

Jak chesz, to podeslij mi ten plik, to spróbuje to zrobic.

Liczbowe i Procentowe dają jedyny razultat - ARG, stary jak mógłbyś mi to wklepać to stawiam piwo ( o ile jesteś z Wro :P ) Podrzuć mi twojego maila to zaraz to wyślę:)

Naprawilem :)

pozmieniaj wszedzie kropki na przecinki

(tekst przykleja sie do lewej sciany komorki, liczby do prawej, w zaleznosci jak masz ustawione PL/US, musisz stosowac kropki lub przecinki :) )

Witajcie

Cholera, czuję się jak prawdziwy spammer/hater bo to aż 2 temat który dzisiaj stworzyłem, no ale cóż tak zwane Lab reports nie mogą poczekać.

Otóż stworzyłem w excelu tabelkę, która porównuje 30 próbek pewnego doświadczenia. Są 4 kolumny ( pomiar masy przed doświadczeniem, pomiar po doświadczeniu no i procentowa zmiana.

I ta ostatnia sprawia mi problem, podam wam przykład, a wy stwierdźcie co może być nie tak.

Mój pierwszy pomiar to komórka B3, finałowy pomiar to komórka C3, a w D3 ma być Procentage change.

Więc na moje to wzór powinien wyglądać następująco: =(C3-B3)/B3*100, natomiast mój kochany excel reaguję na to pięknym ARG.

Wiecie może jak rozwiązać ten problem? Z góry dzięki wielkie za pomoc.