Problem z temperaturą CPU i GPU

Mam laptop Amilo xi 3650 i od jakiegoś czasu problem z temperaturą CPU i GPU. Otóż 3 dni temu przerobiłem swój laptop. Dokładnie to miałem problem z zasilaniem więc wlutowałem zasilanie alternatywne . Jak przed rozebraniem i lutowaniem miałem w spoczynku max 40 stopni i w stresie 60, to teraz mam 60 w spoczynku i prawie 100 w stresie. Musiałem go całkiem rozbierać więc coś mogło pójść nie tak. Dysk po formacie, system ma z tydzień bo reinstalowałem wcześniej. System Windows 7. Mam podstawkę chłodzącą. GPU i CPU mają jeden wspólny radiator więc możliwe że tylko 1 z nich ma coś nie tak. Jak miałem w ocenie wydajności windowsa wydajność procesora 6 i pamięci ram 6 to teraz mam 4.6 Oto moje pytania wypunktowane..

-Czy wadliwe zamontowanie CPU do podstawki może zwiększyć aż tak temperaturę ?

-Czy za niskie napięcie na zasilaczu może powodować wzrost temperatury ?

-Jakie inne mogą być przyczyny takiego wzrostu temperatury.

-Alternatywne zasilanie zwiększa temperaturę

Proszę każdego o pomoc to dla mnie ważne, a mój laptop nie pociągnie tak długo ;/. Za dobre propozycje stawiam wirtualne + :P

Pewnie co sie zjaralo i tyle:) Trzeba bylo oddac do jakiegos serwisu a nie bawic sie w majstersztyka:) Jak podkrecales cos na lapku to gratuluje ... ale glupoty:) Przy temp 100 stopni karta pozyje pare dni+stopi ci pol podzespolow. Wiec albo to napraw albo lapka wyrzucisz do kosza..

Nie da się zamontować źle procesora.

Żeby zwiększyć temperaturki o 20-40C to wyłącznie zwiększone napięcie i/lub brak chłodzenia/pasty. Chociaż nawet jakbyś nie dał pasty i zamontował poprawnie to nie powinna skoczyć o tyle.

Softwarowe odczytywacze napięć są mało wiarygodne, ale może dadzą Ci jakąś wskazówkę. Zainstaluj jakiegoś SpeedFana i zescreenuj odczyty.

A najlepiej to w ogóle do serwisu z tą Twoją polutowaną konstrukcją.

Po jakimś czasie pasta lipna lubi twardnieć w efekcie końcowym zamiast przewodzić zaczyna izolować, więc wymień paste i sprawdź.

w niektórych laptopach na GPU albo CPU albo na tym i na tym (dawno laptopów nie rozbierałem) nie ma pasty termoprzewodzącej są thermopady klik (thermopad) więc jeśli nie zapodałeś nowego termopada może się przegrzewać ale niekoniecznie, a jeśli jest pasta i nie dałeś nowej tylko zapodałeś radiator na starą to jest przyczyna przegrzewania się twojego laptopa, jeśli nie wiesz jaką pastę kupić to polecam "zalman stg2"

Po 1: Pasta była wymieniana od razu po złożeniu kompa.

Po 2: Speedfan pokazuje takie same wysokie temperatury.

Po 3: Lutowanie alternatywnego zasilania nie uszkodziło żadnego podzespołu

Po 4: Nic nie podkręcałem jak napisałem MOŻLIWE że coś źle zamontowałem, ale jaki źle zamontowany podzespół może aż tak podnosić temperaturę?

Co do majsterkowania wszyscy serwisanci u jakich byłem odmówili naprawienia lub zamontowania alternatywnego zasilania, ponieważ brakuje do lapka części które można by było sprowadzić,

Moje pytania odnosiły się co może aż tak zwiększać temperaturę. Podnoszenie taktowania w jakimkolwiek lapku jest jak strzał w stopę i zwykle się taktowanie obniża a nie zwiększa. Dodam też że jak zwykle radiator był ciepły na całej długości to teraz tylko w 2 miejscach. Tak jakby nie przekazywał ciepła dalej. Może wam porobię zdjęcia radiatora i etc. będzie wam łatwiej bo ja już nie mam pomysłu. Aha co do pasty mogę też podać markę ale wątpię żeby to była wina nowej pasty , a thermopady rozpadły się rok temu i od tego czasu używam pasty i już.

PS. Nie żebym się jakoś bardzo narzucał, ale oddanie do serwisu nie wchodzi w grę :P musimy tutaj rozwiązać problem.

PS2. SpeedFan wskazuje że proc ma: dwm2012040409101203.png

Uploaded with ImageShack.us

W stresie: dwm2012040409194280.png

Uploaded with ImageShack.us

Może jest uszkodzony? Laptop mojej siostry nagrzewa się niby do 90C, w wakacje zeszłego roku oddałem na darmowy przegląd i okazało się, że płyta główna jest walnięta. Lepiej oddaj do serwisu chociaż po to żeby go sprawdzili co jest nie tak... Ciężko komukolwiek pomóc przez neta w takich sprawach.

No od sprawdzenia tego jak radiator siedzi powinieneś zacząć. Sprawdź też czy za dużo lub za mało pasty nie dałeś (cienka warstwa równomiernie rozprowadzona). Albo jakąś badziewną pastę silikonową, ale nawet jakbyś tam masła nałożył to nie powinno się tak grzać.

Znalazłem przyczynę problemu. Jak wiecie system był świeży i nieaktualizowany. Z nudów wgrałem wszystkie łatki jakie były dostępne. Wiecie co? Temperatura spadła do 46 stopni luzem i 57 w stresie :blink: A tyle czytałem na necie że system nie wpływa na pracę podzespołów aż tak poważnie. Wszystkim którzy próbowali pomóc dziękuję.

Bo nie wpływa dopóki nie masz programików, które w tle Ci zużywają całego procka i GPU, a i wtedy to by się liczyło jako temperatury w stresie i wyżej byś nie wyciągnął.

W każdym razie cieszę się, że Ci już wszystko działa.

Nom ale to dziwne że speedfan pokazywał niskie zużycie. Możliwe że jakiś błąd w sterownikach lub jądrze systemu który okazał się wyjątkowo szkodliwy dla mojej płyty głównej/cpu/gpu

Mam laptop Amilo xi 3650 i od jakiegoś czasu problem z temperaturą CPU i GPU. Otóż 3 dni temu przerobiłem swój laptop. Dokładnie to miałem problem z zasilaniem więc wlutowałem zasilanie alternatywne . Jak przed rozebraniem i lutowaniem miałem w spoczynku max 40 stopni i w stresie 60, to teraz mam 60 w spoczynku i prawie 100 w stresie. Musiałem go całkiem rozbierać więc coś mogło pójść nie tak. Dysk po formacie, system ma z tydzień bo reinstalowałem wcześniej. System Windows 7. Mam podstawkę chłodzącą. GPU i CPU mają jeden wspólny radiator więc możliwe że tylko 1 z nich ma coś nie tak. Jak miałem w ocenie wydajności windowsa wydajność procesora 6 i pamięci ram 6 to teraz mam 4.6 Oto moje pytania wypunktowane..

-Czy wadliwe zamontowanie CPU do podstawki może zwiększyć aż tak temperaturę ?

-Czy za niskie napięcie na zasilaczu może powodować wzrost temperatury ?

-Jakie inne mogą być przyczyny takiego wzrostu temperatury.

-Alternatywne zasilanie zwiększa temperaturę

Proszę każdego o pomoc to dla mnie ważne, a mój laptop nie pociągnie tak długo ;/. Za dobre propozycje stawiam wirtualne + :P