Problem z telefonem po nieudanym flashowaniu

Witam, zapomniałem pinu odblokowującego telefon więc postanowiłem, że jakoś go zresetuje. Korzystałem z programu flashtool (funkcja WIPE) i wszystko jakoś szło do pewnego momentu, potem pasek progresu zatrzymał się i po pół godzinach stania po prostu zatrzymałem operację i teraz nie da się w ogóle włączyć telefonu, jest tylko napis sony. Wszelkie kombinacje klawiszy volume i power nic nie dają. Czy da się go jeszcze uratować?

Dziwne bo Pin blokuje karte a nie telefon ...

Do odblokowania karty potrzebny jest kod puk

@majster008 Pin można ustawić też na sam telefon i jest on wymagany do ustawienia najczęściej jako bramka do zabezpieczenia jakbyś zapomniał wzoru lub skaner nie chciał działać.

@R4z3r

Ciebie najlepiej odsyłałbym na forum xda lub android.com.pl w zależności jaki masz model telefonu. Wyłapałeś bricka i teraz tylko kwestia czy jest to soft czy hard brick. Soft bricka można samemu ogarnąć lecz hard brick wiąże się z oddaniem telefonu do komisu lub serwisu na naprawę, ponieważ są potrzebne specjalne narzędzia.

@majster008 Pin można ustawić też na sam telefon i jest on wymagany do ustawienia najczęściej jako bramka do zabezpieczenia jakbyś zapomniał wzoru lub skaner nie chciał działać.

@R4z3r

Ciebie najlepiej odsyłałbym na forum xda lub android.com.pl w zależności jaki masz model telefonu. Wyłapałeś bricka i teraz tylko kwestia czy jest to soft czy hard brick. Soft bricka można samemu ogarnąć lecz hard brick wiąże się z oddaniem telefonu do komisu lub serwisu na naprawę, ponieważ są potrzebne specjalne narzędzia.

pin a zabezpieczenie telefonu too sa dwie rozne bajki...

Wiec uzytkownik nie zablokowal karte a telefon I takie rzeczy jezeli telefon jest prawnie zakupiony zglasza sie bezposrednio do producenta oo pomoc z odblokowaniem z dowodem zakupu...

yhmm zapomniales pinu do teelfonu ? ciekawe...wystraczy podejsc tam gdzie miales umowe i w 2min masz odblokowany telefon he? ....cos to dziwne , ze tak kombinujesz,

pin a zabezpieczenie telefonu too sa  dwie rozne bajki... 

Wiec uzytkownik nie zablokowal karte a telefon I takie  rzeczy jezeli telefon jest prawnie zakupiony zglasza sie bezposrednio do producenta oo pomoc z odblokowaniem z dowodem zakupu...

Nadal tkwij w swej głupocie......

W dzisiejszych czasach, statystycznie łatwiej zapomnieć pin do karty platniczej(po wprowadzeniu paypass) niż do telefonu :). Ale niech będzie że zapomniał ;)

Nadal tkwij w swej głupocie......

Twoj post rzeczywiscie duzo wyjasnia ....

Ale lepsze wyjasnij jaki cudem kod pin zabezczajacy karte sim moze zablokowac telefon

Twoj post rzeczywiscie duzo wyjasnia ....

Ale lepsze wyjasnij jaki cudem kod pin zabezczajacy karte sim moze zablokowac telefon

Przeczytaj z 5 razy pierwszy post i wyjaśnij mi gdzie on napisał, że zapomniał pinu do karty sim. Jeżeli nadal będziesz się upierał, że PIN jest tylko JEDEN i jest związany do karty sim to lepiej poczytaj sobie w ogóle co to jest ten PIN. Po co ja mam tobie tłumaczyć to jak najwidoczniej przeleciałeś tylko swoimi oczyma przez mój post i nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Jeżeli nadal nie czaisz o co chodzi to lepiej więcej nie pisz bo się tylko pogłębiasz w swojej głupocie.

Przeczytaj z 5 razy pierwszy post i wyjaśnij mi gdzie on napisał, że zapomniał pinu do karty sim. Jeżeli nadal będziesz się upierał, że PIN jest tylko JEDEN i jest związany do karty sim to lepiej poczytaj sobie w ogóle co to jest ten PIN. Po co ja mam tobie tłumaczyć to jak najwidoczniej przeleciałeś tylko swoimi oczyma przez mój post i nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Jeżeli nadal nie czaisz o co chodzi to lepiej więcej nie pisz bo się tylko pogłębiasz w swojej głupocie.

Pin jest to kombinacja cyfr ktora umozliwa dostep do konta bankowego ... Lub sieci komorkowej

Na twoje ataki czy PIN ( eng personal identifyc number) Mozna powiazac z Haslem do telefonu ....

Nie po to nazwano ...Haslem haslo a pin pinem... Zeby Mozna bylo odroznic co jest od czego I doo czego sluzy....

I czy pin too to samo co haslo prosze zwrocic uwage ze PIN to kombinacja cyfr zostal wymyslone na urzadzenia wyposazone w klawiatury numeryczne.

A haslo to kombinacja cyfry I liter.

Juz dawno domyslilem sie ze uzytkownikowi chodzi o haslo do telefonu ...od samego poczatku posta praktycznie...

Watpliwe jest czy uzytkownik wpadly w posiadanie tego telefonu legalnie ....

Poniewaz praktyczne ze osoba ktora zakupila legalnie telefon I zablokowala go moze zwrocic sie o.pomoc do producenta lub operatora sieci o .odblokowanie urzadzenia...

Niz kombinowanie I nie umiejetne flashowanie telefonu...

Jednym slowem uzutkownik moze szukac na forum pomocy w odblokowaniu skradzionego urzadzenia.

@majster008

Pin też jest hasłem zabezpieczającym tylko złożonym z samy liczb. To że nie można takiego pinu ustawić na sam telefon jest to całkowitą brednią. Podrzucam ci przykładowe foto z internetu. Teraz i udowodnij, że ten pin nie jest do ustawienia na telefon (tylko zwróć uwagę na nazwe podmenu: "Screen unlock setting" czyli nie ma to nic wspólnego z kartą SIM).

To czy może się zwrócić się z takim telefonem do producenta też jest wątpliwe bo nie wiem czy zauważyłeś, ale jak zwykle polaczyna zakłada to że telefon jest kradziony niż to, że nie posiada lub nie wie gdzie ma umowę od telefonu. Telefon mógłby być kupiony już dawno temu, a umowa zagubiona gdzieś w papierach albo dawno wyrzucona. Nie nam jest to oceniać, chłopak pytał się o pomoc, a tutaj jak zwykle cebula bawi się w detektywa. Jeżeli telefon jest kradziony to i tak znajdą po numerze IMEI i sama zmiana systemu nic tutaj nie da.

Z kolei co do usuwania zabezpieczenia z telefonu to też nie trzeba flashować go tylko przez wbudowane recovery sformatować telefon.

@majster008

Pin też jest hasłem zabezpieczającym tylko złożonym z samy liczb. To że nie można takiego pinu ustawić na sam telefon jest to całkowitą brednią. Podrzucam ci przykładowe foto z internetu. Teraz i udowodnij, że ten pin nie jest do ustawienia na telefon (tylko zwróć uwagę na nazwe podmenu: "Screen unlock setting" czyli nie ma to nic wspólnego z kartą SIM). 

To czy może się zwrócić się z takim telefonem do producenta też jest wątpliwe bo nie wiem czy zauważyłeś, ale jak zwykle polaczyna zakłada to że telefon jest kradziony niż to, że nie posiada lub nie wie gdzie ma umowę od telefonu. Telefon mógłby być kupiony już dawno temu, a umowa zagubiona gdzieś w papierach albo dawno wyrzucona. Nie nam jest to oceniać, chłopak pytał się o pomoc, a tutaj jak zwykle cebula bawi się w detektywa. Jeżeli telefon jest kradziony to i tak znajdą po numerze IMEI i sama zmiana systemu nic tutaj nie da. 

Z kolei co do usuwania zabezpieczenia z telefonu to też nie trzeba flashować go tylko przez wbudowane recovery sformatować telefon.

Nie potrzeba papierow wystarczy imei bo pod tym numere jest zarejestrowany wlasciel telefonu lub zostala zgloszona kradziez ...

Jezeli IMeI nie widnieje na liscie kradzionych operator lub producent nie odmowi pomocy .

Wybaczcie źle się wyraziłem chodziło mi o kod odblokowujący telefon, po prostu kiedyś sobie ustawiłem dla bezpieczeństwa, ale nie używałem go już od dwóch lat i chciałbym go opchnąć za jakąś niewielką sumkę, więc jeśli jego naprawa wiążę się z jakimikolwiek kosztami to wolę go rozwalić młotkiem :P

Witam, zapomniałem pinu odblokowującego telefon więc postanowiłem, że jakoś go zresetuje. Korzystałem z programu flashtool (funkcja WIPE) i wszystko jakoś szło do pewnego momentu, potem pasek progresu zatrzymał się i po pół godzinach stania po prostu zatrzymałem operację i teraz nie da się w ogóle włączyć telefonu, jest tylko napis sony. Wszelkie kombinacje klawiszy volume i power nic nie dają. Czy da się go jeszcze uratować?