Witajcie. Jeśli jest tu ktoś, kto zna się na photoshopie, to może będzie w stanie mi pomóc. Od niedawna zacząłem uczyć się digital paintingu. Otóż moim problemem jest to, że gdy podczas rysowania (Photoshop CS5 64bit) szybko macham myszką, pędzel jakby za nią nie nadąża. Ja już dawno przestaję machać, a kształt, który narysowałem, dopiero się ładuje. Chciałbym wiedzieć, czym jest to spowodowane i jak się tego pozbyć, pozdrawiam
Problem z Photoshopem
Zacznijmy od tego, że podasz specyfikacje swojego PC.
Dokładnie - najprawdopodbniej to słaby piecyk, choć jeśli masz powłączane dużo programów w tle to to też na pewno ma wpływ na płynność w działaniu. Pewnie jak masz ze 200 pędzli to też ma jakiś wpływ, choć raczej z doświadczenia wiem, że powoduje to jedynie dłuższe włączanie ps'a.
Pędzli nie mam wgranych zadnych, to czysty PS. Specyfikacja:
Intel Core 2 Duo 2.0 ghz
2gb ramu
nVidia gtx 220 1gb
Na moje oko pracujesz na pliku o dużej rozdziałce i po prostu komp nie wyrabia. Poza tym DP używając myszki mija się trochę z celem, trzeba zainwestować w tablecik od wacoma a5 wersję pen a5 (ok. 250zł).
Właśnie zastanawiam się nad kupnem tabletu graficznego, ale najpierw chciałem rozwiązać ten problem. Mówisz,że jak kupię tablet, problem zniknie?
Nie tablet nie ma nic do tego, po prostu będzie wygodniej i będzie szybszy postęp. Te ścinki prawdopodobnie usuniesz pracując na mniejszej rozdzielczości lub ulepszając kompa .
mam podobnego kompa co ty i tez mam te sciny
Ram nie ma tu nic do rzeczy (a przynajmniej nie w takim stopniu jak kiedyś). Od CS4 szop bardziej bazuje na mocy GPU niżeli CPU. Jak już coś wymieniać to grafikę. Na tego typu komputery zawsze polecałem CS3. Nie jest zbytnio stary (nie ma co prawda wielu udogodnień), ale leci w pełni na CPU + RAM i przynajmniej nie będzie ścin. A na sam start DP nie potrzebujesz ficzerów w stylu 'podglądu stempla' czy choćby uaktualnionych filtrów.
Fakt, przy mniejszej rozdzielczości (A4) problem znika. Jednak, czy istnieje sposób, abym nie miał tego problemu również przy dużych rozdzielczościach?
Ram nie ma tu nic do rzeczy (a przynajmniej nie w takim stopniu jak kiedyś). Od CS4 szop bardziej bazuje na mocy GPU niżeli CPU. Jak już coś wymieniać to grafikę. Na tego typu komputery zawsze polecałem CS3. Nie jest zbytnio stary (nie ma co prawda wielu udogodnień), ale leci w pełni na CPU + RAM i przynajmniej nie będzie ścin. A na sam start DP nie potrzebujesz ficzerów w stylu 'podglądu stempla' czy choćby uaktualnionych filtrów.
Nie oszukujmy się, PS nadal korzysta głównie z mocy CPU i zasobów RAM. 2GB to nie jest wiele, szczególnie że trzeba odliczyć programy w tle, samego PS i system operacyjny. Nagle pamięci zostaje nie za wiele i tutaj do akcji wkracza nasz dysk twardy.
Najprawdopodobniej kolega wykorzystuje cały dostępny dla PS RAM i ten zaczyna używać dysku twardego co daje efekt jak autor widzi. Najprościej - pożycz od znajomego kość ramu i sprawdź czy problem znikł.
Witajcie. Jeśli jest tu ktoś, kto zna się na photoshopie, to może będzie w stanie mi pomóc. Od niedawna zacząłem uczyć się digital paintingu. Otóż moim problemem jest to, że gdy podczas rysowania (Photoshop CS5 64bit) szybko macham myszką, pędzel jakby za nią nie nadąża. Ja już dawno przestaję machać, a kształt, który narysowałem, dopiero się ładuje. Chciałbym wiedzieć, czym jest to spowodowane i jak się tego pozbyć, pozdrawiam