Siemanko, otóż mam laptopa lenovo g510 i są w nim dwie karty wbudowana intel HD graphics 4600 i radeon R5 m230, i właśnie problem jest w tym że nie mogę odpalić karty radeona, w menadżerze urządzeń widzi mi tyko kartę intela a gdy pobieram AMD display driver wyskakuje mi ,,error on device manager". W czym może być problem ?
Problem z kartą graficzną w laptopie
W biose zobacz, moze masz wlaczona tylko zintegrowana
Nie za bardzo wiem jak to się sprawdza ale zaraz przeczytam w necie, ogólnie to z tego co wiem powinna się odpalać normalnie bo coś tam czytałem na temat tego laptopa ale z jakiegoś powodu odpalona jest tylko intela. Tak patrze w internetach i ludzie mają np w menadżerze urządzeń tą karte i karte intela, a u mnie pokazuje tylko karte intela.
Siemanko, otóż mam laptopa lenovo g510 i są w nim dwie karty wbudowana intel HD graphics 4600 i radeon R5 m230, i właśnie problem jest w tym że nie mogę odpalić karty radeona, w menadżerze urządzeń widzi mi tyko kartę intela a gdy pobieram AMD display driver wyskakuje mi ,,error on device manager". W czym może być problem ?
Radeon odpala sie sam jezeli odpalasz gre lub cos wymagajacego . Tak powinno to dzialac nic samemu nie wlaczasz ani nie wylaczasz Chyba , ze faktycznie masz 10 fpsow w grach ?
@Dzejms, jaki masz system operacyjny?
W biosie pewnie wyłączona jest... Ja mam np w laptopie tak po rusku zrobione że chcąc wyłączyć integre w biosie wyłączam zewnętrzną...
wchodzisz w bios i bedzie napisane przy opcji od grafiki cos w stylu : " switchable / inegrated " pierwsze znaczy, ze karty moga sie przelaczac miedzy soba zeby dostowac wydajnosc, a druga opcja to tylko karta zintregowana
Druga sprawa to aktualizacja do Windows 10 i różne problemu z tego tytułu ze znalezieniem sterowników.
Win 7, no chyba w biosie sprawdzę a jak nie będzie pykało może format ;_;
Nie formatuj systemu, to bez sensu. Nie ściągaj sterowników AMD display driver'em, to bez sensu. Wyszukaj sterowniki ręcznie, najlepiej kilka różnych wersji. W ustawieniach karty zaznacz by korzystał z procesora o dużej wydajności ( coś takiego ma NVIDIA).