Problem z kartą dziękową

Witam. Przed chwilką skończyłem instalowanie Windowsa XP i wszystkich sterowników, ale jak zawsze pojawiło się kilka problemów. Mimo, że wszystko zrobiłem tak jak trzeba to nie ma dźwięku. Mój komputer nie widzi karty dźwiękowej, a żaden program lub strona Internetowa jej nie wykrywa. Jakich informacji potrzebujecie, żeby mi pomóc?

PS: Przed formatem wszystko działało poprawnie.

EDIT: W temacie powinno być dźwiękową ;d

Wejdź w Menedżer urządzeń i zobacz ile masz "sprzętu niezidentyfikowanego", takie wykrzykniki lub znaki zapytania powinny być.

nQqCZ.jpg

Sterowniki nie chcą się instalować, bo nie wykrywa karty dźwiękowej.

Ja np potrzebuje informacji czy masz karte w pci(jaką) czy zintegrowaną(jaka płyta). Jeśli w pci to docisnij albo zmien slot. jak zintegrowaną to zobacz czy jest włączona w biosie.

Nie musisz próbować instalowac sterowników by ci znalazło karte. po włączeniu windowsa powinno znalezc nowy sprzęt.

Nie wiem czy to ważne, ale w menadżerze urządzeń mam 2x PCI Device z wykrzyknikiem.

Kartę mam chyba zintegrowaną

EDIT: Oddam konto do Vindictusa lvl 70 jak mi tylko pomożecie. Jeszcze w takiej d*pie nie byłem.

Bawiłem się w biosie i wszystko zniszczyłem. Komputer nie chce się włączyć, wyskakuje "floppy disc error (40), nie mogę zrobić kolejnego formata. Umieram,.

Spróbuj w BIOSie przywrócic domyślne albo optymalne ustawienia.

Skoro kartę masz zintegrowaną to musisz poszukać poradnikow jak ja wlaczyc w biosie, jeżeli PCI to tak jak kolega mówil, sprobuj docisnac albo zmienic slot.

EDIT: Jak instalowałeś sterowniki to możesz też poszukac programu Drive Sweeper i usunac nim pozostalosci i zainstalowac nowe, np realtek, bo nie wiem jakie tam masz.

EDIT: Co do floppy disc error: Wejść do Biosu i na zakładce pierwszej " Standard CMOS Features "

Ustawić opcję Driwe A na [ None ].

W następnej zakładce " Advanced BIOS Features " wyłączyć przeszukiwanie systemu na Drive A i tak

First Boot Device ustaw [HDD-0]

Second Boot Device [CD-ROM]

Boot Other Device możesz ustawić opcję jeżeli taką masz [NONE]

Boot other Device [Enabled]

Ja w biosie nie mam nigdzie Drive A. Albo mam innego biosa, albo wchodzenie robię coś źle. Wchodzę do biosa przez naciśnięcie del przy włączaniu komputera.

wyskakuje też brak pliku NTLDR

Ale Floppy Disc, juz naprawiles? Jeżeli chodzi o brak pliku NTLDR to: http://pclive.pl/porady-komputerowe/windows-2/windows-xp/brak-pliku-ntldr.html

Mam i floppy i brak ntldr. Jutro zaniosę kompa do znajomego informatyka i on mi strzeli formata + zainstaluje wszystkie sterowniki jak trzeba. Mimo to dziękuję wam wszystkim. :)

Witam. Przed chwilką skończyłem instalowanie Windowsa XP i wszystkich sterowników, ale jak zawsze pojawiło się kilka problemów. Mimo, że wszystko zrobiłem tak jak trzeba to nie ma dźwięku. Mój komputer nie widzi karty dźwiękowej, a żaden program lub strona Internetowa jej nie wykrywa. Jakich informacji potrzebujecie, żeby mi pomóc?

PS: Przed formatem wszystko działało poprawnie.

EDIT: W temacie powinno być dźwiękową ;d