Problem z routerem/modemem

Witam.

Zacznijmy od tego że początkowym problemem był ping w cs:go, raz był normalny 60/70 a raz po ~120-160 (na turniejowych).

Tak się dzieje tylko z serwerami które nie są w Polsce ( jestem tego na 90% pewny ).

Na speedtest.net pokazuje mi się że mam 17 pinga lecz gdy pinguje jakiekolwiek ip serwera który nie jest w Polsce wartość ta wynosi ponad 100.

Próbując coś z tym robić grzebałem w ustawieniach karty sieciowej (ipv4) ale nic to nie zmieniło, prawdopodobnie robiłem to źle.

Dodam że mam internet hmmm "osiedlowy" na kabel który podłączam bezpośrednio do modemu. Z modemu leci kabel do routera a od routera do komputera pc lub wifi do laptopa/fona/etc.

Zabawa zaczyna się kiedy chce podłączyć bezpośrednio do komputera z modemu bo wtedy internet nie działa (kiedyś działało). Domyślam się że jest źle skonfigurowana karta sieciowa ale nie jestem pewny.

Robiłem wszelkie skany ccleanerem,malware,antywirusami etc. Były też formaty i inne.

Chciałbym aby ktoś pomógł mi w pozbyciu się pinga korzystając z routera bądź poinstruował mnie co zrobić aby internet nie wymagał podłączenia przez router.

Z góry dziękuję.

P.S.

Tak próbowałem wyłączyć i włączyć lecz odbłogosławić i pobłogosławić ponownie średnio mogę.

Może to nic nie zmieni ale warto sprobwac na routerze zmienic adresy serwerkow dns. Sprobuj uzyc tych z googli, a co do neta bezposrednio z modemu, najprawdopodobniej modem ma przypisany MAC twojego router`a , podejrzewam ze bez administratora sie nie obejdzie.

Co do pingu, to stówka na zagranicznych serwerach jest normą. Czy to w CS:GO, czy w jakiejkolwiek grze. Hostingi serwerów też są różne. Jedne lepsze, inne gorsze, więc zależy co ci się trafi. Raz widziałem serwer od niemców z pingiem ponad 200, więc już nic mnie nie zdziwi. Pingowanie na speedtest serwerów zagranicznych to raczej kiepski pomysł, bo mówi to tylko tyle, że są one od ciebie oddalone, a wartości podane niekoniecznie są zgodne z prawdą. Właśnie dlatego wszędzie pisze, żeby wybierać najbliższy serwer, czyż nie?
Inną możliwością, jeżeli ping skacze na tym samym serwerze, może być to, że część twojego pasma zajmują programy działające w tle. Jakieś aktualizacje do antywirusa, jakieś inne programy, sąsiad kradnący internet z twojego wi-fi, cokolwiek. Nie ma tu znaczenia, czy komputer jest podpięty do internetu przez router, czy bezpośrednio przez modem. Router nie "opóźnia" twojego łącza aż tak znacząco, nawet przez wi-fi. Jedyne, co może się stać przy używaniu bezprzewodowego internetu to utrata połączenia, jeżeli komputer jest za daleko od routera, ale na blokach to raczej niemożliwe. Gdyby router gubił gdzieś pakiety, to nikt by routerów nie używał. Jeżeli nic nie zmieniałeś w ustawieniach routera, a problem z pingiem pojawił się nagle, to szansa na to, że problem tkwi właśnie w routerze jest bliska zeru. Sprawdziłbym tak dla pewności w konfiguracji aktywne połączenia, bo co jak co, ale znam osoby które mieszkając na blokach internet "pożyczają" od sąsiadów bez ich wiedzy już dłuższy czas. Co do MAC'a, to faktycznie jest on najpewniej przypisany teraz do routera. Rozwiązaniem jest sklonowanie tego adresu MAC z routera i zmienienie tego na karcie sieciowej w komputerze na ten z routera. Coś w tym stylu: http://pcfaq.pl/windows/jak-zmienic-adres-mac-karty-sieciowej-zmiana-adresu-mac-karty-sieciowej-jak-ominac-filtrowanie-mac/ Natomiast adres MAC routera znajdziesz w jego konfiguracji.

Witam.

Zacznijmy od tego że początkowym problemem był ping w cs:go, raz był normalny 60/70 a raz po ~120-160 (na turniejowych).

Tak się dzieje tylko z serwerami które nie są w Polsce ( jestem tego na 90% pewny ).

Na speedtest.net pokazuje mi się że mam 17 pinga lecz gdy pinguje jakiekolwiek ip serwera który nie jest w Polsce wartość ta wynosi ponad 100.

Próbując coś z tym robić grzebałem w ustawieniach karty sieciowej (ipv4) ale nic to nie zmieniło, prawdopodobnie robiłem to źle.

Dodam że mam internet hmmm "osiedlowy" na kabel który podłączam bezpośrednio do modemu. Z modemu leci kabel do routera a od routera do komputera pc lub wifi do laptopa/fona/etc.

Zabawa zaczyna się kiedy chce podłączyć bezpośrednio do komputera z modemu bo wtedy internet nie działa (kiedyś działało). Domyślam się że jest źle skonfigurowana karta sieciowa ale nie jestem pewny.

Robiłem wszelkie skany ccleanerem,malware,antywirusami etc. Były też formaty i inne.

Chciałbym aby ktoś pomógł mi w pozbyciu się pinga korzystając z routera bądź poinstruował mnie co zrobić aby internet nie wymagał podłączenia przez router.

Z góry dziękuję.

P.S.

Tak próbowałem wyłączyć i włączyć lecz odbłogosławić i pobłogosławić ponownie średnio mogę.