Tak jak w temacie. Od kilku dni jestem posiadaczem internetu z UPC 120 Mb/s na wszelkich speedtestach posiadam teoretycznie bardzo fajną szybką prędkość +- 116 Mb/s co powinno teoretycznie dawać prędkość ściągania +- 9-10 sek na 1Gb. Natomiast w prkatyce jest trochę gorzej. Przykładowo pobierając aktualizacje do gier mmo maksymalnie i to też przez kilka chwil pokazało mi się, że pobiera mi się z prędkością 30-40 mb aby potem spaść do 13 a jeszcze pozniej działać w przedziale 2-7. Aktualnie robię próbę na steamie ściągając mafie 2 i prędkość wynosi zaledwie 10-11 Mb/s.
Chciałbym przy Waszej pomocy znaleźć źródło tego problemu i ewentualnie wykluczyć po diagnozie problem z moim laptopem. Internetu używam głównie poprzez wi-fi aczkolwiek robiąc próbę "po kablu" nie wiele się zmienia.
Mój laptop to lenovo y50-70 wersja z i5 oraz gtx 960.
Karta sieciowa, którą posiadam to Broadcom 802.11ac BCM4352 Network Adapter
Router/modem : Connect Box z upc
Dodam, że wszelkie sterowniki do karty sieciowej są aktualne i najnowsze. Proszę o pomoc.
Problem z pełnym wykorzystaniem internetu UPC
UPC ostatnimi czasy przeprowadza ogromne ilości renowacji sieci, była też bodaj afera dotycząca podniesienia cen usług, ogólnie dość duża grupa posiadaczy (w tym ja w dawnym mieszkaniu) miała problem ze stabilnością i szybkością od jakiś kilku miesięcy, gdzie internet działał jak chciał, potrafiło go wywalić na kilka godzin, a dzwonienie do nich kończyło się hasłem, że naprawiają i już za tydzień powinno być dobrze - gdy dzwoniło się za tydzień mówili dokładnie to samo. Ogólnie jak bardzo lubię UPC, tak ostatnimi czasy się bardzo popsuło w moich oczach. Najlepiej zadzwoń i dopytaj czy nie przeprowadzają jakiś renowacji sieci akurat u Ciebie.
Zresztą tak swoją drogą to nic z tym nie zrobisz, bo podpisałeś umowę z prędkością DO, więc możesz zapomnieć że Twój internet tą prędkość osiągnie
No to dlaczego speed testy pokazują mi prędkość 111 Mb/s ?
Bo w UPC masz 120 Megabitów, a nie megabajtów. W przeliczeniu wychodzi ok 14mb/s.
Rzeczywiście megabity... czyli jedno zero usuwamy i wychodzą nam megabajty w przeliczeniu. Kurde a tak się napaliłem, że pliki 1 GB będę ściągał w 10 sek ehhhh. Dobra można zamknąć
Dokładnie Megabity
zawsze się dzieli to co ci wciskają na 8 czyli 120 / 8 i wychodzi ci RZECZYWISTA prędkość sciągania.
Rzeczywiście megabity... czyli jedno zero usuwamy i wychodzą nam megabajty w przeliczeniu. Kurde a tak się napaliłem, że pliki 1 GB będę ściągał w 10 sek ehhhh. Dobra można zamknąć
ja animce 0,5-0,7 a czasami 1,0 giga ściągałem od minuty do 3 minut poprzez net upc 60 mb/s w speedtestach też tak było, w torrentach zawsze mi walilo do 3-5 mb na sekunde w sumie to jak ściągałem gb gier to schodziło mi po kilka godzin przy 25 giga, jakies 4 godziny
i uważam upc za jednego z lepszych dostawców bo JA nigdy z nim problemów nie miałem, upc najlepiej działa w miastach dużych
będzie ci szybko sciagac ale nie wymagaj wojskowego neta xddd
by ci wszystko w mniej niz 10 s pobralo ;d
Tak jak w temacie. Od kilku dni jestem posiadaczem internetu z UPC 120 Mb/s na wszelkich speedtestach posiadam teoretycznie bardzo fajną szybką prędkość +- 116 Mb/s co powinno teoretycznie dawać prędkość ściągania +- 9-10 sek na 1Gb. Natomiast w prkatyce jest trochę gorzej. Przykładowo pobierając aktualizacje do gier mmo maksymalnie i to też przez kilka chwil pokazało mi się, że pobiera mi się z prędkością 30-40 mb aby potem spaść do 13 a jeszcze pozniej działać w przedziale 2-7. Aktualnie robię próbę na steamie ściągając mafie 2 i prędkość wynosi zaledwie 10-11 Mb/s.
Chciałbym przy Waszej pomocy znaleźć źródło tego problemu i ewentualnie wykluczyć po diagnozie problem z moim laptopem. Internetu używam głównie poprzez wi-fi aczkolwiek robiąc próbę "po kablu" nie wiele się zmienia.
Mój laptop to lenovo y50-70 wersja z i5 oraz gtx 960.
Karta sieciowa, którą posiadam to Broadcom 802.11ac BCM4352 Network Adapter
Router/modem : Connect Box z upc
Dodam, że wszelkie sterowniki do karty sieciowej są aktualne i najnowsze. Proszę o pomoc.