Problem z WiFi ( zmniejszona prędkość)

Witam. Posiadam internet Netia 10mb /1mb wysyłania . Mam taki problem : Od paru dni mam wolniejszy transfer pobierania na moim laptopie przez wifi pokazuje mi 7mb. Na laptopie żony jest 11mb , tak samo na 3ecim laptopie i na telefonach. Problem jest tylko i wyłącznie z moim laptopem - za każdym razem jest 7mb. Co ciekawe przy podłączeniu przez kabel jest 10mb . Jeszcze pare dni temu przez Wifi również było 10 mb.

Od razu uprzedzam : Nie mam wirusa ,sam nic nie szperałem. Nic nie instalowałem . Router to TP Link. Proszę bez komentarzy typu zmień internet etc . Mieszkam w domu jednorodzinnym i na ten moment nie mam innej możliwości

(w wakacje ponoć ma być światłowód). Pingi są 20-30 ms i na wifi i na kablu.

Z góy dziękuje za pomoc

Jaka generacja wifi? Może w lapku masz starsza i dlatego nie wykorzystuje całego łącza, chociaż przy takiej prędkości wydaje się to dziwne. Sprawdz, aktualnie najnowsza to ac. Jedna niżej to n, niżej są a,b i g.

Możliwe iż gubisz zasięg w laptopie, albo w tym samym momencie jest łącze obciążone.

Router nie jest popsuty bo sprawdziłeś na innych urządzeniach to wykluczamy. Proponuje odinstalować sterowniki od karty WI FI i zainstalować na "świeżo" możesz też ściągnać najnowsze sterowniki do karty WIFI programy masz w dziale poradniki na tym forum "Poradnik dla zielonych - software" ,może być tak że coś się fizycznie uszkodziło ci w karcie wifi nie łapie ci całego pasma.

Witam. Posiadam internet Netia 10mb /1mb wysyłania . Mam taki problem : Od paru dni mam wolniejszy transfer pobierania na moim laptopie przez wifi pokazuje mi 7mb. Na laptopie żony jest 11mb , tak samo na 3ecim laptopie i na telefonach. Problem jest tylko i wyłącznie z moim laptopem - za każdym razem jest 7mb. Co ciekawe przy podłączeniu przez kabel jest 10mb . Jeszcze pare dni temu przez Wifi również było 10 mb.

Od razu uprzedzam : Nie mam wirusa ,sam nic nie szperałem. Nic nie instalowałem . Router to TP Link. Proszę bez komentarzy typu zmień internet etc . Mieszkam w domu jednorodzinnym i na ten moment nie mam innej możliwości

(w wakacje ponoć ma być światłowód). Pingi są 20-30 ms i na wifi i na kablu.

Z góy dziękuje za pomoc