Problem z dyskiem

Zrobię UP bo widzę nikt więcej nie pomaga. Komputer uruchamia się 1 Minutę 42 sekundy przedtem było 30 coś. Użyłem kilku programów do oczyszczania kompa itd nic nie dało. Dysk zdefragmentowany. Co dalej ? Poradzicie coś.

OK system się uruchamia 27 sekund chyba problem naprawiony. Tylko spadły mi fpsy w grze hah ale to chyba na inny temat.

To może być wina msconfig - rozruch - windows 7 - zaawansowane - liczba procesorów zmienia mi się z 2 na 1 niekiedy samo.

Na 99,9% nie masz dwóch procesorów.

System uruchamia Ci się jak należy, więc jaki masz teraz problem. Konkretnie proszę. Spadek FPS, to nie jest konkretny problem. Coś mi sie wydaje, że wszystko działa Ci jak należy, a jedynie wydaje Ci się, że tak nie jest.

Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej, pobrane ze strony producenta. Sterowniki do p.głównej. DirectX. Zainstaluj wszystkie aktualizacje Windowsa. Ściągnij antywirusa (innego niż avast) i przeskanuj kompa. Spradź jakie masz temperqatury pod obciążeniem, np programem OCCT (wykonujesz test ok. 1 godziny, przesyłasz screeny, które powstaną i screen okna głównego zaraz przed zakończeniem testu).

Jak będziesz miał jakiś konkretny problem, to wróć tu i go opisz dokładnie. Podając też dokładną specyfikację swojego komputera.

Chyba, że tak myślałem, że chodzi o dwa rdzenie procesora mój błąd. Komputer po prostu uruchamia się 1 minutę 40 sekund wcześniej to było 30 sekund. Więc coś jest nie tak jednak. Może w BIOSie się coś pozmieniało i dlatego tak jest.

Nie napisałem też. Zresetowałem wcześniej biosa do ustawień fabrycznych i po tym się zaczął zacinać.

Opcja "Quick boot" w BIOSie powinna być włączona. Ale nawet po resecie BIOSU domyślnie, ta opcja i tak jest włączona. Poszukaj i sprawdź.

Wykonaj skan powierzchni dysku w HD Tune.

W Google jest setka tematów o tym jak przyspieszyć ładowanie Windowsa.

Podeślij plik dziennika z C:/windows/system32/winevt/logs/Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance%4Operational.evtx

Mój system też się uruchamia ~100sekund, więc to normalny czas.

Łap ten plik http://www16.zippyshare.com/v/sCXgrzEt/file.html . OK CS GO ogarnąłem już mam stabilne fpsy bez większych zacięć. Teraz myślę nad tym by system chodził tak jak wcześniej. Teraz lecę jak masz chwilę przejrzyj plik. Będę za 1h góra 2h.

I jak ?

Specyfikacja kompa :

Procesor Intel Core 2 Duo 1.80 Ghz

Płyta : ASUSTEK Computer INC.P5B(Rev 1.xx)

Ram : 3 GB

Dysk : ST3500320AS ATA DEVICE

Karta Graficzna : ATI Radeon HD 7700 Series

Chyba tyle.

Antywirus ESET Nod 32 8 hmm może to wina aktualizacji windowsa ? Da się przywrócić np stan z przed 6 dni ?

Zresetowałem biosa nic nie dało. Podmieniłem kabelek od dysku też nic.Nie mam już pomysłów. Jak BIOS jest uszkodzony to uda się to jakoś ogarnąć ? Hmm może podmienić te IDE na ASCI czy jakoś tak. Zrobiłem to z poziomu kompa zrobiłem reset i nic. Czytałem też, że w biosie trzeba zmienić ale skoro BIOS nie chula to chyba koniec zabawy. Może zmienić ten drugi kabelek nie sata tylko obok ?

Witajcie wymieniłem kabelek na dysku i dysk zaczął chodzić wolniej. Ten kabelek to ASA bodajże. Jakieś porady jak to naprawić ?