Problem z wentylatorem w karcie graficznej

Witam. Mam karte graficzną ati radeon hd4850 512mb i wentylator w niej głośno "charczy", przerywa i głośno chodzi. Gdy włączam komputer to wiatrak wgl. się nie kręci, a gdy próbuje zakręcić palcem to bardzo ciężko idzie. Dopiero Speedfanem go włączam. Czyściłem komputer sprężonym powietrzem, ale nic nie pomogło. Proszę o jakieś porady co zrobić.

Widocznie wiatrak zepsuty :] Kiedy kupiłeś karte ? Może po prostu sie rypie już.

moze byc albo uszkodzony albo zapchany rozkrec PC wyjmij karte i dokladnie wyczysc

Ogólnie mam tą samą karte i mogę ci powiedzieć , że na 90 % są dwa powody tego . Pierwszy jakiś "syf" dostał się pod wentylator i blokuje jego prace , wyjmij chłodzenie ( w tej karcie bardzo prosto akurat ) i przedmuchaj . Druga opcja mniej przyjemna padły łożyska czyli chłodzenie do wymiany.

Ogólnie mam tą samą karte i mogę ci powiedzieć , że na 90 % są dwa powody tego . Pierwszy jakiś "syf" dostał się pod wentylator i blokuje jego prace , wyjmij chłodzenie ( w tej karcie bardzo prosto akurat ) i przedmuchaj . Druga opcja mniej przyjemna padły łożyska czyli chłodzenie do wymiany.

mam taką samą, możesz powiedzieć jak w niej wyjąć to chłodzenie? nigdy tego nie robiłem, więc może być z tym kłopot xD

Proszę o jakąś podpowiedz, komputer jest mi potrzebny, a bez dzialania tego wiatraczka chodzi mi z 5-10 minut max ;<

Ja mam asusa glaciara troche inne chlodzenie . Ale w tym z tego co widze odkrecasz od spodu srubki po drugiej stronie i to tyle :)

Troche lipa, bo z drugiej strony nie ma ani jednej śrubki w miejscu wentylatora

Zrobiłem ci ściągawkę,wykręć wszystko,nawet te nie zaznaczone.

Witam. Mam karte graficzną ati radeon hd4850 512mb i wentylator w niej głośno "charczy", przerywa i głośno chodzi. Gdy włączam komputer to wiatrak wgl. się nie kręci, a gdy próbuje zakręcić palcem to bardzo ciężko idzie. Dopiero Speedfanem go włączam. Czyściłem komputer sprężonym powietrzem, ale nic nie pomogło. Proszę o jakieś porady co zrobić.