Problem z odpaleniem laptopa

Witam mam problem z laptopem (znowu). Gdy włączam lapka dochodzi do ładowania systemu wyskakuje na dosłownie mniej niż sekundę bluescreen , później odpala się naprawa systemu windows podczas uruchamiania dochodzi do końca lecz nie może naprawić systemu. Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny.

p.s

System : Windows 7.

Zdążyłem zobaczyć przez chwile tego bluescreena i to jest chyba taki komunikat (nie jestem pewny na 100%)

"A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage

to your computer.

If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps: "

Dalej już nic nie zauważłem za szybko się wyłącza

Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym (wciskaj F8 zaraz po włączeniu komputer, aż pojawi sie menu). Jeśli awaryjny się uruchomi to odpal podgląd zdarzeń, który znajduje się w narzędziach administracyjnych w panelu sterowania i zobacz w kategorii system co powoduje bluescreena.

jak w awaryjnym nie ruszy, to odpalić linuxa z live CD, wyciągnąć ważne pliki z dysku i strzelić formata, ew. później zerowanie i remap dysku jeśli okaże się, że dysk zaczyna niedomagać i nie da się zainstalować systemu/na świeżym systemie wyskakują błędy

W trybie awaryjnym tez nie chce sie odpalic. Jedynie chyba co zostalo to zrobic format

Nie rób formatu. Tego specjaliste od razu bym w łeb strzelił. Załaduj płyte od systemu do napędu i przeprowadź naprawe systemu.

A ja ci poradzę coś innego :) Mój kolega miał podobny problem i załadował kopię zapasową sprzed paru dni i działa jak przed kupnem :)

A ja ci poradzę coś innego Mój kolega miał podobny problem i załadował kopię zapasową sprzed paru dni i działa jak przed kupnem

Nie każdy tworzy kopie zapasowe systemu. Niech naprawi system windowsowa płytą, powinno działać.

Nie rób formatu. Tego specjaliste od razu bym w łeb strzelił. Załaduj płyte od systemu do napędu i przeprowadź naprawe systemu.

Czy to aby do mnie było "specjalisto"?. Skoro system sypie przy włączaniu błędami, to znaczy, że nawet po naprawie systemu z płyty i tak już dawno czas na format.

Czy to aby do mnie było "specjalisto"?. Skoro system sypie przy włączaniu błędami, to znaczy, że nawet po naprawie systemu z płyty i tak już dawno czas na format.

Jesteś jasnowidzem, że przewidziałeś od razu iż dysk skopany? Pliki równie dobrze mógł skopać jakiś wirus czy źle napisany program.

Niech zrobi zwykłą naprawę systemu z Windowsowej płyty zamiast lecieć od razu na format i w ogóle naprawę dysku albo wymiane.

Niestety Norskee ma racje. Jest to szybsze i wygodniejsze. Gosc napisal ze zrobil naprawe systemu a Ty(Hazel) ponownie mowisz mu zeby zrobil naprawe systemu. ZALOSNE

Do twórcy tego tematu.Nie pisz takich rzeczy tutaj.Idź na jakieś bardziej specjalistyczne forum ,ponieważ wszyscy tutaj są Ku**a jasnowidzami i jedyne co umieją to wyzwać poprzednika.Spróbuj jeszcze raz odzyskać te dane w znaczeniu nie rób odrazu formata oczywiście ,że może to pomóc ,lecz czy chcesz tracić odrazu wszystkie dane ?

Wszystkim bardzo dziękuje za odpowiedzi zrobiłem tak jak mówił Norskee ponieważ nawet naprawa systemu z płytki nic nie dawała. A nie szkoda było mi robić formata bo tylko formatowałem partycje z systemem i przeinstalowałem na nowy.

Temat do zamknięcia.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za rady te dobre i złe :)

Niestety Norskee ma racje. Jest to szybsze i wygodniejsze. Gosc napisal ze zrobil naprawe systemu a Ty(Hazel) ponownie mowisz mu zeby zrobil naprawe systemu. ZALOSNE
Do twórcy tego tematu.Nie pisz takich rzeczy tutaj.Idź na jakieś bardziej specjalistyczne forum ,ponieważ wszyscy tutaj są Ku**a jasnowidzami i jedyne co umieją to wyzwać poprzednika.Spróbuj jeszcze raz odzyskać te dane w znaczeniu nie rób odrazu formata oczywiście ,że może to pomóc ,lecz czy chcesz tracić odrazu wszystkie dane ?

BO GOŚĆ NIE ODPALIŁ NAPRAWY SYSTEMU Z PŁYTY WINDOWSA TYLKO WINDOWS PRZY URUCHAMIANIU MU ZAPROPONOWAŁ NAPRAWIENIE A TO DWIE RÓŻNE RZECZY. Nauczcie się czytać.

BO GOŚĆ NIE ODPALIŁ NAPRAWY SYSTEMU Z PŁYTY WINDOWSA TYLKO WINDOWS PRZY URUCHAMIANIU MU ZAPROPONOWAŁ NAPRAWIENIE A TO DWIE RÓŻNE RZECZY. Nauczcie się czytać.

Zgadzam się, format moze sie okazac skuteczny na pare chwil zanim znowu nie zacznie bluescreenowac, wada zostaje dane stracone.

Zgadzam się, format moze sie okazac skuteczny na pare chwil zanim znowu nie zacznie bluescreenowac, wada zostaje dane stracone.

Tylko jeśli ma wadliwy sprzęt, a tego póki co nikt nie stwierdził. Tylko wyciągnięto diagnozę "z d*py".

BSOD może być powodowany zarówno przez software jak i hardware, a jego usunięcie może być bardzo proste, zależy od błędu, a tutaj nawet nie wiecie co było przyczyną błędu, bo autor nie zanotował numeru.

Żeby ocenić stan dysku trzeba na początek mieć screena z Cristal Disc Info, albo HD Tune, a ja tutaj żadnego nie widzę. Mimo to zalecono mu już "ożywianie trupa" czyli remapowanie :D

FieryAngel przeczytaj mój post, w którym pisałem o remap, 5 razy albo więcej jeśli jesteś na tyle tępy, że nie rozumiesz tego, co pisałem

@ ED. Pomogę Ci baranie

ew. później zerowanie i remap dysku jeśli okaże się, że dysk zaczyna niedomagać i nie da się zainstalować systemu/na świeżym systemie wyskakują błędy

@ED2 Jeśli udajesz takiego mądrego, to dlaczego opierasz się na samym numerze błędu, gdy w większości przypadków jeden kod błędu dotyczy tak samo hardware'u i software'u? Może wyskoczyć kod z błędem odczytu/zapisu danych na dysku, ale nigdzie nie jest rozróżnione co powoduje problem, co więcej jakby miał pokazać stan dysku to co najwyżej z bootowalnego MHDD i logiem,, bo na pewno nie printscreenem...

strzelić formata, ew. później zerowanie i remap dysku jeśli okaże się, że dysk zaczyna niedomagać i nie da się zainstalować systemu/na świeżym systemie wyskakują błędy

Wybiegłeś z tym z 10 kroków naprzód. Po wcześniejszym wmówieniu sobie, że ten BSOD jest spowodowany wadliwym dyskiem.

Przyczyn BSODA może być z milion.

Skoro system sypie przy włączaniu błędami, to znaczy, że nawet po naprawie systemu z płyty i tak już dawno czas na format.

...to znaczy, że jakiś jeden plik może być wadliwy, nic więcej.

jeśli jesteś na tyle tępy

Oho...tryb gimbus się tu komuś chyba załączył. Koniec dyskusji z mojej strony.

Sorrki po prostu zasugerowalem sie tym cyt. "Witam mam problem z laptopem (znowu)."

Witam mam problem z laptopem (znowu). Gdy włączam lapka dochodzi do ładowania systemu wyskakuje na dosłownie mniej niż sekundę bluescreen , później odpala się naprawa systemu windows podczas uruchamiania dochodzi do końca lecz nie może naprawić systemu. Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny.

p.s

System : Windows 7.

Zdążyłem zobaczyć przez chwile tego bluescreena i to jest chyba taki komunikat (nie jestem pewny na 100%)

"A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage

to your computer.

If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps: "

Dalej już nic nie zauważłem za szybko się wyłącza