Witajcie wymieniłem kabelek na dysku i dysk zaczął chodzić wolniej. Ten kabelek to ASA bodajże. Jakieś porady jak to naprawić ?
Problem z dyskiem
A nie SATA ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
Jaki masz dysk, płytę główną i jaki kabel kupiłeś ?
Kable SATA nie mogą być zagięte pod kątem ≥90°
Powiadasz, że nie mogą być zagięte ? Zrobię zdjęcie i podeślę tutaj chwilka
http://zapodaj.net/6ca15beca0855.jpg.html
Dobrze jest czy źle ?
ok już wiem, że był źle włożyłem go do czerwonego wejścia. Teraz mam problem z biosem bo mi się przycina. Jak mam wyjąć baterię i ją włożyć aby go zrestartować ?
Gniazdo na baterię ma taką blaszkę.
Należy ją odgiąć i podważyć baterię. Nie potrzeba do tego siły. Przed dotykaniem baterii i płyty wyjmij przewód zasilania z zasilacza i przyciśnij kilka razy power.
PS. Mam na myśli tę blaszkę po prawej. tej od spodu nie będziesz widział ofc .
Gniazdo na baterię ma taką blaszkę.Należy ją odgiąć i podważyć baterię. Nie potrzeba do tego siły. Przed dotykaniem baterii i płyty wyjmij przewód zasilania z zasilacza i przyciśnij kilka razy power.PS. Mam na myśli tę blaszkę po prawej. tej od spodu nie będziesz widział ofc .
Zaczynam miec metlik w glowie o co chodz panu na gorze instrukcje wymiany baterii plyty glownej ??
W koncu o czym ten temat jest
Witajcie wymieniłem kabelek na dysku i dysk zaczął chodzić wolniej. Ten kabelek to ASA bodajże. Jakieś porady jak to naprawić ?
nie rozumiem co masz na mysli ze chodzi wolniej mierzyles predkosc czy co
Jak chodzi wolniej ...jezeli chodzi to chodzi jezeli by sie nei wlaczal cos bys zrobil zle to by sie nei wlaczal proste...Pewnie to zwyczajne wrazenie...ew zawaliles czyms kompa. Co do kabla moze byc pod kazdym kate..kolega wyzej zle sie wyrazil - nie moze on byc ZLAMANY jak kazdy kabel
Napiszę o co chodzi krok po kroku.
1. Wymieniłem kabelek ten co pokazałem i w sumie tyle.
2. Przed wymianą w cs go miałem 70-100 fps grało się stabilnie.
3. Teraz po wymianie mam jakieś 30-60.
4. BIOS przy starcie jak klikam F12 się zacina. I musze to ogarnąć.
FPSy nie mają nic do dysku twardego. A już zwłaszcza skok rzędu ~10.
Jak BIOS się zacina ? Naciskasz Del żeby wejść do BIOSU i co, po jakimś czasie komputer nie reaguje na klawiaturę ?
BIOS resetuje się za pomocą zworki CLR_CMOS. Żadne kombinacje z baterią nie są konieczne. Zworka jest podpisana na płycie głównej, a jej lokalizacja jest podana w instrukcji obsługi, jesli miałbyś problem z jej znalezieniem.
Wrzuć screena z programu HD_Tune z zakładki Health.
Na screenie, widać, ze masz dwa zgięcia bliskie 90°. Wyprostu go nieco. Lub zrób więcej zagięć jeśli musisz, ale pod mniejszym kątem. Można też zwinąć go w korkociąg
Zaczynam miec metlik w glowie o co chodz panu na gorze instrukcje wymiany baterii plyty glownej ??W koncu o czym ten temat jest
Jak nie rozumiesz, to potrenuj czytanie ze zrozumieniem. A najlepiej nie udzielaj się w temacie dopóki nie zrozumiesz.
To tak co do tego programu zrobiłem test już daję link :
http://zapodaj.net/7e11223268bce.png.html
Łapcie
Jak nie rozumiesz, to potrenuj czytanie ze zrozumieniem. A najlepiej nie udzielaj się w temacie dopóki nie zrozumiesz.
i vice versa ...
bo widze ze produkujesz sie nad tematem a nawet nie masz pojecia o co biega
Bledy crc nie naprawisz ... bo i tak pojawia sie po jakims czasie i tyle ... too nie jest przyczyna spadkow fps
Mozesz szukac milionow rzeczy i tak nie naprawisz swojego problemu ..
Ale co tam najszybciej bedzie sformatowac caly system ...
Wiedziałem, że jak nie napiszę, to nie pokażesz całej tabelki Pokaż wpisy 01-04, czyli górę tabelki.
Nie baw się kablami od dysku podczas gdy komputer jest włączony.
3 błędy. Jeśli bawiłeś się kablami na włączonym dysku, to możliwe, że stąd się one wzięły. Jeśli nie, to dysk Ci się powolutku zaczyna sypać. W takim przypadku sprawdź za jakiś miesiąc czy błędów przybyło. (wstaw screena na forum, to Ci ktoś sprawdzi)
05 - relokowany sektor, sztuk - jeden
0a - problem z rozruchem talerzy
bc - problem z zasilaniem dysku, kablem zasilającym, lub zasilaczem (sprawdź czy kabelek zasilający jest dobrze wpięty do dysku)
Wpinałem go wiele razy itd i problem jest ten sam. Czy źle wpięty kabelek może powodować wolniejszy rozruch komputera ? jego działanie itd ?
Ogarnę syf na kompie i spróbuję jeszcze raz kabelki odpiąć. Jak je odpinam to odłączyć wszystko od kompa ?
Wpis 01 03 04 są ok
Wpinałem go wiele razy itd i problem jest ten sam.
Czyli jaki jest problem ?
Mówiłem już, że FPSy nie mają nic do dysku twardego, ani kabla SATA.
Czy źle wpięty kabelek może powodować wolniejszy rozruch komputera ? jego działanie itd ?
Tak, może. Raczej powodowałby jakiś błąd, niż powolny rozruch.
Ogarnę syf na kompie i spróbuję jeszcze raz kabelki odpiąć. Jak je odpinam to odłączyć wszystko od kompa ?
Syf na kompie ogarnij programem czyszczącym, np. Ccleaner (rejestr).
Jak odpinasz jakieś kabelki w komputerze (poza USB i głośnikami), to komputer powinien być wyłączony. Jak resetujesz BIOS zworką, wpinasz/wypinasz karty w slotach PCI, zmieniasz procesor, RAM itp., to komputer powinien być odłączony całkowicie z prądu.
Dalej system mi się długo uruchamia a żadnego błędu nie ma w trakcie. No cóż chyba zostaje mi zrobienie nowego systemu.
Mam też problem z czcionką jest nie co rozmazana. W windowsie. Czy jak wymienię kabel zasilający to jakoś to pójdzie. ? Mam kabel do kompa DVSUB czy jakoś tak z przejściówką. To może być wina tego ?
Tu masz o rozmazanych czcionkach. Poczytaj.
http://windows7forum.pl/rozmyte-czcionki-w-windows-7-13225-t
No nie da się tych czcionek ogarnąć trudno olewam to. Hmm co do zamulania kompa dalej tak jest w sumie oleję to chyba.
Dzizas przecież kabel źle wpięty , podłącz go tam do tych czerwonych wejść . W dodatku kabel zasilający lata swobodnie.
Dzizas przecież kabel źle wpięty , podłącz go tam do tych czerwonych wejść . W dodatku kabel zasilający lata swobodnie.
Już pisał, że poprawił w poście #3
A kabel zasilający jest wpięty do dysku w prawym górnym rogu. Ten na dole, to druga wtyczka (końcowa).
No nie da się tych czcionek ogarnąć trudno olewam to. Hmm co do zamulania kompa dalej tak jest w sumie oleję to chyba.
Nie da się, a nie chce się, to dwie różne rzeczy.
Chce się szukałem myślałem i nic eeh.