Problem z nagrywarką

Witam!

Posiadam nagrywarkę ATAPI iHAS124 B. Nagrywarka jest praktycznie nowa (mam ją może pół roku). Wszystko szło dobrze, lecz komputer mi padał, postanowiłem go wyczyścić tak bardzo dokładnie. W tym celu odłączyłem wszystko, przeczyściłem co się dało, komputer jak marzenie. Podłączam nagrywarkę, aby nagrać sobie płytkę a tu lipa, system jej nie czyta. W menadżerze urządzeń nagrywareczka figuruje. Odinstalowałem ją oraz zainstalowałem, dalej widnieje lecz nie mogę aktualizować sterownika po prostu jest błąd. I teraz mam do was prośbę, abyście pomogli mi rozwiązać problem. Albo trzeba sterownik wgrać ręcznie, gdzie próbowałem instalatorem ściągniętego sterownika czy tam BIOSu lecz wyskakuje, że nie ma tej nagrywarki więc jak by to rozwiązać? Albo problem tkwi w czymś innym? Czytałem i ludzie często pytają się czy BIOs widzi nagrywarkę, niestety nie wiem jak to sprawdzić, więc przetrzepałem cały BIOs i nie znalazłem. W takim razie można uznać, że nie czyta, lub jak będzie ta informacja koniecznie potrzebna to napiszcie mi jak to sprawdzić (zielony jestem w tym temacie :P). Komputer jest stary podłączyłem przewodem SATA Power który znajduje się w okablowaniu zasilacza oraz dodatkowy pasek zakupiłem również SATA Data i jak mi informatyk podłączał wszystko było okej, lecz po odłączeniu dosłownie na pół godziny tak się porobiło. Proszę o jak najszybszą pomoc z góry dzięki! :D

P.S Myślę, że sterownik trzeba wgrać ręcznie ponieważ automatycznie jak chce to system zrobić to niepowodzenie zainstalowania sterownika i to samo przy aktualizacji ręcznej.