Witajcie! Mam problem z pobieraniem czegokolwiek i chciałbym prosić Was o pomoc. Otóż, gdy pobieram cokolwiek (gry,pliki) z czegokolwiek (Steam, Uplay, Origin, przeglądarka, gra klientowa) laptop zaczyna mi strasznie mulić. Dla przykładu odpalam taką Terrarię, w której zazwyczaj mam 60 klatek na sekundę, natomiast gdy coś pobieram, to tych fps'ów jest znacznie mniej. (poniżej 15). Dodam, że dzieje się tak odkąd mam nowy internet.
Problem z pobieraniem czegokolwiek
Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to antywirus, który może blokować wszystkie dane. Drugie, to skopany sterownik do karty sieciowej. Spróbuj najpierw wyłączyć antywirusa i sprawdzić, czy problem nadal jest. Potem upewnij się, że masz najnowsze sterowniki do karty(jak masz, to je wywal i zainstaluj od nowa). Nie wydaje mi się, by była to wina Twojego ISP.
Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to antywirus, który może blokować wszystkie dane. Drugie, to skopany sterownik do karty sieciowej. Spróbuj najpierw wyłączyć antywirusa i sprawdzić, czy problem nadal jest. Potem upewnij się, że masz najnowsze sterowniki do karty(jak masz, to je wywal i zainstaluj od nowa). Nie wydaje mi się, by była to wina Twojego ISP.
Nic to nie dało, dodam, że antywirusa mogę "wyłączyć" tylko poprzez "sterowanie osłonami Avast".
Patrząc na specyfikacje twojego laptopa zakładam, że ma już swoje lata. Jedyna co mi przychodzi więc do głowy, to to że dysk twardy już nie daje rady. Szczególnie, że te w laptopach od początku nie są jakieś wyjątkowo wydajne. Ten internet pewnie jest szybszy od twojego poprzedniego? Za dużo danych na raz przerabia komputer i zapycha się wszystko.
Patrząc na specyfikacje twojego laptopa zakładam, że ma już swoje lata. Jedyna co mi przychodzi więc do głowy, to to że dysk twardy już nie daje rady. Szczególnie, że te w laptopach od początku nie są jakieś wyjątkowo wydajne. Ten internet pewnie jest szybszy od twojego poprzedniego? Za dużo danych na raz przerabia komputer i zapycha się wszystko.
Cóż, bardzo możliwe. Lapek nowy nie jest, mimo wszystko dziękuję wszystkim za pomoc.
EDIT: Przy okazji, żeby nie zakładać nowego tematu, to po odpaleniu filmiku na jutubach w jakości powyżej 1080p, występuje klatkowanie filmu.
avast i wszystko jasne
Jakby dysk siadał to by był inny objaw, nie wiem jaki masz ruter oraz dostawcę internetu. Chociaż odkąd pamiętam, na fps wpływa karta/procesor/ram itd. A na internet ping. Ja bym zwrócił uwagę na router, który posiadasz. Może jest za słaby dla szybszego neta, potem kartę sieciową.
Jednak zacznij od początku, wejdź na pierwszą lepszą stronkę. Gdzie sprawdzisz swoją aktualne łącze.
Potem odpal Tera Online, sprawdź jaki masz ping.
Jakby dysk siadał to by był inny objaw, nie wiem jaki masz ruter oraz dostawcę internetu. Chociaż odkąd pamiętam, na fps wpływa karta/procesor/ram itd. A na internet ping. Ja bym zwrócił uwagę na router, który posiadasz. Może jest za słaby dla szybszego neta, potem kartę sieciową.Jednak zacznij od początku, wejdź na pierwszą lepszą stronkę. Gdzie sprawdzisz swoją aktualne łącze.Potem odpal Tera Online, sprawdź jaki masz ping.
Nie ma innego sposobu? Nie bardzo widzi mi się pobierać 50GB Tery.
EDIT: Jak wcześniej grałem w Terę, to ping był normalny. tzn. nie sprawdzałem jaki, ale nie było żadnych opóźnień.
Przede wszystkim usuń tego szkodnika avasta i zainstaluj sobie jakiegoś antywirusa w zamian. AVG jest ok z darmowych.
Samo pobieranie z neta nie ma nic wspólnego z FPSami i ich spadkiem. Wyjątkiem są gry, które gdy ty masz lagi, to zaczynają klatkować, np. WoT tak miał z tego pamiętam i Heroes of The Storm też tak ma. Wygląda to jak spadek FPSów, ale jest wynikiem opóźnienia w przesyłaniu danych z serwera do Ciebie.
Czy Terraria tak ma, nie wiem, bo nie gram w to. Nawet nie wiem co to jest
Masz problemy w innych grach ?
Standardowo mogę polecić skan świętą trójcą:
Antywirus, http://free.avg.com/pl-pl/homepage
AdwCleaner, http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/
Malwarebytes. https://www.malwarebytes.org/
Sprawdź zużycie procesora w Menedżerze Zadań (naciśnij SHIFT+CTRL+ESC). Jeśli jest wysokie podczas ściągania i grania [a przy avaście pewno jest nawet podczas patrzenia na pulpit ], to możesz mieć spadki fpsów.
Ściąganie torrentami bardzo zamula łącze, a także dysk, w przeciwieństwie do zwykłego ściągania przez przeglądarkę.
Sprawdź też, czy Ci się laptok nie przegrzewa. Program HW_Monitor się nada do tego. http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
EDIT: Przy okazji, żeby nie zakładać nowego tematu, to po odpaleniu filmiku na jutubach w jakości powyżej 1080p, występuje klatkowanie filmu.
Wirusy.
Wysokie zużycie CPU/GPU. Ewentualnie wysoka temperatura.
Nieaktualna/popsuta wtyczka AdobeFlash Player czy jak jej tam.
Czy klatkowanie występuje, bo Internet nie nadąża pobierać filmu ? Jeśli tak, to jest to problem Internetu. Jest za wolny lub niestabilny. Lub masz wirusy i inne szkodniki.
Masz ten problem od zawsze, czy od kiedy masz nowy Internet ?
Test łącza http://www.speedtest.net/pl/
PS.
Nie ma innego sposobu? Nie bardzo widzi mi się pobierać 50GB Tery.
Przecież chodziło mu o Terrarię, tylko się pomylił, bo nazwy podobne.
Obudź się, chłopie!
Polecam zrobić defragmentacje, może to pomoże.
avg jest jeszcze bardziej kombajnem, niż nasz kochany avast. Jeśli używasz laptopa, z głową to bitdefender. FieryAngel podał ci świętą trójcę, do oczyszczenia komputera z syfu. Podpiszę się oprócz antywirusa.
Witajcie! Mam problem z pobieraniem czegokolwiek i chciałbym prosić Was o pomoc. Otóż, gdy pobieram cokolwiek (gry,pliki) z czegokolwiek (Steam, Uplay, Origin, przeglądarka, gra klientowa) laptop zaczyna mi strasznie mulić. Dla przykładu odpalam taką Terrarię, w której zazwyczaj mam 60 klatek na sekundę, natomiast gdy coś pobieram, to tych fps'ów jest znacznie mniej. (poniżej 15). Dodam, że dzieje się tak odkąd mam nowy internet.