Problem z RAMem

Witajcie. Doszły mi ostatnio nowe części, dzięki którym mogłem ulepszyć mój PC, specyfikacja wygląda tak:

AMD FX 6300 3,5GHz

MSI 970A-G46

Geforce GTS 450

4GB RAM DDR3 Dual Channel

Problem wynika z RAM'u. Windows informuje mnie że mam go 4GB (1,95GB usable) co nie jest dobrą wiadomością. Zaznaczam że system jak i procesor są 64 bitowe. Po sprawdzaniu pamięci oddzielnie i w różnych slotach bios mówi że wszystko jest ok.Stąd moje pytanie: Czy płyta lub coś innego może pochłaniać aż takie ilości a jeśli nie to co jest nie tak? Wujek google generalnie mówi o źle wpiętych kościach lub ich ułożeniu.

masz 4 gb i dolozyles wiecej? czy teraz masz 4gb i pisze ze pochlania 2gb?

Jaki masz windows xp czy 7? bo z tego co wiem xp maxymalnie czyta 4gb ale moge sie mylic

Sprawdz tez liste procesow jak ich masz 50+ to nie dziwie sie ze 2gb az pochlania

Mam 4 GB a mogę użyć tylko 1,95. Windows 7 Ultimate.

To nie jest tak, że "możesz użyć" tylko to jest ilość wolnej pamięci w danej chwili. Jeśli jakiś program będzie potrzebował więcej niż te 1,9 Windows zwolni bufor systemu dla aplikacji która ma zapotrzebowanie na ram. Po prostu Windowsowi się lepiej działa w pamięci operacyjnej więc się w niej buforuje do czasu zapotrzebowania przez aplikację. Niczym się martwić nie musisz.

Ten wyżej dobrze gada polać mu

@tam dalej up Faktycznie wyszukałem procesy w msconfig i jest ich chyba 100+ ale wszystkie są od microsoftu a pojedyncze sprawdzania co robi każdy jeden na necie i wyłączanie/zostawianie go to masakra.

System rezerwuje sobie pewną ilość ramu więc to normalne

Ale że z 6 rdzeniowym PC tnie mi się google chrome + komunikator głosowy to nie jest normalne jak dla mnie.

Wszystkim się tnie.

wszystkim sie tnie chrome ostatnio strasznie mnie to denerwuje ale porobno google juz nad tym pracuje

A co do tych procesow 100+ to jest ich troche zaduzo na pewno zamulaja ci komputer jaki masz antyvirus? bo mi sie to nie podoba jest ich zaduzo

ale jezeli masz czysty system to istnieje pewnien program o nazwie GameBooster3 ktory podczas grania wylacza wszystkie niepotrzebne procesy tym samym zwieksza moc obliczeniowa pc i np zwieksza FPS w grach

Ale jak mowie 100 procesow + to znaczna przesada zainteresowal bym sie tym bo ostatnio jak mialem tyle procesow mialem w systemie MagniPixa.exe ktory doszczetnie zjadl mi system nawet po reinstalu windowsa i pelnym formacie dalej sie pojawial dopiero znajomy mi pomogl ale to inna historia a i pamietaj ze wirusy sie maskuja i w procesach przybieraja nazwy np programow lub innych procesow jak masz np taskmgr.exe 50+x to mozesz sie martwic

Komputer jest bez anty wirusa, ale był formatowany 2 dni temu, obecnie sformatuje go na windows 8.1, może coś się stanie ciekawego (podobno mniej zużywa PC od siódemki).

dziwi mnie to wielce ze po 2 dniach od formatowania masz 100+ procesow nie powinienes miec wiecej niz 20 liczac w tym antyvirus ccc.exe i wszystkie procesy chrome :P

Tak czy inaczej sprawa zostala chyba wyjasniona wiec temat do zamkniecia :P

Pozdrawiam

O cholera pomyliłem się. Procesów mam około 30, a ja mówiłem o usługach/services których mam 130+.Po formacie na W8 nadal nic się nie zmienia, nadal jest napisane to samo 4GB (1,95GB usable).

@UPDATE Wstawiłbym screena ale mi się paint zwiesza jak chcę zapisać :c

Task Menager w W8 pokazuje mi kilka interesujących rzeczy:

4GB DDR3

Memory usage: 2GB

Memory 0/2.00GB

Hardware reserved: 2GB

Coś mi zjada 2GB :/

Tak z ciekawości wejdź w msconfig -> boot -> zaawansowane i zobacz czy nasz zaznaczona opcję maximum memory. Jeśli tak to ja odznacz , zastosuj i zresetuj kompa.

Ilość zainstalowanej pamięci operacyjnej nie odpowiada faktycznej rzeczywistej ilości wolnej pamięci.

Ja mam zainstalowane 4 moduły po 2GB każdy i wolnej pamięci mam czasami 3GB :)

Wszystko jest uzaleznione od programów , które aktualnie sa uruchomione..

Najbardziej pamięciożerne jest Chrome, im masz więcej RAM-u tym bardziej ta przeglądarka go wykorzystuje.

Dodatkowo , firewall, jakiś antywisrus, komunikatory i masz zajęte 6GB.

Boli mnie to bo na poprzednim procku i płycie głównej nie było takiego problemu,a ilość rzeczy jakich ja używam jest taka sama.

powiem ci tak ja mam 6gb ramu na potrzeby windowsa antyvirusa i chrome zjada mi okolo 36% pamieci ram a 36 % to bez liczenia troche wiecej niz 2 gb wiec mysle ze u ciebie wszystko jest w pozadku :P im masz wiecej ram tym system i przegladarki pozwalaja sobie urzywac to nie jest tak ze one ci go zjadaja i ze 2gb jestem w dupe tylko w danej chwili nie kazystam z zadnej gry czy innego ustrojstwa jedzacego kupe ramu wiec system moze sobie pozwolic na taka ilosc zeby chodzil jak najlepiej i najstabilniej ,gry powinny ci chodzic tak jak trzeba wiec nie widze klopotu eventualnie zainvestuj z 200 zl w 4gb kosc ramu i z 8 gb nic ci nie bedzie straszne ^^

@up Właśnie od wczoraj o tym myślę.No nic, dziękuję wszystkim za pomoc, o ile nie znajdzie się jakiś bohater co udowodni że wszyscy się myliliśmy to temat do zamknięcia :)

Witajcie. Doszły mi ostatnio nowe części, dzięki którym mogłem ulepszyć mój PC, specyfikacja wygląda tak:

AMD FX 6300 3,5GHz

MSI 970A-G46

Geforce GTS 450

4GB RAM DDR3 Dual Channel

Problem wynika z RAM'u. Windows informuje mnie że mam go 4GB (1,95GB usable) co nie jest dobrą wiadomością. Zaznaczam że system jak i procesor są 64 bitowe. Po sprawdzaniu pamięci oddzielnie i w różnych slotach bios mówi że wszystko jest ok.Stąd moje pytanie: Czy płyta lub coś innego może pochłaniać aż takie ilości a jeśli nie to co jest nie tak? Wujek google generalnie mówi o źle wpiętych kościach lub ich ułożeniu.