Problem z karta graficzna Nvidia GeForce GT 720M

Witam, mam problem z swoja karta graficzna podczas grania, w grze nie raz gram na 60fps ale gdy dzieje sie wiecej spada nieraz nawet do 20fps+temperatura komputera dochodzi nawet do 90-95 stopni (przy czym procesor tez cierpi.) Czy jest jakas mozliwosc by temu zaradzic?

Laptopy nie są od grania to najważniejsze więc co tu się dziwić. Brak odpowiedniego chłodzenia katuje podzespoły . Najlepsze wyjście to zmniejszyć ustawienia gry.

Laptopy nie są od grania to najważniejsze więc co tu się dziwić. Brak odpowiedniego chłodzenia katuje podzespoły . Najlepsze wyjście to zmniejszyć ustawienia gry.

gram na najmniejszych ustawieniach+posiadam podkladke chlodzaca

gram na najmniejszych ustawieniach+posiadam podkladke chlodzaca

Spadki fpsów jak sam napisałeś spowodowane są przez wysokie temperatury więc ta podkładka "g***" daje . Możesz spróbować zmienić pastę termoprzewodzącą na procku i grafice ale myślę że nie wiele to pomoże

Po pierwsze jaka to gra, ma to znaczenie co do wydajności. Po drugie karta laptopowa, więc co się dziwisz. Na lapku max 60 fps jest dobrze ;)

Z racji że sam większość czasu gram na laptopie i takie spadki zdarzyły mi się parę razy muszę zadać parę pytań:

Po pierwsze czy laptop jest nowy ? (Jeśli tak to odpuść sobie czytanie pozostałych pytań i albo graj w coś innego albo skontaktuj się z supportem jeśli teoretycznie gra powinna chodzić bez żadnych ścinek)

Jeśli nie to czy często ci się to zdarzało wcześniej?

Czy czyściłeś już chłodzenie tego lapka ? (najczęstszy powód spadku klatek na sekundę to 3 kilo kurzu w układzie chłodzenia ja mojego lapka czyszczę raz na 2 miechy a latem co miesiąc)

Czy wymieniałeś pastę termoprzewodzącą ? (w sumie ja w moim pastę wymieniłem dopiero po 2 latach ale dało radę zobaczyć różnice w temperaturach)

Czy ta grafika spełnia minimalne wymagania gry ? (jakby nie było karty laptopowe są dużo słabsze od swoich odpowiedników w stacjonarkach)

Z racji że sam większość czasu gram na laptopie i takie spadki zdarzyły mi się parę razy muszę zadać parę pytań:Po pierwsze czy laptop jest nowy ? (Jeśli tak to odpuść sobie czytanie pozostałych pytań i albo graj w coś innego albo skontaktuj się z supportem jeśli teoretycznie gra powinna chodzić bez żadnych ścinek)Jeśli nie to czy często ci się to zdarzało wcześniej? Czy czyściłeś już chłodzenie tego lapka ? (najczęstszy powód spadku klatek na sekundę to 3 kilo kurzu w układzie chłodzenia ja mojego lapka czyszczę raz na 2 miechy a latem co miesiąc)Czy wymieniałeś pastę termoprzewodzącą ? (w sumie ja w moim pastę wymieniłem dopiero po 2 latach ale dało radę zobaczyć różnice w temperaturach)Czy ta grafika spełnia minimalne wymagania gry ? (jakby nie było karty laptopowe są dużo słabsze od swoich odpowiedników w stacjonarkach)

Nie, laptop ma blisko rok.

Tak, nie raz czyscilem ale zwykle nic nie bylo tam do czyszczenia

Nie posiadam takiej

tak

Zajechałeś laptopa jeśli nie chcesz kupować nowego to zapomnij o graniu.

Kolego sprawdź czy czasem komputer nie używa zintegrowanej karty graficznej. Napisałeś, że masz nowy komputer roczny więc prawdopodobnie grafika Intel sie odzywa.

Spadki są spowodowane niedostatecznym obciązeniem kart graficznych często, co wyłącza główną kartę i przełącza na zintegrowaną.

Dzieci powyżej są upośledzone więc nie czytaj ich wypocin a raportuj jako spam nic nie wnoszący do tematu to może nauczą się nie pisać swoich życiowych przemyśleń.

Napisz proszę jaki to laptop (najlepiej z opisem podzespołów procek, ram, karta graf) i jaka gra sprawia takie problemy.

Karte graficzną miałem podobną więc zgaduje, że to ustawienia w oprogramowaniu.

Postaraj się odnaleźć ustawienia grafik i ustaw, że ZAWSZE ma być używana glówna NVIDIA oraz wyłączyć opcję odłączenia jej w celu zaoszczędzenia energi.

Często dzieje się tak, gdy masz włączony tryb zrównoważon lub oszczędny na baterii.

Sprawdź to.

Pozdrawiam.

Kolego sprawdź czy czasem komputer nie używa zintegrowanej karty graficznej. Napisałeś, że masz nowy komputer roczny więc prawdopodobnie grafika Intel sie odzywa.Spadki są spowodowane niedostatecznym obciązeniem kart graficznych często, co wyłącza główną kartę i przełącza na zintegrowaną.Dzieci powyżej są upośledzone więc nie czytaj ich wypocin a raportuj jako spam nic nie wnoszący do tematu to może nauczą się nie pisać swoich życiowych przemyśleń.Napisz proszę jaki to laptop (najlepiej z opisem podzespołów procek, ram, karta graf) i jaka gra sprawia takie problemy.Karte graficzną miałem podobną więc zgaduje, że to ustawienia w oprogramowaniu. Postaraj się odnaleźć ustawienia grafik i ustaw, że ZAWSZE ma być używana glówna NVIDIA oraz wyłączyć opcję odłączenia jej w celu zaoszczędzenia energi.Często dzieje się tak, gdy masz włączony tryb zrównoważon lub oszczędny na baterii.Sprawdź to.Pozdrawiam.

Moj laptop to jest Lenovo G710

Ram: 8gb

Procesor: Intel Core i5-4200M 2.50GHz

Karta Graficzna: Intel HD Graphics 4600 i tak jak w tytule Nvidia GeForce GT720M

A co do rzeczy jak to zrobic jak napisales to szczerze nie wiem jak to zrobic (tak, jestem zielony)

Tak myslalem ze to Intel i ich karta sie wbija. Mialem ten sam problem pokombinuj bo to na 95% przyczyna przelaczania sie z GeForce na zintegrowana jest przyczyna Twoich problemow.

Kazda karta graficzna ma swoje oprogramowanie w prawym dolnym rogu znajduje sie ikona NVIDII otworz jej panel sterowania i tam bedą ustawienia musisz poszukac w kazdej z opcji i powylaczac preferencje na zintegrowana ustawic na wydajnosc wszedzie i nie jestem pewien czy to bylo w tym panelu NVIDII czy tez opcjach zasilania nalezy wylaczyc opcje odlaczania karty GF w celu oszczedzania energii, grajac i tak laptop zapewne jest na zasilaniu z kabla.

LEL WHAT

Koleś pisze, że podczas grania ma spadki fpsów, bo grzeje mu sie laptop a tu jakieś przełączanie kart XD

W laptopach dość często występuje efekt throttlingu - mocnego przegrzewania się komputera/laptopa. Gdy temperatura osiąga pewne granice, laptop sam jakby zmniejsza taktowania cpu (z tego co mi się wydaje gpu chyba też, ale co do tego nie jestem pewien) -> przez co występują spadki fpsów - ścinania się gier. Prościej mówiąc. Masz fajny piecyk na zimę, przeczyść sobie sprężonym powietrzem albo w ogóle rozkręć laptopa i wyczyść z kurzu. Powinno pomóc na jakiś czas.

Tak myslalem ze to Intel i ich karta sie wbija. Mialem ten sam problem pokombinuj bo to na 95% przyczyna przelaczania sie z GeForce na zintegrowana jest przyczyna Twoich problemow.Kazda karta graficzna ma swoje oprogramowanie w prawym dolnym rogu znajduje sie ikona NVIDII otworz jej panel sterowania i tam bedą ustawienia musisz poszukac w kazdej z opcji i powylaczac preferencje na zintegrowana ustawic na wydajnosc wszedzie i nie jestem pewien czy to bylo w tym panelu NVIDII czy tez opcjach zasilania nalezy wylaczyc opcje odlaczania karty GF w celu oszczedzania energii, grajac i tak laptop zapewne jest na zasilaniu z kabla.

ok, wszystko zrobilem jak powiedziales, jutro dam informacje czy to wszystko zadzialalo gdyz ide spac

Wszytko to co wy opisujecie to tylko wersja doraźna za pewien czas będzie gorzej, laptopy do 3 tyś. przy ostrej grze wytrzymują do zakończenia gwarancji a potem cały układ chłodzenia do wymiany. Czemu bo ciepłowody padają w laptopach, a wszystko na to wskazuje w twoim przypadku.

ok, temperatura sie lekko poprawila a przynajmniej dziala na 75 stopni ale po 1,5-2h znow idzie do 90 stopni ale to juz chyba przez brak pasty termochladzacej

Witam, mam problem z swoja karta graficzna podczas grania, w grze nie raz gram na 60fps ale gdy dzieje sie wiecej spada nieraz nawet do 20fps+temperatura komputera dochodzi nawet do 90-95 stopni (przy czym procesor tez cierpi.) Czy jest jakas mozliwosc by temu zaradzic?