Problem z internetem

Witam,

Otoz mam problem z internetem - posiadam internet z wifi i moj problem polega na tym iz

Internet dziala wylacznie na urzadzeniach przenosnych takich jak smartphone tablet czy laptop natomiast niedziala na komputerze glownym do ktorego to podlaczone jest glowne zrodlo internetu - uzywam tp link tl - wr543g

zapomnialem dodac ze system w ogole niewykrywa karty sieciowej

Czekaj, czekaj bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Kabelek doprowadzający internet jest wpięty do routera który rozsiewa Wi-Fi na cały dom, a z routera idzie jeszcze jeden kabelek podpięty do komputera stacjonarnego?

Bo jeżeli tak, to:
1) Jaki masz Windows?
2) Karta sieciowa w komputerze sprawna, sterowniki zainstalowane?
3) Jaki wyświetla Ci się komunikat? (Problem z uwierzytelnianiem czy kabel niepodłączony)
4) Próbowałeś resetować router do ustawień fabrycznych?
5) Czy podpiąłeś się komputerem do sieci domowej etc.?
6) Router zabezpieczony hasłem?

1. XP

2. Sprawna - natomiast co do sterownikow niemam pewnosci bo zadnej plytki niedostawalem a od kilku lat niemialem zadnego problemu z internetem

3. niema zadnego komunikatu - tylko w menedzerze urzadzen w ogole niema karty sieciowej

4. Niewiem jak to zrobic niechce niczego zepsuc

5.on to robi automatycznie - jeszcze wczoraj wieczorem wszystko bylo ok.

6. Tak haslem

1. XP2. Sprawna - natomiast co do sterownikow niemam pewnosci bo zadnej plytki niedostawalem a od kilku lat niemialem zadnego problemu z internetem3. niema zadnego komunikatu - tylko w menedzerze urzadzen w ogole niema karty sieciowej4. Niewiem jak to zrobic niechce niczego zepsuc5.on to robi automatycznie - jeszcze wczoraj wieczorem wszystko bylo ok.6. Tak haslem

Jak to nie ma karty sieciowej? W ogóle jej komputer nie wykrywa? Bo widzisz mi się ostatnio spaliła, ta zintegrowana i musiałem dokupić nową...

Zazwyczaj to jedyne rozwiązanie. Ale możesz też spróbować zrobić przywracanie systemu i zobaczyć czy w trybie awaryjnym Ci ją wykrywa. Jeżeli nie no to raczej łatwiej będzie kupić nową niż bawić się w naprawdę tej. Chyba, że w grę wchodzi jeszcze format.

Tylko ze mi sie to zdarzylo juz 2 raz w przeciagu 3 dni i za pierwszym razem myslalem ze to niewina mojego komputera ani mojej karty lecz dostawcy

Zresteuj router i wtedy zobacz :) jak nie będziesz wiedział jak ustawić wszystkiego na rutku to na yu masz pokazane krok po kroku.

Jeżeli na innych urządzeniach masz internet, a na stacjonarnym nie to nie jest to wina dostawcy.
Tak jak mó... piszę, zainwestuj w nową kartę sieciową lub spróbuj zrobić format i wgrać na nowo sterowniki. Wiadomo XP to nie system marzeń temu jak masz wgraj Windows 7. Dziwnym trafem czasem i to potrafi pomóc.
Szkoda, że się na tym nie znasz bo ciężko mi to zdiagnozować poprawnie bez szczegółowych informacji ; )

@up - Jeżeli system nie wykrywa mu >karty sieciowej< to nie jest to wina routera.

Robie formata - zobacze czy to cos da

Się wstrzymaj, wejdź w przeglądarce na adres 192.168.1.1. Login i hasło to admin. Zobacz czy Ethernet jest włączony.

Po drugie wejdź w menadżer urządzeń i tam gdzie masz ikonki na górze, pierwsza ikonka od prawej: Skanuj w poszukiwaniu zmiany sprzętu.

Po trzecie, rozkręć boczną klapę i zobacz czy aby na pewno karta jest właściwie umocowana.

Jeśli pierwszy krok pomoże, nie próbuj drugiego, tak samo jeśli po drugim będzie ok nie zabieraj się za trzeci.

Jak nic się nie zmieni to pisz.

No to tak wszedlem w przegladarke - wpisuje ten adres i mi sie wciaz pojawia -" nie odnaleziono serwera blablabla..."

Natomiasy gdy wchodze w menedzer urzadzen to pojawia mi sie nieznane urzadzenie -PCI DEVICE a jesli chodzi o umocowanie karty to niebyla ruszana od dwoch lat wiec niewydaje mi sie by to byl problem ale sprawdze

A teraz pojawia mi sie kontroler ethernet jako nieznany sprzet...nie wiem jak mam go zaktualizowac...probowalem kazdej plyty

Edit.

juz wiem gdzie ethernet LECZ przy instalacji sterownikow graficznych zawsze pojawial mi sie komunikat dotyczacy ethernetu - czy chce zainstalowac sterownik do zarzadzania siecia jednak teraz nic takiego mi sie. nie pojawia dlatego niemam juz pojecia jak to zainstalowac

Wpisz w google model płyty głównej + drivers, wyszukaj, pobierz, zainstaluj. To samo z kartą sieciową.

BTW zawsze do zakupionego komputera oraz karty sieciowej dodawane są sterowniki dla starszych systemów typu Windows XP. Ew. instaluj wszystko co masz, może trafisz xD

Tylko ze niewiem jaka mam karte sieciowa :/8

To zrób tak:
Włóż pierwszą lepszą płytkę ze sterownikami do napędu.
I lecisz:
Menadżer urządzeń > karty sieciowe > wybierz kartę sieciową > prawy przycisk myszki > właściwości > sterownik > aktualizuj sterownik > przeglądaj komputer w poszukiwaniu sterownika (czy coś w tym stylu, mam Windows 8, nie pamiętam już jak się to w XP nazywało)

I wybierasz po kolei foldery z płytki do przeszukania sterownika. Może trafisz, a jak nie to zaraz czegoś poszukam.

Stary ale mi w ogole niewyszukuje kart sieciowych w menedzerze urzadzen przeciez pisalem wczesniej ;(

Kontroler Ethernet
Podaj mi producenta i model płyty głównej. Jak nie wiesz jak to zrobić pobierz Everest'a lub to, wrzuć na komputer za pomocą np. pendrive'a. Tam masz taką zakładkę płyta główna.

Ew. z tej strony pobierz wszytko co się da dla kart sieciowych, wrzuć na komputer i instaluj po kolei ; )

Teraz mi sie wyswietla karta sieciowa ta poprawna bo sciagnalem sterowniki ze strony producenta ale internetu nadal niema :(

Czyli w końcu jaką masz tą kartę sieciową? xD

Ciężka sprawa, zainstaluj też sterowniki do płyty głównej i zresetuj komputer.

Tp-Link 11b/wireless adapter

Sterowniki plyty glownej juz tuz po formacie instalowalem

Nie masz tylko Internetu, czy sieci LAN też ?

Spróbuj wejść w Sieć i zobacz czy widzisz inne (aktualnie włączone) komputery w sieci.

Wejdź w Panel Sterowania -Połączenia sieciowe i Internetowe - Kreator konfiguracji Sieci i utwórz sieć domową. Następnie zresetuj router (wyłącz i po 5 sekundach włącz) i jak się router uruchomi to sprawdź czy Internet działa.