Problem z komputerem. Czeste resety

Witam juz od jakiegos czasu mam problem z komputerem. Mianowicie resetuje sie on w losowych momentach. Kiedys zdarzalo sie to tylko podczas grania w niektore gry np. Poe, Overwatch gdzie np przy League of Legends czy Black Desercie juz sie nie restowal.
Aktualnie wyglada to tak, ze gdy odpalam go po calej nocy chodzi on dobrze przez jakis czas, czasami kilka godzin gdzie pozniej nastepuje reset i po tym resecie po kazdej probie wlaczenia nastepuje reset(nawet podczas wyboru uzytkownika i wpisywania hasla). Gdy odczekam z 30min-1h to sie odpala i znowu nastepuje ruletka kiedy sie wylaczy.
Wiatraki chodza caly czas. Jakos 2 miesiace temu czyscilem caly srodek sprezonym powietrzem. Dzisiaj tez otworzylem i z grubsza obszczyscilem z kurzu. Ale nadal sie resetuje.

Myliscie, ze to moze byc wina zasilacza? Niestety nie mam pod reka innego zasilacza, zeby podlaczyc i sprawdzic. Zasilacz ANTEC 550W. Komputer tez juz mlody nie jest, w sierpniu konczy 4 lata.

/ Sciagnalem HW monitor aby sprawdzic temperatury tutaj screeny /

Może to zwykłe przegrzewanie się komputera? Sprawdzałeś czy jest nagrzany podczas resetów?

Obudowa jest chlodnawa. Wiatraki caly czas chodza na pelnej mocy

najlepszym sposobem by było odłaczać po kolei wszystko i sprawdzac czy jest lepiej XD
masz jakąs inna karte graficzna ewentulanie zintegrowana ?

Zmień program do monitoringu temperatur. Ten pokazuje tmpin na 127^C. Na bank bug i pokazuje takie temperatury. Podczas wywalania się systemu jest Bluescreen?

Nie ma nic. Wyglada to jak normalny reset.

Masz moze jakis program do polecenia do sprawdzenia ? ^^

Polecam GPU-Z. Odpal jakąś wymagającą grę na najwyższych detalach i sprawdzaj jaką max. temperaturę osiągną podzespoły

Zdjecie z innego programu

przy tak niskich temperaturach to nie karta ani procek,
gdyby to był ram prawdopodobnie miał byś bluescreen a nie reset
jedyną opcją jest podłączyć nowy zasilacz i zobaczyć co będzie się działo

No wlasnie tu problem, ze nie mam zbytnio jak podlaczyc innego zasilacza bez kupowania. Ale chyba zaryzykuje i po prostu kupie nowie, bo to raczej musi byc to.

Miałem kiedyś podobną sytuację i faktycznie okazał się to zasilacz, więc obstawiałbym tę opcję.

To teraz takie pytanko. Macie moze doradzic jakis zasilacz? Najlepiej jakis taki, ze sredniej polki cenowej ^^

https://www.morele.net/zasilacz-xfx-ts-550w-p1-550g-ts3x-633321/

Odswiezam temacik. No to tak. Okazalo sie, ze to nie zasilacz, a najwidoczniej karta graficzna. Gdy mam wlozonego mojego radeona r9 200(nie pamietam dokladnie modelu) to przy wlaczeniu komputera, odpaleniu 5-10 kart z odpalonymi filmikami w hd nastepuje wylaczenie i wlaczenie. Ale gdy wyciagnalem karte graficzna i odpalilem na zintegrowanej przy 40 odpalonych kartach z filmikami w hd komputer chodzil normalnie przy 60 stopniach. Co ciekawe 0 scinek przy tylu wlaczonych kartach.

Zostalo mi teraz chyba kupienie nowej karty graficznej, cos czego najbardziej sie obawialem, bo to jednak najdrozszy wydatek :confused:

No wlasnie, nie bardzo. Jezeli to karta miala by wine, to mialbys artefakty lub resety w kazdej grze, a sam piszesz ze w niektorych grach nie wystepuja. Do tego jak sam dodales po odlaczeniu grafiki all dzilalo . Nie wiem czy wiesz ale karta pobiera najwiecej mocy z wszystkich komponentow pc. Wiec tym bardziej dla mnie wyglada na nie wyrabiajacy zasilacza podczas 100% obciazenia grafiki poprostu odcina zasilanai i masz reset. Bledy karty graficznej to sa bluescreny lub artefakty ale nie reset od tak sam z siebie.

Wystepuje w kazdej grze. Wylaczenie czesto wystepowalo podczas ladowania windowsa. W biosie czy podczas awaryjnego komputer dziala bez problemu. Tzn dla testu wczoraj na awaryjnym dzialal kilka godzin wylaczenie, gdy po tych kilku godzinach wylaczylem go i wlaczylem na normalny tryb poszedl restart z miejsca.

Mowisz, ze to 100% zasilacz, a nie karta?

/EDIT/
Dodam, ze gdy podlaczona byla karta i odpalilem Total War Arena to z miejsca dzisiaj nastepowalo wylaczenie i wlaczenie.
Na zintegrowanej odpalilem i normalnie zagralem kilka gier bez wylaczenia.

Jak dla mnie zasilacz na 90 %. Nie masz jakiegos sklepu komputerowego obok sibie z serwisem ? Niech sprawdza czy to zasilacz czy karta ( za diagnostyke dasz z 20-30 zl ) . Przynajmniej nie wydasz kasy w bloto jak okaze sie ze to jednak co innego…

No to teraz nie wiem co robic. Moge jakos sprawdzic zasilacz bez uzywania miernika? Bo te wszystkie programy typu hw monitor itd raczej nie pokazuja dokladnego napiecia itd.

Troche mnie wkurzyles, bo juz myslalem co nie tak. Chociaz wolalbym zeby to jednak byl zasilacz, a nie karta, bo to mniejszy wydatek ^^

Co do karty jeszcze to mialem kiedys maly wypadek. Wlasnie mi sie przypomnialo, bo to bylo z 2 lata temu. Mianowicie mam komputer obok biurka. Wyszlo tak, ze gdy pilem wode, spadla mi nakretka na podloge i gdy wstawalem po nia, krzeslo sie obrocilo, przewrocilo butelke. Za pozno zareagowalem, woda sie rozlala i kilka kropel polecialo z biurka na komputer gdzie od gory w obudowie sa wiatraki i wlalo sie do srodka. Wyglada to tak, ze wprost pod tymi wiatrakami jest karta graficzna i po rozlaniu nastapilo zwarcie, komputer nie chcial sie odpalic. Oddalem go do takiego “majsterkowicza”, ktory znalazl miejsce gdzie sie przepalilo, cos tam przylutowal i komputer po tym dzialal jak nowy. W sumie teraz tak mysle, ze problem jakos nawrocil.

/ NASTEPNY EDIT /
Dobra nvm. Nastapil restart komputera nawet na zintegrowanej. Chodzil 4h i podczas wlaczenia gry nastapilo wylaczenie i wlaczenie. Ide jutro kupic chyba nowy zasilacz.

Problem z GPU by dawał artefakty albo freezy całej jednostki. Jeżeli występuje spadek napięcia zazwyczaj jest to spowodowane tym co daje prąd PC. Jeżeli chcesz mieć pewność zapytaj jakiegoś znajomego by przyszedł do ciebie z kartą graficzną i podłącz. Z tego względu że może to być ostatecznie wina Termopadów bo karta raczej już leciwa. Co za tym idzie potrzebuje więcej energii by schodzić rdzeń procesora graficznego. No ale wtedy temperatury GPU by były zupełnie inne(a rozumiem że GPU-Z w stresie pokazuje 42^C) i wiatrak by działał z znacznie większą częstotliwością.