Mam dość dziwny problem z internetem - internet mam 4mb (tak wiem mało ale mieszkam gdzie mieszkam i lepszej prędkości na razie nie mam) lecz wcześniej miałem 2mb i ping który jest właśnie moim utrapieniem miałem np. w CS GO po 30-50 . Po zmianie robiłem test internetu na speedtest i niby net ok ping max 36 skakał a gdy wchodze pograć w CSa to nagle 180.
Pisałem do dostawcy ale oni twierdzą ,że niby to nie ich wina. PC jest czysty więc nie ma mowy żeby to był jakiś wirus. Internet sprawuje się dobrze filmy na YT 720p ładuje bez zająknięcia, pobieranie też jest w normalnej prędkości tylko ten ping masakryczny jest.
Macie jakieś pomysły/sugestie co może być przyczyną ? Jestem wdzięczny za każdą pomoc.
Problem z internetem [?]
A czy zmiana internetu wiązała się też ze zmianą routera?
@Cratusch mam prosto po kablu internet.
Może jakiś proces/program pobiera w tle neta, jakiego masz antywirus'a ?
Myślałem o tym antywirusie - teraz mama avg a miałem avasta. Specjalnie zmieniłem ale nic to nie dało. Na avaście też ping był.
Co do procesów to nie znam się zbyt nie wiem jak do dokładnie sprawdzić - w menagerze zadań nie ma żadnych dziwnych procesów.
Ping może być jeszcze spowodowany serwerami volvo, no ale jak masz tak w każdym meczu to na pewno nie są winą serwery.
A jak w innych grach sieciowych wygląda sytuacja z pingiem? Możliwością jest jeszcze że usługodawca blokuje/ogranicza jakieś porty, które są odpowiedzialne za przesyłanie danych w cs'ie.
Np. w LoLu ping mi skacze od 30 - 1000 , w Smite 90-140 ping.
Wina leży na 80% po stronie operatora, ja myślę że jest coś porobione z tymi portami, sam kiedyś tak miałem, nie mogłem wejść na żadną grę online, po prostu nie mogłem się zalogować do żadnej gry. Poszedłem do operatora i okazało się, że zablokowane miałem porty, gościu mówił, że nie wiedział, ale znając życie zrobili tak wszystkim, a ci mniej znający się korzystają tylko ze standardowych witryn i im jakieś ograniczenia nie przeszkadzają. Taki urok lokalnych dostawców
http://www.whatsmyip.org/port-scanner/games/
Tutaj jeszcze możesz sprawdzić jak wygląda sytuacja z portami, choć nie wiem na ile ta strona oddaje rzeczywistość.
Na tej stronie pokazuje mi wszystkie porty Timed Out także nie jest chyba kolorowo :x
Nie wiem na ile ta strona jest zgodna z rzeczywistością, więc nie ma co dramatyzować.
Ja bym jeszcze raz pogadał z dostawcą Internetu.
Może jakiś Twój znajomy ma też ten sam internet i u niego mógłbyś sprawdzić sytuację z pingiem, bo jeżeli dostawca mówi ze to nie z jego winy to u kolegi powinno być wszystko okej. Jeżeli bedzie tak samo jak u Ciebie, to chyba sprawa staje się jasna i masz wystarczający dowód na to, że winny jest ten internet a nie Twój komputer.
Mam dość dziwny problem z internetem - internet mam 4mb (tak wiem mało ale mieszkam gdzie mieszkam i lepszej prędkości na razie nie mam) lecz wcześniej miałem 2mb i ping który jest właśnie moim utrapieniem miałem np. w CS GO po 30-50 . Po zmianie robiłem test internetu na speedtest i niby net ok ping max 36 skakał a gdy wchodze pograć w CSa to nagle 180.
Pisałem do dostawcy ale oni twierdzą ,że niby to nie ich wina. PC jest czysty więc nie ma mowy żeby to był jakiś wirus. Internet sprawuje się dobrze filmy na YT 720p ładuje bez zająknięcia, pobieranie też jest w normalnej prędkości tylko ten ping masakryczny jest.
Macie jakieś pomysły/sugestie co może być przyczyną ? Jestem wdzięczny za każdą pomoc.