Problem z komputerem

Witam, wczoraj miałem problemy z komputerem. Zaczęło się od ścinania dźwięku i freezy monitora na sekundę. Następnie komputer się scrashował, włączał się i po 10 sekundach blue screen. I tak w kółko, zero sygnału przy włączaniu (chodzi mi o pikanie) Pogrzebałem troche po internecie, zresetowałem bios i zrobiłem formata. Komputer aktualnie działa, lecz jego wydajność zmniejszyła się diametralnie. Czy przyczyną może być tego sam dysk twardy? Czy jeśli wymiemienie dysk to wróci to do normy lub czy jest jeszcze jakaś możliwość na naprawę tego. Przepraszam za brak spójności w tekście i brak szczegółów, ale nerwy robią swoje jak i sam brak umiejętności tłumaczenia i pisania.

post-26308-0-26767500-1452882314_thumb.p

Jak masz dysk twardy zwykły czyli nie ssd tylko hdd to otwórz kompa i posłuchaj jak pracuje jeżeli co jakiś czas ma takie pyknięcie charakterystyczne to właśnie dysk pada. Teraz po formacie będzie ci komp chodził w miare normalnie ale jak dojdzie do tych sektorów które są uszkodzone zacznie ci się to samo. Dyski hdd sa tanie więc niema co płakać nad rozlanym mlekiem :)

jedyne co mnie ciekawi to kwestia tego że opisałeś spadek wydajności jakby procek ci się wypalał (chodź od dysku też to może być), czy patrzyłeś na temperatury wgl, sprawdź też czy wszystkie wiatraki ci się kręcą i sprawdź wiatrak w zasilaczu czy się kręci. Jeżeli wszystko będzie w porządku to na 100% dysk do wymiany

Freezy mogą być od dysku na 80%, wiem bo sam miałem taki przypadek (uszkodzony dysk SSHD od lenovo Y510p). Warto sprawdzić również kartę graficzną.

Witam, wczoraj miałem problemy z komputerem. Zaczęło się od ścinania dźwięku i freezy monitora na sekundę. Następnie komputer się scrashował, włączał się i po 10 sekundach blue screen. I tak w kółko, zero sygnału przy włączaniu (chodzi mi o pikanie) Pogrzebałem troche po internecie, zresetowałem bios i zrobiłem formata. Komputer aktualnie działa, lecz jego wydajność zmniejszyła się diametralnie. Czy przyczyną może być tego sam dysk twardy? Czy jeśli wymiemienie dysk to wróci to do normy lub czy jest jeszcze jakaś możliwość na naprawę tego. Przepraszam za brak spójności w tekście i brak szczegółów, ale nerwy robią swoje jak i sam brak umiejętności tłumaczenia i pisania.

post-26308-0-26767500-1452882314_thumb.p