Problem z laptopem

wiem że zła kategoria ale od pewnego czasu mam problem z laptopem którego posiadam już parę lat

mianowicie wczesniej każda gierka np borderlands 2 ffXIV chodziły mi na full a teraz to ledwo co hula obojetnie jaka gierka.

Myślałem nad powodami tego ale na jedyne co wpadłem to laptop był nie czyszczony lub dana cześć w środku została uszkodzona.

opłacalna jest jego naprawa czy już kupić jakiegoś stacjonara bądż innego laptopa? jeśli tak to jakiego ?

Laptop to

Samsung RF511

Z tego co widzę to bebechy ma słabsze niż mój lapek a wątpię by mi FF14 na full chodziło może 20fps na Lowest :P Jak zaniesiesz do serwisu niech ci sprawdzą i powiedzą ile na prawa jak będzie spora sumka to sprzedaj jako uszkodzony i kup nowy lapek/pc jak tam wolisz ;)

z tego co rozumiem to koledze kazda gra chodzila kiedys.... a teraz nie.... wiec moze poprostu wymagania gier sie zwiekszyly i lapek juz nie nadaza bo jest za stary? po 2 niektore gry kiedys mialy mniejsze wymagania a po update-ach mają większe a niektóre nawet całkowicie inne... więc może o to chodzi?

Czy z laptopem dzieje się coś jeszcze? czy zamula w windowsie? może czas na reinstall? uruchom jakiś hwmonitor i pokaż nam temperatury.

Teoretycznie to powiedziałeś nam że chyba coś jest nie tak ale nie wiesz co. żadnych szczegółów żadnych objawów.... to że gry chodzą gorzej.no cóż. nowe gry, stary laptop... nie tędy droga.

W serwisie za "sprawdzenie" wezmą 100-150zł. I powiedzą Ci to samo co my możemy zdiagnozować tutaj tylko za darmo. (o ile podasz nam FAKTYCZNE objawy uszkodzenia)

P.S. mam nadzieje że masz w tym laptopie włożone te 8gb ram-u... inaczej nie mamy o czym rozmawiać.

wiem że zła kategoria ale od pewnego czasu mam problem z laptopem którego posiadam już parę lat

mianowicie wczesniej każda gierka np borderlands 2 ffXIV chodziły mi na full a teraz to ledwo co hula obojetnie jaka gierka.

Myślałem nad powodami tego ale na jedyne co wpadłem to laptop był nie czyszczony lub dana cześć w środku została uszkodzona.

opłacalna jest jego naprawa czy już kupić jakiegoś stacjonara bądż innego laptopa? jeśli tak to jakiego ?

Laptop to

Samsung RF511

chyba chodzilo ci o finaly fantasy 1/2 :P(nawet w czasie przeszłym)

Wątpie żeby na tym cokolwiek można zagrać komfortowo z lepszych produkcji ..( nawet przy ustawieniach niskich)

I3 mobilna z polaczeniem gt 540M i ludzie liczą na cuda ... to zwykły biurowiec do pracy a nie do grania .

Chyba fantazja cie ponosi ze graleś wymienione tytuły na wysokich ustawieniach ...

nie chodziło mi tego finala

a teraz ledwo co mi na minimalach ciągnie ;p

file:///C:/Users/Robert/Desktop/Nowy%20obraz%20mapy%20bitowej.bmp

wcześniej laptop się wyłączał bądż ekran/grafika się zcinała(to co w linku to przykład gdyż nie miałem innego sposobu aby pokażać

https://www.google.pl/search?q=ekran+gra+scieta&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjItaecv5XUAhVlKMAKHZadBCQQ_AUICigB&biw=1215&bih=540#imgrc=NOF_KiGCYdsKkM:

po 1. z tego co się orientuje to jakoś całkiem niedawno FF14 dostał update (kilka miesięcy temu?) który zwiększył wymagania minimalne. dlatego możesz odczuwać dyskomfort w graniu.

patrząc na wymagania minimalne na stronie producenta powiem Ci że tak ledwo się łapiesz więc nie dziw się że jest ciężko. 8gb ramu na pewno by pomogło. TROCHE

po 2. ściągnij "hwmonitor" - 1 link z google. Uruchom . Zostaw. Pograj w coś. Zamknij grę, Kliknij hwmonitor. Zrób print screen albo z tego co pamiętam program tworzy log w swoim katalogu... Wrzuć tutaj screena albo log albo przepisz to co tam widzisz. Głównie chodzi o temperatury CPU, GPU.

Punkt 2 odnosi się do tego że czasem może się wyłącza coś :) możliwe że coś ci się grzeje. Najczęściej wystarczy dmuchnąć kilka razy w kratkę radiatora (na całej długości) z boku albo z tyłu laptopa jak kto ma. Lub otworzyć tylną klapkę nad wentylatorem (lub rozebrać cały spód czasami) i wyczyścić fizycznie wentylator i radiator. Masz jeszcze na tyle nowego lapka że raczej pasty są ok. W moim lapku pasty mają już koło 10 lat i nadal nic się nie grzeje jedyne co to czasem trzeba go przedmuchać :)

Kudlate a jakbym użył sprężonego powietrza bez rozkręcania to by nic nie dało ?
pobrałem core.Temp nie wiem czy odpowiedni ale tu link do ss : https://zapodaj.net/941ed90ed6b15.bmp.html

co do Grafiki to https://zapodaj.net/ee4f8b59c7766.bmp.html bez odpalenia jakiej kolwiek gry.

z odpaleniem jakiej kolwiek gry https://zapodaj.net/c8c1dfd6d4d6c.bmp.html.

Możesz spróbować sprężonego powietrza. Mi osobiście pomógł... odkurzacz. Przystawiłem go do każdej dziury, włączyłem zasysanie i temperatura na karcie graficznej osiąga 71 stopni po 2 godzinach grania w GTA 5 (lapek i3-3120M + GT730M i 4GB ramu). Przed odkurzaczem w ciągu 5 minut temperatura osiągała 75 stopni - po przekroczeniu tej bariery karta graficzna obniża taktowania, żeby się nie przegrzać, przez co gry działały niezbyt dobrze.

temp za duzę. trzeba czyścić. odkurz, walnij sprężonym powietrzem. zobacz ponownie jak nic nie da to trzeba będzie rozkręcać. pozdro

Czy dostała update czy nie ta gra na full detalach mu nie pójdzie no chyba że 1-10 fps to dla niego komfortowe granie

przed uodate na mid powinna iść na tym sprzecie na lapku gt240m poszła na mid kiedyś :)

Laptop to

Samsung RF511