Problem z nowym komputerem

Witam wszystkich serdecznie.

Wczoraj przyjechały do mnie podzespoły do nowego kompa o następującej konfiguracji:

-AMD Ryzen 5 1600x

-AsRock x370 gaming k4

-2x4GB Patriot Viper 2666MHz

-MSI GTX 1070 Gaming X

-Dysk Western Digital Caviar Blue 1 TB

- Zasilacz Silentiumpc Vero M1 600W

- Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock Slim

Problem polega na tym, że po złożeniu całego zestawu i podpięciu do sieci, na ekranie nie pokazuje się kompletnie nic. Podłączałem monitor pod HDMI oraz wejście DVI. Nawet z telewizorem próbowałem. Kompletnie żadnej reakcji. Po odpięciu kabla 24 pinowego i jego ponownym wpięciu nastąpiła mała zmiana. Otóż komputer po włączeniu chodzi kilkanaście sekund po czym sam się resetuje. Na płycie dodatkowo znajduje się mały wyświetlacz, który po włączeniu pokazuje symbol 3F, a następnie zmienia się na 4b. Oprócz tego diody zamontowane na płycie świecą się pulsacyjnie czerwonym światłem. Podłączałem również inny dysk ale bez zmian. Dzisiaj planuję jeszcze podpiąć inną kartę graficzną i zobaczyć co się stanie. Czy ma ktoś pomysł co może być nie tak? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Jednym z moich podejrzeń może być to że twoja płyta główna ma starszy bios i nie obsługuje jeszcze tego procesora (ten ryzen od P2.0). Pytanie jak to sprawdzić bez procesora innego na tej płycie.

Drugie podejrzenie (te trafniejsze) te pamięci ram nie są na liście obsługiwanych przez tą płytę główną.

Dzięki za odpowiedź. Jeżeli chodzi o pamięci to sugerowałem się komentarzem jednego z użytkowników sklepu z którego kupowałem podzespoły. W tej płycie zamontował właśnie takie ramy i wszystko śmigało. No chyba, że coś u mnie nie gra ;/

Poczytałem jeszcze trochę i zauważyłem, że na wielu forach jest napisane o włożeniu ramy w odpowiednie miejsca czyli np: sloty A2/B2 lub spróbowanie najpierw na jednym z tych dwóch. Jak wrócę do domu to wyczyszczę CMOS i podłącze jeszcze raz. Zobaczę czy to coś da...

Poczytałem jeszcze trochę i zauważyłem, że na wielu forach jest napisane o włożeniu ramy w odpowiednie miejsca czyli np: sloty A2/B2 lub spróbowanie najpierw na jednym z tych dwóch. Jak wrócę do domu to wyczyszczę CMOS i podłącze jeszcze raz. Zobaczę czy to coś da...

Wystarczy, że zamontujesz stare ramy jeżeli masz i wtedy zobaczysz czy masz jakies zmiany podczas uruchamiania

Problem w tym, że na tej płycie obsługiwane są DDR4. W starym kompie mam DDR3 :(

Włóż jedną kostkę ramów w slot A1 i tak odpal. Kod błędu jaki dostałeś jest bardzo dziwny i nic mi nie mówi.

To jest na tyle nietypowy problem że najprawdopodobniej płyta główna do zwrotu/wymiany jeżeli nic się nie pokazuje na ekranie.

Jeżeli z jednym modułem pamięci zadziała to zaktualizuj bios.

Sprawdź te błędy na wyświetlaczu czy na pewno tak się pokazują.. Te co napisałeś są trochę dziwne.

Właśnie przejrzałem kody błędów na stronie asrocka i żadnego z tych co napisałem tam nie ma. Strasznie dziwna sytuacja. Przez jakiś czas pokazywał się 0d ale później już go nie widziałem.

Witam podobnie. Problem został rozwiązany a właściwie zlokalizowany. Otrzymałem wadliwą kartę graficzną. W poniedziałek odsyłam ja do sklepu. Temat do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc. Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie.

Wczoraj przyjechały do mnie podzespoły do nowego kompa o następującej konfiguracji:

-AMD Ryzen 5 1600x

-AsRock x370 gaming k4

-2x4GB Patriot Viper 2666MHz

-MSI GTX 1070 Gaming X

-Dysk Western Digital Caviar Blue 1 TB

- Zasilacz Silentiumpc Vero M1 600W

- Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock Slim

Problem polega na tym, że po złożeniu całego zestawu i podpięciu do sieci, na ekranie nie pokazuje się kompletnie nic. Podłączałem monitor pod HDMI oraz wejście DVI. Nawet z telewizorem próbowałem. Kompletnie żadnej reakcji. Po odpięciu kabla 24 pinowego i jego ponownym wpięciu nastąpiła mała zmiana. Otóż komputer po włączeniu chodzi kilkanaście sekund po czym sam się resetuje. Na płycie dodatkowo znajduje się mały wyświetlacz, który po włączeniu pokazuje symbol 3F, a następnie zmienia się na 4b. Oprócz tego diody zamontowane na płycie świecą się pulsacyjnie czerwonym światłem. Podłączałem również inny dysk ale bez zmian. Dzisiaj planuję jeszcze podpiąć inną kartę graficzną i zobaczyć co się stanie. Czy ma ktoś pomysł co może być nie tak? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam