Problem z Laptopem ;/

Witam wszystkich forumowiczów mmorpg.org.pl.

Mam wielki problem z laptopem gdy włanczam np. Dragon Nest to CPU skacze do 80-100% dobra pogram na Tylu % przez 10 min i mi się laptop wyłącza.Jest to nowy laptop zakupiony w grudniu 2010.

1.Jak go wyczyścić (jest na gwarancji)?

2.Jest jakiś program do zmniejszania ilości CPU?

Mój sprzęt:

Lenovo Win7

Intel® CoreI3 CPU M370

@ 2.40Ghz

Ram 4,00 GB

Typ Systemu 64-bity systemu operacyjnego

Karta Graficzna-M310 1GB

Sorry z tą kartą pomyliłem się.

Po prostu mamy gorące dni. :)

W zimie na lapku mogę grać nawet po 15 h i nic mu nie jest, ale gdy temperatura skacze do 30 stopni, chwila grania w coś ''cięższego'' i komputer się wyłącza, u mnie bodajże jest to 90 stopni na którymś z rdzeni.

Słyszałem, że dobre aluminiowe podkładki chłodzące pomagają, ale nie testowałem tego. Cena 150-200 zl.

btw. zawsze możesz zmniejszyć detale i rozdzielczość na low, mi to pomaga.

Witam wszystkich forumowiczów mmorpg.org.pl.Mam wielki problem z laptopem gdy włanczam np. Dragon Nest to CPU skacze do 80-100% dobra pogram na Tylu % przez 10 min i mi się laptop wyłącza.Jest to nowy laptop zakupiony w grudniu 2010.1.Jak go wyczyścić (jest na gwarancji)?2.Jest jakiś program do zmniejszania ilości CPU?Mój sprzęt:Lenovo Win7Intel® CoreI3 CPU M370@ 2.40GhzRam 4,00 GBTyp Systemu 64-bity systemu operacyjnegoKarta Graficzna-M370 1GB

Dziwne bo nie moge znalesc karty graficznej na internecie.

Podałeś jedną z przyczyn przegrzania twojego laptopa. Być może laptop jest po prostu zasyfiony(wirami,zbednymi programami) Albo walneło chłodzenie.

Jest jeszcze 1 wariant, granie 15/7.

co masz zrobić :

1. Masz płytę do windowsa? Jeżeli tak przeinstaluj go.

2. zainstaluj potrzebne sterowniki.

a) Zainstaluj program o nazwie Aida64, tam możesz zobaczyć twoje temperaturki Procka, karty graf. Sprawdz temperatury w spoczynku i stresie.

3. zobacz jak wygląda pobierane CPU w spoczynku.

4. Zobacz jak wygląda pobierany CPU w stresie(podczas gry)

5. Jeżeli problem nadal sie powtarza, nic Ci nie pozostało jak oddac laptopa do servisu.

2.

- Zmniejsz detale gry

- Zrób defragmentacje dysków

- Wyczyść rejestry,tymczasowe pliki internetowe itp (Ccleaner)

- Użyj Gamebooster'a

Spróbuj zrobić coś z chłodzeniem laptopa (mniej inwazyjnie rzecz jasna, podstawka chłodząca...)

http://forum.cherrycredits.com/forum/topics/view/pc-restart-after-awhile-when-playing-dragon-nest - zobacz ten link bodajże podobny problem...

Z własnego doświadczenia wiem, że laptop może był zbyt przeciążony i się z resetował (gdy temperatura jest zbyt duża komputer automatycznie się wyłącza)

1. Zgłoś się do jakiegoś serwisu aby laptopa wyczyścili, w innym razie możesz pożegnać się z gwarancją

pitterek12: Alternatywą dla Aidy może być Speccy z firmy Piriform (dla tych którym triale się skończyły, ta sama firma, która stworzyła CCleanera/DeFragglera)

Druga sprawa że gry mmo czasem świrują przy 64 bitowych systemach powodując nieciekawe problemy (chodzą o wiele gorzej niż na 32 bitowych odpowiednikach), więc może to być wina gry.

Na Wirusy możesz zapuścić Malwarebytes (całkiem nieźle działa), możesz spróbować też CCleanerem wyłączyć z rozruchu niektóre programy (komunikatory i inne badziewia...)

Przy okazji podaj nazwę modelu laptopa

Już prędzej mi się nagrzewał.

2.- Zmniejsz detale gry- Zrób defragmentacje dysków- Wyczyść rejestry,tymczasowe pliki internetowe itp. CCleaner,- Użyj Gamebooster'a Spróbuj zrobić coś z chłodzeniem laptopa (mniej inwazyjnie rzecz jasna, podstawka chłodząca...)http://forum.cherrycredits.com/forum/topics/view/pc-restart-after-awhile-when-playing-dragon-nest - zobacz ten link bodajże podobny problem...Z własnego doświadczenia wiem, że laptop może był zbyt przeciążony i się z resetował (gdy temperatura jest zbyt duża komputer automatycznie się wyłącza)1. Zgłoś się do jakiegoś serwisu aby laptopa wyczyścili, w innym razie możesz pożegnać się z gwarancją

Laptop nie powinien sie przegrzewac po 10 minutach gry. Idz oddaj go do servisu gwarancyjnego. Taka moja rada.

Przetestujcie sobie granie np. w Crysisa 2 w nieklimatyzowanym pomieszczeniu gdzie mamy ~30 stopni, a później zróbcie to samo w klimatyzowanym pokoju z temp. 15-20 stopni Celsjusza. :)

Up--> kto normalny ma w domu 15 stopni? A z resztą co to ma do rzeczy, że jest gorąco? Ja gram cały rok w pomieszczeniu o temeraturach +30 i nic nie jest.

Moim zdaniem najprawdopodobniej dupi ci się procek polecam everesta do badania temperatur. I skoro jest nowy to gwarancje ma jakąś?

Jak się tak szybko przegrzewa graj w lodówce a tak idź do jakiejś firmy niech ci go sprawdzą

Kup sobie stado wiatraków odpal na 5 bieg ubierz się zimowi i możesz spokojnie sobie już gra :P

Albo zainwestuj 1500-2000zł na PC i po sprawie.

Witam wszystkich forumowiczów mmorpg.org.pl.

Mam wielki problem z laptopem gdy włanczam np. Dragon Nest to CPU skacze do 80-100% dobra pogram na Tylu % przez 10 min i mi się laptop wyłącza.Jest to nowy laptop zakupiony w grudniu 2010.

1.Jak go wyczyścić (jest na gwarancji)?

2.Jest jakiś program do zmniejszania ilości CPU?

Mój sprzęt:

Lenovo Win7

Intel® CoreI3 CPU M370

@ 2.40Ghz

Ram 4,00 GB

Typ Systemu 64-bity systemu operacyjnego

Karta Graficzna-M310 1GB

Sorry z tą kartą pomyliłem się.