Problem z PC

Od jakiegoś tygodnia mam mały problem z komputerem, nie przeszkadza mi to jakoś strasznie ale chciałem się dowiedzieć o co chodzi.

Tak mniej więcej co 1-2 dni jak odpalam PC nie włącza się normalnie tylko wywala niebieski ekran z opisanymi specyfikacjami(procek,wersja biosu itp) i jedyna opcja do wybrania to F1 - Boot wciskam F1 komputer się odpala normalnie tylko ze data jest wtedy zmieniona na 2005 rok aktualizuje datę z neta i wszystko śmiga normalnie. Czym to jest spowodowane ?

Rozładowana bateria na płycie głównej odpowiadająca za utrzymanie pamięci BIOS'u ;) (jestem pewny na 99% :P)

Rozładowana bateria na płycie głównej odpowiadająca za utrzymanie pamięci BIOS'u (jestem pewny na 99% )

A co w tym wypadku trzeba zrobić ? I czy objawia się to tez czymś innym ?

Wymiana baterii na płycie głównej, nie trzyma pamięci BIOS i dlatego takie coś się dzieje. Za każdym razem resetowane są ustawienia i komputer musi je na nowo ustawiać .

Wymiana baterii na płycie głównej, nie trzyma pamięci BIOS i dlatego takie coś się dzieje. Za każdym razem resetowane są ustawienia i komputer musi je na nowo ustawiać .

A czy jest to w jakiś sposób groźne ? Czy zmienia się tylko data ? Ponieważ niedługo i tak kupuje nowa płytę główna procek itp.

ta bateria w zasadzie "podtrzymuje" zapisane w biosie twoje zmiany bez niej będzie jechał na defie i czy masz baterie czy nie nic się nie stanie lecz wiadomo lepiej wyciągnąć baterie kupić druga taką samą i mieć spokój zwłaszcza jak coś ustawiasz w biosie

koszta nie są astronomiczne ok 6zł w komputroniku :)

Bateria jest do kupienia w każdym sklepie z bateriami. Nawet w kiosku Ruchu kupisz.

Wymieniasz ją tak jak w zegarku, nie ma tam żadnej filozofii.

Bateria jest do kupienia w każdym sklepie z bateriami. Nawet w kiosku Ruchu kupisz.Wymieniasz ją tak jak w zegarku, nie ma tam żadnej filozofii.

No i wszystko jasne dzięki ;) Myślałem ze to jakaś inna bateria jest specjalna czy coś.

Skoro już wszystko wiem temat do zamknięcia.

Od jakiegoś tygodnia mam mały problem z komputerem, nie przeszkadza mi to jakoś strasznie ale chciałem się dowiedzieć o co chodzi.

Tak mniej więcej co 1-2 dni jak odpalam PC nie włącza się normalnie tylko wywala niebieski ekran z opisanymi specyfikacjami(procek,wersja biosu itp) i jedyna opcja do wybrania to F1 - Boot wciskam F1 komputer się odpala normalnie tylko ze data jest wtedy zmieniona na 2005 rok aktualizuje datę z neta i wszystko śmiga normalnie. Czym to jest spowodowane ?