Problem z SSD

Siema,

Mam problem z nowiutkim dyskiem SSD Crucial MX500 250GB i pomyślałem, że może znajdzie się tutaj jakiś Mirek, który udzieli mi pomocy.

Tak więc przechodząc do sprawy - Wczoraj zakupiłem dysk aby wymienić w moim laptopie stary SSHD na nowiutki SSD. Sprawa w sumie prosta, zgrałem sobie windowsa na pendrive, podpiąłem SSD przez przejściówkę USB 3.0 > SATA i go sformatowałem a następnie utworzyłem na nim partycję, zostało tylko wymontować stary dysk, zamontować nowy i przystąpić do instalacji systemu…No i tutaj zaczyna się problem.

Przy wyborze dysku do instalacji systemu normalnie widnieje mój Crucial SSD, więc wybieram go i Windows przygotowuje sobie na nim pliki do instalacji, następuje restart komputera iiiiii? I dupa, ponownie startuje z pendrive’a ponieważ BIOS nie widzi SSD. Próbowałem wiele rzeczy, odpaliłem sobie nawet Hirens Boot z pendrive’a (Taki mini Win10 bez instalacji) i sprawdziłem w menedżerze urządzeń czy widać SSD - jak się okazuje, widać. Tylko podczas rozruchu komputera tego dysku nie ma.

Rozmawiałem nawet na Live Czacie z pomocą od Microna (Cruciala) i zasugerowali mi wymianę kabla SATA, problem w tym, że nie wiem gdzie mam szukać takiego kabla…przypominam, że to laptop i nie mam gdzie upchać nawet 30cm kabla, a krótszych nie mogę znaleźć, a jeśli nawet to nie pasują mi wtyczki :confused:

Sprzęt na jakim działam to Lenovo Y50-70 z I5-4210h / GTX 860M
Dysk SSD, którego mój laptop nie widzi podczas rozruchu: Crucial MX500 250GB 2,5’
A i BIOS mam uaktualniony do najnowszej wersji.

Jakieś pomysły, propozycje? Gdzie mogę znaleźć odpowiedni kabel SATA żeby pasował do laptopa?

@edit
Dodam jeszcze, że sprawdzałem dysk HDD i normalnie działa na tym kablu, BIOS go wykrywa, problem tylko z SSD. Na przejściówce USB 3.0 > SATA dysk działa bez żadnych problemów a w BIOS’ie go wykrywa jeśli ustawie “Legacy Support”

Sformatuj dysk SSD jakimś linuxem (Gparted).
Jak instalujesz system to przygotuj plik ISO od instalacji w trybie UEFI.

Nic formatowanie nie pomaga, nieważne jakim programem, czy to nawet przez instalke Windowsa właśnie.
Co do instalki systemu to jest ona w porządku, bo wszystkie pliki do instalacji na dysku sobie przygotowało bez problemu, tylko po wymaganym restarcie nie widzi dysku, przez co nie może kontynuować instalacji

Mialem tak z Samungiem 850 EVO. Zwrócilem go i kupilem SSD od Goodram. Wszystko poprawnie dziala do tej pory :wink:

Hmm, też się zastanawiam nad wymianą właśnie i myślałem o A-DATA SU800 Ultimate 256GB
Ale jeszcze w tygodniu przejdę się do serwisu, który mam niedaleko i zapytam czy wiedzą, gdzie może tkwić problem, czy to wina mojego laptopa, brak jakiegoś sterownika czy zły kabel SATA albo ostatecznie wina SSD.
Bo niby “jakieś” rozwiązanie w internecie istnieje, ale to sporo zabawy, na którą po 2 dniach beowocnych zmagań nie mam już ochoty…