Problem z kartą graficzną?

Problem pojawił się dzisiaj i chociaż ustąpił samoistnie po resecie komputera, to jednak wewnętrzna dociekliwość kazała mi napisać. Uruchomiłam dzisiaj grę FF XIV, w międzyczasie rozmawiając ze znajomą na FB. Jak wiadomo, w stanie bezczynności w menu automatycznie uruchamia się trailer i tak było również w tym przypadku. Zauważyłam jednak, że na ciemnych obszarach na filmie pojawiła się brzydka zielonkawa krawędź, której wcześniej nie widziałam. Weszłam do gry i tam było podobnie, ale tylko w ruchu, kiedy postać biegła lub oddalałam obraz scrollem myszy. Na próbę otworzyłam jakiś dokument i również zauważyłam tę zależność, więc nie był to problem związany tylko z grą. Zresetowałam komputer i wszystko wróciło do normy, ale zastanawiam się, jakie mogło być źródło takiego błędu. Czy to jakiś problem z kartą graficzną (model MSI GTX 1059 2G OC), czy może przyczyna tkwi gdzie indziej? Czy ktoś również się z tym spotkał? Nadal mam kartę na gwarancji, więc zależy mi na tym, by w razie problemów móc złożyć reklamację.

Jezeli byl to jednorazowy wybryk to prawodopodobnie blad sterownikow ( czasami sie zdaza ) . Na 90% nie byl ta blad karty graficznej poniewaz jak sama piszesz nawet w notatniku byl taki problem wiec o pzegrzewanu sie karty nie ma mowy . Podejrzewam tylko i wylacznie blad wewnetrzy sterownika przy alt tabowaniu z gry do fb poprostu wskoczyl chochlik . Dopeior jak sytuacja bedzie sie powtarzac wtedy mozna myslec :)

ps. jezeli przelanczasz sie czesto na fb w grze to polecam ustawic sobie bordleswindow dzieki czemu sterwoniki tak nie szaleja

Widzę, że póki co jest OK i błąd już się nie pojawia. Dzięki wielkie za odpowiedź, bo już się bałam, że szaleje mi niedawno dopiero zakupiony sprzęt.

Wybacz być może głupie pytanie, ale czym jest "bordleswindow"? ^^'

Jak w finalu dajmy na to masz wybor rozdzielczosci esc > system configuration > display setings > screen mode to tam zaznacz sobie Borderless Windowed . Dzieki temu mozesz dowoli przelanczac sie pomiedzy pulpitem a gra bez "ciemnego obrazu" i doczytwania gry .

Ja gram na wersji w oknie ("windowed"). Czy według Ciebie lepiej będzie dla mnie wybrać Twoją opcję?

Między borderless window i window różnica jest czysto estetyczna. Miej jednak na uwadze, że dedykowany tryb full screen da Ci lepszą wydajność w grze.

Oho, to coś nowego. Zatem postaram się ogarnąć chęć robienia tysiąca rzeczy naraz (i posiadania w związku z tym opcji "windowed"). Dzięki Wam obu za odpowiedzi. Lecą plusiki.

Sprawdź czy masz dobrze podpięty kabel ;], kiedyś miałem podobną sytuację okazało się że kabel był słabo wpięty.

Problem pojawił się dzisiaj i chociaż ustąpił samoistnie po resecie komputera, to jednak wewnętrzna dociekliwość kazała mi napisać. Uruchomiłam dzisiaj grę FF XIV, w międzyczasie rozmawiając ze znajomą na FB. Jak wiadomo, w stanie bezczynności w menu automatycznie uruchamia się trailer i tak było również w tym przypadku. Zauważyłam jednak, że na ciemnych obszarach na filmie pojawiła się brzydka zielonkawa krawędź, której wcześniej nie widziałam. Weszłam do gry i tam było podobnie, ale tylko w ruchu, kiedy postać biegła lub oddalałam obraz scrollem myszy. Na próbę otworzyłam jakiś dokument i również zauważyłam tę zależność, więc nie był to problem związany tylko z grą. Zresetowałam komputer i wszystko wróciło do normy, ale zastanawiam się, jakie mogło być źródło takiego błędu. Czy to jakiś problem z kartą graficzną (model MSI GTX 1059 2G OC), czy może przyczyna tkwi gdzie indziej? Czy ktoś również się z tym spotkał? Nadal mam kartę na gwarancji, więc zależy mi na tym, by w razie problemów móc złożyć reklamację.