Witam,
posiadam laptopa HP ENVY dv7-7250ew Specyfikacja
i mam następujący problem. Posiadam aktywne obie karty graficzne, zintegrowaną oraz GEFORCE'a. Niestety gry wykrywają mi tylko tą zintegrowaną, np. gdy wchodzę w konfigurację gry Dragon Age to w ustawieniach mam tylko zintegrowaną kartę graficzną i nie mogę zmienić na GEFORCE'a. Zauważam to również na płynności w grach, gry które powinny mi "śmigać" na najwyższych ustawieniach, przycinają się (np.League of Legends - muszę grać na wyłączonych wszystkich ustawieniach a i tak są czasami problemy ze spadkiem FPS). To może teraz powiem co sam próbowałem zrobić:
-zaktualizowałem sterowniki graficzne oraz próbowałem na starych ze strony producenta(HP), nic to nie dało
-powyłączałem wszelkie tryby oszczędzania energii oraz poustawiałem wszystko na najwyższą wydajność(ustawienia w panelu sterowania NVIDIA oraz opcjach systemowych), korzystam tylko z laptopa tylko gdy jest podłączony do zasilania (nigdy nie używam baterii)
-gry uruchomione po restarcie kompa działają płynnie przez 15-20min, a potem zaczyna się klatkowanie
-ustawiłem by gry uruchamiały się z procesorem graficznym o wysokiej wydajności (NVIDIA)
-sprawdziłem za pomocą GPU-Z czy moja karta pracuje w grach i była wykorzystywana, ale Video Engine load jest cały czas 0 (nawet w grach typu BF4), wydaje mi się, że powinno coś podskoczyć (co ciekawe kiedy minimalizuję grę to karta od razu przestaje pracować)
-GPU-Z wykrywa kartę GEFORCE'a oraz w menadżerze urządzeń karta jest jako aktywna
-próbowałem wyłączyć tą zintegrowaną kartę w menadżerze i wtedy już zupełnie jest masakra w grach (tak jakby nie było żadnej aktywnej karty graficznej), nie potrafiłem odnaleźć żadnych opcji w BIOS'ie związanych z wyłączeniem zintegrowanej karty graficznej
-w opcjach ekranu widzę, że pulpit korzysta ze zintegrowanej karty graficznej i nie ma możliwości zmiany (nie wiem czy to ważne)
Od razu zaznaczam, że nie jestem żadnym ekspertem. Po prostu postarałem się sam poszukać w necie co może być problemem i co mogę sprawdzić. Nie mam już żadnych pomysłów więc zwracam się do Was.
Pozdrawiam