Warto tak samo zaznaczyć że twist of fate weavera (elka) jeszcze bardziej wkurza - taki mesmer mirage co zabija w sekundę… przy dobrym czasie reakcji idzie uniknąć tego burstu, a po tym mirage jest banalnym przeciwnikiem i to nawet w platynie
.
Generalnie moja rada jest taka by nie patrzeć na nic i po prostu wybrać klasę pod siebie. Podoba ci się mesmer? To bierz mesmera. Podoba się ranger? Bierz rangera. I nie patrz się na “trudniejsza/łatwiejsza” klasa, gdyż to wszystko jest tylko subiektywne. Jak nigdy nie grałem warriorami to dla mnie warrior będzie klasą o wiele trudniejszą od mesmera, czy elka
.
No i nie rób typowego błędu początkującego, jak wybierzesz postać to trzymaj się jej. Alty są spoko, ale co ci po 10 altach jak nie masz żadnej postaci wykokszonej (choćby na tyle by robić fractale T4 które obok raidów są głównym źródłem zarobku), na alty czas przyjdzie później 
A co do klas to każda klasa posiada jakieś AoE, w tym ranger
. Jak masz dwa dodatki kupione to powinieneś mieć dwa boostery do 80 lvla. Jak tak to polecam zrobić następującą sztuczkę. Stworzyć postać nad którą się zastanawiasz, skończyć samouczek (5 min gry), otworzyć plecak i użyć exp boosta. Przy czym najpierw trafiasz na tzw trial gdzie możesz właśnie porzucać sobie skille, posprawdzać traity itd. A potem (w czasie wybranym przez cb) rozmawiasz bodajże z NPC i masz dwie opcje : anulować trial i wrócić postać na tam 2 lvl, albo zużyć go i zostać na stałe na tym lvl z tym eq itd.
A jak nie masz exp boostów do jest jeszcze opcja że znowu kończysz samouczek, wtedy wchodzisz do pvp lobby i zdobywasz max lvl, wszystkie traity itd. Dzięki czemu możesz sobie golemy treningowe pobić i potestować skille.
Ps - obecnie na raidy bierze się wszystkie klasy, no może po za necro który odstaje od reszty. Każdą klasą “coś” w raidach zrobisz : a to u rangera masz druida którego chętnie biorą jako healera, a to u mesmera chrono jako tanka i alacrity, a to u revenanta condi dps renegat, a to jeszcze jakiś thief daredevil. I to nie jest branie na doczepkę, dlatego między innymi ANet zdecydowalo się nie wprowadzać narazie nowego dodatku, ponieważ balans jest prawie idealny i wszystkie klasy po za nekro klepią podobnego dpsa.