Problem z laptopem

Witam, ostatnio zakupiłem lapka HP Pavilion g6-2115sw. Ponoć dobry, z tego co mi sprzedawca gadał, 4 gb ramu, karta graf. AMD Radeon HD 7640G + 7670M Dual Graphics, procek AMD A8-4500M APU 1.90 GHz 4 rdzeniowy z trybem turbo (2.1 GHz), moim zdaniem to nie jest źle. Jak chcę pograć w coś, dajmy na to league of legends, to mam tylko 20 fps'ów, a nie mówcie mi, że ta gra ma takie duże wymagania, bo na starszym PC chodziło mi stabilnie na 60 FPS. WoW to samo, wysoka grafika, a on mi ścina... Teraz nie wiem, czy mam i czy mogę zwrócić tego laptopa, czy on jest po prostu taki słaby ;/ (Chodzi na nim Max Payne 3, a na starszym moim PC nie) . Dziękuję za szybką odpowiedź. :)

Może masz ustawiony tryb oszczędzania energii?

No właśnie nie, ustawiłem na wysoką wydajność i dalej to samo, nie wiem co jest... Na Yt widziałem jak robią test lapka, i skyrim na high wchodzi ładnie... ;/

Prawym na ikonę gry i powinieneś mieć coś ala "uruchom z kartą ...". Tak miałem w lapku z kartą zintergrowaną oraz Nividia 315m.

Ja takiego czegoś nie mam z radeonem właśnie ;/

Zapewne odpala Ci gry z tą słabszą kartą graficzną.

Jakie masz zużycie cpu? (po starcie i po 15 min)

coś koło 50 % A i takie pytanie, jak bym chciał zwrócić laptopa do sklepu, a nie posiadam paragonu bo gdzieś zgubiłem, lecz za to mam fakture VAt, przyjmą mi?

Wątpię, jeśli sprzęt jest wadliwy tylko przyjmują zwroty.

Ja słyszałem od kumpla jednego, że do 10 dni normalnie przyjmują, ale nie wiem jak z tą faktura vat

Ja też posiadam laptopa i mam mało fps'ów jak nie jest podłączony do prądu, a jak u Ciebie jest inaczej to może nie oddawaj tylko spytaj w sklepie czemu tak jest.

na 99% jest to wina tego iż nie odpala ci się druga grafa... Twój laptop ma 2 karty graficzne, jedną zintegrowaną i najczęściej jest to intel i drugą właśnie Ty posiadasz AMD Radeon HD 7640G, działa to na zasadzie, że laptop chodzi Ci na pierwszej jeśli używasz tylko windowsa, przeglądasz neta, mniejsze programy itp.. A druga odpala się wtedy kiedy grasz, pracujesz na cięższych programach itd. Nie pamiętam jak się ustawiało na Radkach ale u mnie na NVIVDIA robi się to w ustawieniach i Ty też musisz mieć coś takiego, poszukaj dobrze lub też poczytaj na necie

Jutro jadę do tego sklepu i raczej oddaję tego lapka (mam paragon itp.) Ale też zapytam się, dlaczego właśnie tak jest. Znalazłem dobrego Acera na necie za taką cenę jak ten i raczej go kupię :) Teraz chodzi mi jakoś skyrim na high, lecz rozdzielczość nie jest na zlecanej 1366 x 768, lecz mam ustawioną na 1280 x 720. Chodzi z 60 fps. Zobaczę zaraz inne gry i dam znać, możliwe że właśnie te klatkowanie jest spowodowane wysoką rozdzielczością.

@Edit: niestety, w innych grach, nawet na niskich detalach i małej rozdzielczości jest mało fps i gra się ścina ;/

Hmm z tymi 20 fps w lolu, rozwiązałem tak, że ustawiłem wszystko na ultra, i trym okienkowy, i chodzi mi na 60 fps bez ścięcia... nie rozumiem tego laptopa.

Witam, ostatnio zakupiłem lapka HP Pavilion g6-2115sw. Ponoć dobry, z tego co mi sprzedawca gadał, 4 gb ramu, karta graf. AMD Radeon HD 7640G + 7670M Dual Graphics, procek AMD A8-4500M APU 1.90 GHz 4 rdzeniowy z trybem turbo (2.1 GHz), moim zdaniem to nie jest źle. Jak chcę pograć w coś, dajmy na to league of legends, to mam tylko 20 fps'ów, a nie mówcie mi, że ta gra ma takie duże wymagania, bo na starszym PC chodziło mi stabilnie na 60 FPS. WoW to samo, wysoka grafika, a on mi ścina... Teraz nie wiem, czy mam i czy mogę zwrócić tego laptopa, czy on jest po prostu taki słaby ;/ (Chodzi na nim Max Payne 3, a na starszym moim PC nie) . Dziękuję za szybką odpowiedź. :)