Problem z grafiką po zmianie monitora i karty graficznej

Czołem. Kupiłem sobie kartę Geforce GTX 1050. Jako, że stary monitor posiadał tylko wejście D-SUB, postanowiłem skubnąć siostrze monitor ASUS 27T1EH (chyba ten), monitor z tonerem TV. Podłączyłem kabel HDMI do karty graficznej z końcówką również HDMI do monitora Asusa. Jakość grafiki jest mocno niezadowalająca, nie wygląda to na HD. Proszę o niesugerowanie mi, żeby pogrzebać coś w NVIDIA Control Panelu, nie wspominać również nic o kalibracji, ponieważ na ustawienia poświęciłem już pół dnia i nie mam nerwów co może być przyczyną tych problemów.

W skrócie:

Karta graficzna: Geforce GTX 1050

Monitor: ASUS z tonerem TV

Kabel: HDMI - HDMTV

Problem: Niezadowalająca grafika, kolory

Możesz dokładniej opisać tą "niezadowalająca grafikę"? Chodzi o to, że jest tak jakby rozmazana czy co?

Sprawdzałeś może inny kabel HDMI? Na rynku jest sporo szajsu, który nawet obok HDMI nie stał. Póki co tylko to mi przychodzi do głowy.

Rozumiem, że GPU funkiel nówka, a nie używka?

Możesz dokładniej opisać tą "niezadowalająca grafikę"? Chodzi o to, że jest tak jakby rozmazana czy co?

Sprawdzałeś może inny kabel HDMI? Na rynku jest sporo szajsu, który nawet obok HDMI nie stał. Póki co tylko to mi przychodzi do głowy.

Rozumiem, że GPU funkiel nówka, a nie używka?

GPU nówka, śmiga spoko.

Niezadowalająca w sensie jest właśnie taka jakby rozmazana, te kolory są bardzo specyficzne, nienaturalne, niecharakterystyczne dla obrazu HD. Jest to po prostu coś co kuje oko względem poprzedniego monitora, a nie umiem tego doprecyzować.

Faktem jest, że to kabel HDMI z Auchan za 7 zł, tylko teraz się zastanawiam, czy jest sens żebym wydawał 40 zł na lepszy kabel, podczas gdy problem może leżeć gdzie indziej.

Skoro obraz jest rozmazany, to jesteś pewny, że masz ustawione odpowiednie odświeżanie i rozdzielczość 1080p a nie 1080i? Tak przykładowo. Kabel raczej nie ma znaczenia, ale zawsze możesz zwrócić i wziąć inny bez ponoszenia kosztów

Kable hdmi po 20-25 zł w pierwszym lepszym sklepie komputerowym. Miałem podobny problem po zakupie nowego monitora tylko że wtedy podłączyłem go zwykłym D-subem który był w pudełku i było dokładnie tak jak mówisz, zła jakość obrazu. Kupiłem HDMI i obraz żyleta.

Rozumiem że monitor jest na 100% dobry skoro zabrałeś go od siostry? Ja bym podłączył nową kartę graficzną do innego komputera (wystarczy do innego monitora) i sprawdził czy działa, może wada fabryczna?

PS. Głupie pytanie ale najnowsze sterowniki do grafiki zainstalowane? (pobrane ze strony nvidii, nie te z płytki) :P

Rozdzielczość 1080p, odświeżanie 60, łączenie kablem HDMI tak jak pisałem.

Rozważam zakup adaptera DVI - VGA, żeby sprawdzić, czy HDMI po prostu nie daje ciała. Jak myślicie?

Jesteś pewny, że wpinasz kabel HDMI do wejścia z karty graficznej, a nie z płyty głównej?

Jesteś pewny, że wpinasz kabel HDMI do wejścia z karty graficznej, a nie z płyty głównej?

Wpinam pod kartę graficzną.

czesto w opcjach monitora jest taki dyngs który sie zaznacza (pisze o monitorach komputerowych z tunerem tv) zeby obraz przesyłany z pc był ok, poniewaz maksymalna rozdzialk a telewizora podłączonego do pc jest 1360x768 - ja tak mam poszukaj raczej tam.

U mnie jest to zwykły tv dodatkowo jeszcze stray więc nic nie poradze bo ratuje mnie tylko skalowanie, ale ty masz moitor komputerowy, juz naprawde nie pamietam ale jak szukałem rady na mój problem trafiłem na jakieś info o takiej opcji w monitorze.

czesto w opcjach monitora jest taki dyngs który sie zaznacza (pisze o monitorach komputerowych z tunerem tv) zeby obraz przesyłany z pc był ok, poniewaz maksymalna rozdzialk a telewizora podłączonego do pc jest 1360x768 - ja tak mam poszukaj raczej tam. 

W opcjach monitora też szukałem i nie znalazłem właśnie tego o czym mówisz.

Już się powoli załamuje, bo nie mam pomysłów.

Być może to jest jakiś okrojony model, gdzie niestety rozdzielczość natywna dla obrazu przesyłanego z monitora to 1360x768.

Ja mam wsio tak ustawione i obraz na pulpicie jest ok dodatkowo zeby obraz z gier nie był poucinany na krawędziach ustawiam w opcjach gry pełany ekran w okonie i jest ok skaluje chyba do 1920x1080 bo wygląda ładnie.

https://zapodaj.net/73537592a39b1.jpg.html

https://zapodaj.net/bade2a96f8d14.jpg.html

https://zapodaj.net/989de71c917b0.jpg.html

Mi się jednak wydaje, że być może wina leży po stronie kabla.

Na innym forum ktoś mi polecił zapoznać się z tym:

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.rarst.net/hardware/asus-27t1e/&prev=search

Natomiast nie do końca ogarniam co powinienem zrobić, jeżeli ktoś bardziej się orientuje to proszę o złotą radę.

Obiecuję wysłać dobrą tabliczkę czekolady za poświęcenie! :)

O ile sie nie mylę podłączenie tego ustrojstwa z grafika kablem typu displayport powinien rozwiązać problem :)

W opcjach monitora szukaj just scan albo screen fit w panelu nvidia musisz zrobic cos takiego(od lat nie używałem grafik nvidia wiec daje linka)

Dodatkowo wpisz nazwe swojego monitoro-czegos z dopiskiem overscan problem/fix w google. Powinieneś gdzies znaleźć jak to co napisałem ci nie pomoże.

Czołem. Kupiłem sobie kartę Geforce GTX 1050. Jako, że stary monitor posiadał tylko wejście D-SUB, postanowiłem skubnąć siostrze monitor ASUS 27T1EH (chyba ten), monitor z tonerem TV. Podłączyłem kabel HDMI do karty graficznej z końcówką również HDMI do monitora Asusa. Jakość grafiki jest mocno niezadowalająca, nie wygląda to na HD. Proszę o niesugerowanie mi, żeby pogrzebać coś w NVIDIA Control Panelu, nie wspominać również nic o kalibracji, ponieważ na ustawienia poświęciłem już pół dnia i nie mam nerwów co może być przyczyną tych problemów.

W skrócie:

Karta graficzna: Geforce GTX 1050

Monitor: ASUS z tonerem TV

Kabel: HDMI - HDMTV

Problem: Niezadowalająca grafika, kolory