Problem z komputerem!

Niestety problem znowu powrócił jak zaczołem grać w Tera online ale gdy grałem w Mythos'a albo w Skyrima komputer nie restartuje sie wogóle. Naprawde nie mam pojecia a gdy dałem komputer do serwisu mówią że nic z nim nie jest(debile). No i nie wiem co z tym fantem zrobić mam a restart w Tera online mam co 10 min gry co mnie już irytuje ponieważ komputer jest dość dobry a takie rzeczy sie dzieją. I gram w każdą gre na full detalach 1400x900 itp.Karta graficzna: GeForce 240GT 1GB DDR5Ram:4GB DDR2(Dragon)Procesor:64x2 dual core 6000+Płyta główna:ASRock N68c-s ucc na DDR2+DDR3System:Windows 7 Home Basic 32bitWszystkie testy na temperature itp są pozytywne. Komputer się nie wyłącza tylko się zawiesza po prostu ścina się obraz albo ukazuje się od czasu do czasu Blue Screen(nie zawsze)więc na pewno nie wina zasilacza.Mam nadzieje że pomożecie bo już po prostu nie mogę wytrzymać z tym

pierw piszesz ze blue screen teraz ze zawisza sie...sprawdz sobie dobrze te temperatury ;] bo 60 stopni na tym procku to nie jest jak ktos napisal NRMALNA temp tylko jzu dosyc podwyzszona...odpal jakas wymagajaca gre i patrz jak tmp skacze:)

nie mow ze komputer jrst dosc dobry bo ma juz napewno dobre 4 lata .

I jeszcze jedno zastanawial bym sie nad windowsem...nie mam pojecia jak na nim chodza gry , lepiej zainstaluj 64 bitowa wersje:X

Jakos nie chce mi sie wierzyc ze TERA chodzi ci na maxie i wiekszosc gier na tej karcie graficznej 128 bit :)

yyy chyba nie wymieszales ram ddr3 z ddr2?

ale to na 90% wina sprzetu :) i stawiam na przepalana plyte glowna mialme identyczna sytuacje pare lat temu:) blue screeny co jakis czas...sprawdz tez ramy i grafike:)

I NAPISZ JAKI AMSZ ZASILACZ>...przeczytaj jaki to model na obudowie jego ie ma W

Też tak miałem, format załatwił wszystko. :D

znalazłem coś takiego: http://carrona.org/bsodindx.html#0x00000101

Błąd z tego co zrozumiałem może mieć coś wspólnego z komunikacją miedzy rdzeniami procesora.

Proponują tam update biosu. Ja proponuje wgrać windowsa na czysto, gre przy której zwiesza na inną partycje niż do tej pory. Może być, że dysk w tym miejscu coś trafia, albo jakieś błędy plików z których korzystają akurat te gry.

Próbuj i szukaj w necie rozwiązania.

Szczerze powiem że pierwsze co mi przychodziło do głowy po objawach to właśnie... temperatura (miałem bardzo podobne objawy, z tym że na jednym kompie karta grafiki zwalniała obroty do tego stopnia, że z ~30FPS robiło się 0.5 [przez kilka minut], a na drugim - komp się wyłączał, prawdopodobnie przez przegrzanie procka). Dziwi mnie też że w podanych przez ciebie grach temperatura była aż tak niska, więc spytam tylko: temperaturę podzespołów sprawdzałeś po wyjściu, czy w trakcie gry (alt+tab)?

Jeśli nie temperatura, to może coś z podzespołami szwankować. Włącz sobie na jeden dzień (noc) Memtesta jakiegoś, to sprawdzi czy pamięci są dobre.

I btw, jeśli dalej utrzymujesz że grasz we wszystko na full detalach (mimo że to brzmi jak przechwalanki z onetowego forum)... próbowałeś może zmniejszać detale do niższego poziomu?

Szczerze mówią miałem na początku BS ale od 3 dni wogóle mi się nie ukazuje tylko ścina gre poprtostu zatrzymuje się gra w miejscu i nic się nie dzieje ale sprzęt w komputerze nadal działa. Zacięcie obrazu dziwny dzwięk i musze sam restartować komputer. Zrobiłem właśnie formata i nic nadal.

Taki sam miałem problem jak ty, po około miesiącu czy dwóch płyta główna mi się spaliła i wszystko przestało działać. Sam do tej pory nie wiem co mogło spowodować to, wywalało mi właśnie jak mówisz blue screena na monitorze tylko ze u mnie komputer się restartował i przy starcie już od razu wywalał kolejny blue screen. Format nie pomógł bo po około kolejnych kilku miesiącach znowu wywalały blue screeny.

Ps. Jeszcze powiedz czy masz XP?

Nie nie mam XP mam W7 a jeżeli chodzi o płyte to kupowałem 2 tygodnie temu bo spaliła mi się inna i teraz mam nówke nie śmiganą. Jeszcze paragon mam na biurku 250zł.

Poprostu już wymiękam teraz gdy gram w Tere albo w LoL'a to wyrzuca mnie dokładnie po 10 minutach a sformatowałem wszystkie dyski jak ktoś tam pisał i nic. Grafike zmniejszyłem do medium i nic znowu to samo się dzieje. Serwis do mnie przyjechał to kurde wyszedłem na durnia bo jak byli to grałem przez 1h i śmigało wszystko elegancko gdy wyszli po jakiś 15min znowu zacięcie ekranu i dzwięk eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee i d*pa.

warn_ico.png
Double post. - Cree

Niezły ten serwis miałeś że chcieli zobaczyć bluescreena zanim sprawdzić podstawy problemu.

Już wyjaśniam dałem do serwisu ale oni stwierdzili że to płyta główna no i kupiłem nową ale to nic nie pomogło ale serwis twierdził że to płyta. Masło maślane pisze ale jestem tym już wkur...do czerwoności.

Jesli plyte wymieniles (zakladamy ze kupiles nowa, nie uzywana ciort wie skad, znaczy ze nie jest felerna), a i temperatury masz w porzadku, skupilbym sie na Ramach i nie mowa tu o zadnych memtestach, tylko podejscie praktyczne. Zapozycz od kumpla jakas kostke (zakladam ze kolegow posiadasz, ktorzy kompy rowniez maja), wyjmij wszystkie swoje kostki, podlacz jego, przetestuj, jesli dalej bedzie to samo, zostanie Ci juz tylko grafa do obadania :) Metoda prob i bledow z podmianka kolejnych podzespolow powinienes dojsc do sedna. Tylko takie podejscie kiedys odratowalo mi kompa (mialem trefna kostke ram, ktora swietnie maskowala sie jako dobrze dzialajaca, na tyle dobrze ze "specjalisci" z serwisow nie widzieli problemu :))

jak dla mnie to jest troche spam...wez oddaj tego kompa i powiedz im ze dalej tak masz i nie zaplacisz jesli nie ebdzie dzialalo normlanie.

Właśnie oddałem do serwisu i nic mówią że wszystkie sprzęty są jak najlepszym stanie ale zostawią go na dodatkowe testy. Ale jak na razie wszyswtko jest OK. To albo serwis mój jest jakiś trefny albo nie wiem już.

Co robiłem i nie pomogło:

-format na system vista potem na Xp-nie pomogło

-zmiaa kart pamięci RAM na inne(ok kolegi)-nie pomogło

-testwoanie karty graficznej procesora i ram programami-nie pomogło

-instalowanie najnowszych sterowników do narzędzi,kart graficznej,karty dźwiekowej,sieciowej-nie pomogło

-Czyszczenie tysku(oraz format każdego dysku w tym aion 20Gb tera 30gb).-nie pomogło

to chyba na tyle.

Jak dostaniesz kompa to podziel się co było przyczyną.

Elegancko. Oddałem komputer do serwisu zeskanowali mi całego po prostu wszystko co było możliwe i niestety nic nie wykazało u nich wszystko działa perfekcyjnie żadnych zacięć niczego. Nie wiem już a u mnie non stop restartuje się co 10-20min w każdej grze zaczynają od LoL'a kończąc na Skayrimie. Poprostu nie wiem co to może być za problem jak u nich wszystko działa a u mnie nie.

Zasilacz też im dawałeś czy korzystali ze swojego ? :>

cały komputer ze wszystkim testowali go na tych samych grach co ja +jakieś inne nie mówili na jakich. Ale testowali go ok 3-5h i nic im nie wykazało żadnych nieprawidłowości i nawet ani razu nie zacią im się obraz. Wszystko u nich gra a u mnie nie i już kur..nie wiem o co biega.

Daj do porządnego serwisu.

cały komputer ze wszystkim testowali go na tych samych grach co ja +jakieś inne nie mówili na jakich. Ale testowali go ok 3-5h i nic im nie wykazało żadnych nieprawidłowości i nawet ani razu nie zacią im się obraz. Wszystko u nich gra a u mnie nie i już kur..nie wiem o co biega.

Na logikę - problemem jest zasilanie, ale nie zasilacz - może gniazdko, listwa? Jakieś przepięcia? nierównomierne napięcie?

Podłącz w dtugim pokoju, u sąsiada.

zmieniałem przedłużacz a wtyczki nie moge bo mam tylko jeden a sąsiad to stara baba lepiej do niej nie chodzić:P Potestowałem sam jeszcze raz komputer 3DMark06 no zacią mi się komputer 2 razy przy teście więc na 90% grafika a tego z serwisu to ja jutro zj**ie. Dzięki wszystkim za pomoc.