Problem z lan

Witam. Od roku posiadam internet - światłowód. Ogl super sprawa, tylko od kiedy moi koledzy również mają światłowód od tego samego dostawcy mamy ogromne problemy z "łączeniem się". Hamachi relayed tunnel mimo przekierowania portów. Dodam, że mam jeden router dasan od światłowodu a drugi Tp-LINK Model TL-WR841N. Jakieś pomysły co zrobić żeby naprawić "niebieską kropkę" i inne problemy

Wasze routery mają poblokowane porty.

Spróbujcie programów takich jak Tunngle albo Evolve.

Ewentualnie odblokujcie sobie porty używane przez hamachi.

No nie wiem ...

No nie wiem ... 

macie zablokowane porty. tyle że nie w routerze tylko macie zablokowane porty po stronie dostawcy internetowego. niech zgadnę. Orange macie?

Też mam taki światłowód DASAN===>TP-link. Ten dasan daje jakąś sieć wifi(typu GONTWIFI_XXXX)?? sprawdź pod routerem czy jest do niej hasło. Te tplinki wciskają na siłę, pomimo że ten router DASAN zapewnia wszystko (wyjscia rj45, wifi, nawet tv).

Porty pootwierane masz w tplinku, to ten DASAN prawdopodobnie blokuje porty (chociaż u mnie wszystko działa, hamachi też)

Lokalny dostawca ale ogl to timplus. Ten dasan nie daje zadnej wifi :D Swoją drogą z osobami z innej sieci ( innego dostawcy ) wszystko działa bez problemu.

http://dasannetworks.eu/en/gpon-ont---h645g/36/ Jest jakaś szansa że otworzą te porty jak się z nimi skontaktuje ?

To może wina stoi po software? Też miałem taki przypadek że nowsza wersja hamachi nie instalowała się poprawnie, dopiero zainstalowanie starszej wersji (takiej co ma instalke offline) i potem aktualizacje naprawiły ten problem.

Czy w panelu sterowania==>ustawienia karty sieciowej jest poprawnie wyświetlana sieć Hamachi?

HuqXDKO.png cos takiego +

Problem dalej jest aktulany. Dodam, ze problem dotyczy tylko osob z tej samej sieci ( ten sam dostawca ) z osobami od innego dostawcy wszystko dziala, wiec wydaje mi sie ze porty sa jednak otwarte. Jakies pomysly ?

Witam. Od roku posiadam internet - światłowód. Ogl super sprawa, tylko od kiedy moi koledzy również mają światłowód od tego samego dostawcy mamy ogromne problemy z "łączeniem się". Hamachi relayed tunnel mimo przekierowania portów. Dodam, że mam jeden router dasan od światłowodu a drugi Tp-LINK Model TL-WR841N. Jakieś pomysły co zrobić żeby naprawić "niebieską kropkę" i inne problemy

niewiem dokładnie jak działa himachi ale

- czy każdy z was ma swoje unikatowe zewnętrzne IP

- jeżeli wszyscy jeście podpięci pod to samo zewnętrzne ip to moje podejrzenie jest takie że himachi wykrywa tą sama podsieć ze względu na adresacje (możecie mieć podobne adresy prywatne) i w tym momencie usługodawca blokuje ruch lan pomiędzy swoimi klientami (np. poprzez vlan lub rozdzielenie fizyczne jakieś) a himachi próbuje uzyskać połączenie lan nie wychodząc w świat aby uzyskać najlepsze parametry łącza.

niewiem, strzelam.

Pewnie ich lame ISP wcisnął im prywatne IP i teraz cała ich podsieć widnieje pod jednym adresem. Uciekać od takich dostawców jak najdalej. Szukać takich, co najwyżej za dychę dadzą publiczne stałe IP.

Czyli rozumiem, ze nie da rady tego zfixowac

teoretycznie jeden pomysł mam ale niewiem czy zadziała ze względu na problemy aby to skonfigurować.

1. tworzysz sieć vpn z jakimś tam serwerem - usług vpn jest pelno.

w tym momencie kazde połączenie twojego komputera jest realizowane najperw do serwera vpn a dopiero potem do stron www i innych usług.

2. wymuszasz aby połączenie himachi łączyło się poprzez połączenie VPN z pkt 1 - i tu największy problem aby to wymusić.

dalej powinno śmigać.

inna sprawa ze jest wiele innych metod aby zasymulować sieć lan. właśnie do tego służą sieci vpn. możecie ręcznie skofigurować sobie open vpn i po problemie.

np. wystarczy miec router z taka funkcja i drugi pc ma się do niego łączyć poprzez vpn. po połączeniu powinny zachowywać się jak w tej samej sieci lan czyli to co robi himachi z ograniczeniami.

ale teoria teorią. ja tego nie testowałem.